Vi i TINE

Vi i TINE

Redigert av
Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

TINE Bedriftsstyring inn i Mobil Assistent

I den nye versjonen av appen vår, får du mange av verktøyene i TINE Bedriftsstyring rett inn på mobilen din.

TINE Mobil Assistent er en ny mobil applikasjon som gir deg enklere tilgang til PLUSS-verktøyene på medlem.tine.no, registreringer i Kukontrollen og en oversikt over brunst i din besetning. PLUSS-verktøyene, som for eksempel produksjonskontrollen, blir tilpasset din mobilskjerm.

Ny samleside for TINE Bedriftsstyring.

Enklere inngang til TINE Bedriftsstyring

TINE Bedriftsstyring inneholder mange verktøy og funksjoner som hjelper deg i hverdagen. For at det skal være enkelt og raskt for deg å finne frem til dem, har vi samlet alle disse på ett sted.

Samlesiden finner du enkelt og raskt ved å klikke på lenken opp til høyre på forsiden av medlem.tine.no – «Gå til TINE Bedriftsstyring» (du må være logget inn). Uansett hvor på nettstedet du er, vil lenken alltid ligge lett tilgjengelig øverst på siden.

På samlesiden finner du inngang til alle verktøyene i BASIS og PLUSS. Verktøyene som krever PLUSS-abonnement, er tydelig merket med PLUSS. Ønsker du som BASIS-kunde å få tilgang til disse, er det bare å klikke på ett av dem og aktivere PLUSS-abonnementet ditt på den siden du kommer til. Vips så er du i gang.

Behov for større andel umettet fett i melk

Samtidig har TINE inngått forpliktelser over for helsemyndighetene om å redusere forbrukers inntak av mettet fett gjennom industriens avtale med Helse og Omsorgsdepartementet. Denne har til hensikt å redusere det gjennomsnittlige inntaket av mettet fett i den norske befolkningen. TINE skal derfor arbeide for å redusere innholdet av mettet fett i våre produkter, men også øke andelen umetta fett i melk inn til TINE.

Premiering av umetta fett

Ei prosjektgruppe har allerede anbefalt å starte med kalibrering av analyseinstrumenter og vurdere et betalingssystem som premierer høyt innhold av umettet fett. TINE er også i dialog med kraftfôrbransjen for innkjøp av ønskede fettkilder og vil fortsatt sette trykk på nedtrapping av palmebasert fett. Vi vet at innholdet av mettet fett kan påvirkes ved blant annet fôring. Vi vil derfor jobbe gjennom våre rådgivere for å bygge kunnskap om dette. Målet er å gjøre den sunne mjølka enda sunnere.

Endring i betaling for fett og protein fra 1. mai

Sunn melk fra friske kyr

Styret i TINE øker betalingen for fett fra 5 til 7 øre/l i kumelk fra 1. mai 2018. Dette gjøres for å sikre tilgangen på nok fett i 2019. Samtidig er styret orientert om industriens behov for å mer umettet fett i melka. I tillegg reduseres proteinbetalingen fra 8 til 7 øre pr. tidels prosent.

Fettinnholdet gikk ned fra 2016 til 2017. Prognosene viser en fortsatt nedgang i 2018 og behovet for sikre tilgang på fett i 2019 gjør at TINE øker betalingen med 2 øre pr. tidels prosent fra 1. mai i år. Endringene i fett- og proteinbetaling gjelder kun for kumelk.

Brøttum Samdrift tildeles Sølvkalven 2017

Sølvkalven er en utmerkelse som annethvert år gis til personer som spesielt vektlegger god helse og velferd hos storfe i en sunn og økonomisk bærekraftig storfeproduksjon.

Det var klauvskjærer Arild Ljungberg som nominerte samdrifta. I sin begrunnelse sier han: «Brøttum samdrift er et fjøs der dyrevelferd og trivsel blir satt høyt. Det er et flott opplegg for kalver og veldig reint og ryddig i hele fjøset. Brukerne er aktive og engasjerte.»

TINEs besetningsrådgiver Bjørn Ola Sætha og praktiserende veterinær Per Kristian Groseth sier seg enig med Ljungberg og mener Brøttum Samdrift er en verdig vinner av Sølvkalven 2017.

Samdriftsmedlemmene har ukentlige fredagsmøter og ellers veldig gode rutiner og svært godt reinhold. Besetningen har dessuten fast fôringsoppfølging og ytelsen er på det nivået de ønsker. God tilvekst på både oksekalver og kvigekalver, er et resultat av godt kalveoppdrett. Det har vært noen utfordringer knyttet til kalvehelsa, men dette ble for en tid tilbake tatt tak i sammen med rådgivere og veterinær og bedrede rutiner viser gode resultater.

Data i Kukontrollen viser at det er god dyrehelse på gården. Fruktbarheten er god, det samme gjelder jurhelse og mjølkekvalitet.

Prisoverrekkelsen skjer på Lillehammer produsentlags årssamling i mars.

Vi gratulerer Brøttum Samdrift!

Sølvkalven 2017 tildeles Brøttum Samdrift.