Tema: Gjødsel

Kreativ og moderne møkk spredning

Med 5 000 kubikkmeter husdyrgjødsel, et spredeareal på 800 dekar, og med skifter opp til 11 km unna gården, må man være kreativ og tenke nytt om man skal rekke over alt og få jobben gjort til rett tid. Det har Frode Svinsås i Rindal klart å gjøre med nye løsninger for transport og spredning av husdyrgjødsel.

Ragnhild Borchsenius

ragnhild.borchsenius@nlr.no

Fagkoordinator grovfôr i NLR

Romundstad Oppistu i Rindal i Møre og Romsdal

  • Frode Svinsås

  • 304 dekar eid areal, 496 dekar leid

  • Kvote på 505 000 liter

Frode Svinsås driver gården Romundstad Oppistu som ligger 300 meter over havet i Rindal kommune i Møre- og Romsdal.  Opprinnelig var Romundstad Oppistu en del av ei samdrift som ble etablert i 2007, og som kunne skilte med nybygd fjøs i 2009. I tilknytning til nyfjøset ble det også bygd en utendørs kum på 3 000 kubikkmeter. Samdrifta opphørte 1. januar 2018, og nå er Frode Svinsås alene om drifta, med god hjelp av sin far, Olav, som har full stilling på gården. Barna Jo og Ida, og svigersønnen Lars bidrar også når det er behov for ekstra hjelp.

Kummen er på 3000 kubikkmeter, det er bare snakk om dager før Aune Transport kommer for å flytte møkk herfra til de tre andre lagrene han disponerer. Det er Frode Svinås svært fornøyd med.

Foto: Ragnhild Borchsenius

Stort areal og mange små skifter er ingen unnskyldning

Dagens kvote er på 505 000 liter melk, i tillegg er det oppforing av okser. For å få nok fôr er gården avhengig av en god andel leiejord. Karakteristisk for det meste av jorda gården disponerer er at den er bløt, bratt og kjøresvak.

Rundt fjøset ligger 180 dekar dyrka jord, resten av jorda er leiejord fra 1 km til 11 km unna gården. Da sier det seg selv at før jorda er tørket opp om våren til møkka skal være spredd er det ikke mange dager å få gjort jobben på. Selv har Frode Svinsås ei møkkvogn på 8 kubikkmeter, og for å sitere Frode: «Denne jorda tåler ikke større vogn enn dette». De siste 3 årene har han leid slangespreder til å kjøre ut husdyrgjødsla.

Eksterne møkklager er nøkkel til suksess

Å kjøre møkk er tidkrevende, og leiejorda lengst unna ble ofte den som først ble nedprioritert når husdyrgjødsla skulle kjøres ut. Muligheten til å disponere gjødsellager i forbindelse med leie av jord ble derfor en vesentlig del av suksessfaktoren for å få rasjonell kjøring av husdyrgjødsel til alt arealet som gården disponerer. Nå kjøres det husdyrgjødsel til en 500 kubikkmeter kum et par kilometer fra gården, og til to andre husdyrgjødselkjellere enda lenger unna gården. Prisen for leie av disse tre eksterne møkk-lagrene inngår i avtalen om leie av tilhørende dyrkajord. På denne måten kan husdyrgjødsel kjøres fra gården ut til der den skal spres i perioder av året når det ikke er så travelt.

Transport tar tid

Frode fant fort ut at også transport ut til de ekstra møkk-lagrene tar tid, og selv med to kilometer avstand fra gården har han regnet ut at det lønner det seg å leie denne kjøringa. Allerede i 2010 startet han med å leie inn Aune Transport for transport av husdyrgjødsel. Da hadde Aune Transport en bil på 18 kubikkmeter til å utføre denne transporten. Aune transport har fra sesongen 2016 fått en ny bil med henger som kan transportere 30 kubikkmeter på en kjøring. Dette blir utrolig effektivt i forhold til om brukeren skulle gjort dette selv med traktor og møkkvogn. For bil betaler han 1200 kr/time, bil og henger kr 1300 kr/ time. Den nye bilen har større kapasitet og en kraftigere pumpe, slik at for Frode har prisen for å få transportert husdyrgjødsel faktisk gått ned med større bil.

Leide container slik at tankbil kan kjøre kontinuerlig

Første året med slangespredning leide han inn Aune Transport til kjøring av husdyrgjødsel til en eiendom der det ikke var tilleggslager. Da ble slangen kobla rett på tankbilen. Utfordringen til dette var at en blir avhengig av at tidspunktet for spredning skal passe for mange innleide ressurser, og det ble også en del ventetid både på lastebil og han som kjørte slangesprederen. Leie av tankbil er det som koster mest. Påfølgende år leide han derfor en slepecontainer med hydraulisk aksel på 80 kubikkmeter slik at tankbilen kunne kjøre kontinuerlig til og fra møkklagret med husdyrgjødsel. Har en et areal på 50 til 100 dekar liggende for seg selv vil en slik container fungere ypperlig for effektiv transport og spredning av møkk. En slik container burde flere gått sammen om å kjøpe, sier Frode som sier at hans investeringer har kostet, men har tjent dem inn i sparte arbeidskostnader både for seg selv og innleid hjelp. I tillegg har han fått bedre utnytting av møkka. – Det at møkka blir kjørt med lastebil er en drøm i forhold til når jeg selv kjørte med traktor og vogn, sier Frode. – Nå ser man faktisk at det minker i møkk-kummen for hvert lass.

Møkk-kjøring tar tid

Møkk-kjøring tar tid, og med økende størrelse på gårdene har flere erfart at utfordringen ligger i å få gjort ting til rett tid. Sambygding og yrkeskollega Tore Simonset hadde god erfaring med bruk av slangespredeutstyr på sitt bruk. I starten leide Frode Svinsås inn Tore Simonset til å gjøre hele jobben med å få kjørt ut møkk, og han stilte med både slanger og stripespreder. Det tok mye tid og venting med at Frode skulle legge ut slanger på de ulike eiendommene.

Investerte i slange og ­pumper

Våren 2016 investerte Frode i slange og pumper selv. Nå legger han ut slangene, men leier fremdeles inn sin nabo som har stripespreder til å spre. Dette samarbeidet fungerer utmerket, nå får Frode selv gjort forberedelsene uten at det blir mye ventetid på innleid personell. På grunn av mange smålapper og en fylkesveg må de være to for å få lagt ut slangene effektivt. – Utlegging av slangene tok lang tid det første året, etter tre år med prøving og feiling begynner vi å bli mer drevne, fastslår Frode. Når de da først starter å kjøre husdyrgjødsel har utstyret en kapasitet på 120-140 kubikkmeter per time.

Investering på 480 000

Investeringen er 1 200 meter slange (4 tommer diameter), fordelt på to slangetromler og ei pumpe. Slangen har blitt lagt ut til 900 meter på det lengste. I tillegg har han kjøpt en enkel fanespreder, men den er tenkt som en nødløsning. Selve investeringen av dette utstyret kostet ca. 480 000 kr.

Slangen rekker til alle de 180 dekarene jord som disponeres rundt selve nyfjøset. Stikkrenna under fylkesveien brukes for at slangen også skal rekke til jorda som ligger på andre siden av fylkesveien.

Deretter flyttes tromler med slanger til den andre leiejorda lenger unna gården.

Hva er fordelene?

Det er en utfordring å rekke over alt arealet, og med så mye husdyrgjødsel er brukeren nesten avhengig av å benytte spredearealet optimalt for å utnytte den ressursen husdyrgjødsel er. Siden det er mye bløt og bratt jord var det tidligere en utfordring å spre på alt arealet. Nå blir det spredd husdyrgjødsel på så godt som alt arealet bruket disponerer.

Med stripespreder har de et større tidsvindu å få gjort jobben på. De kommer tidligere utpå om våren, og slipper å vente på at jorda er så tørr at den tåler den tunge møkk-vogna. Særlig etter 1. slåtten er tida knapp, med slangespredning blir det effektiv spredning av husdyrgjødsel.

En annen tilbakemelding fra naboene er at det er merkbart mindre møkklukt. I tillegg er behovet for innkjøpt kunstgjødsel lavere.  Det vises til at det blir bedre effekt av husdyrgjødsla når den er spredd med stripespreder. Både større vanninnblanding, og at møkka blir lagt rett på bakken gjør at effekten av den blir bedre. Nå blir møkka både bedre utnyttet av plantene, og han får spredd husdyrgjødsel på areal han tidligere ikke kunne spre på fordi den var for bratt og bløtt for traktor og vogn.

 Tilskudd

I Møre og Romsdal gis det tilskudd både for slangespredning, og tilskudd hvis all spredning av husdyrgjødsel skjer før 10. august. – Med en kreativ løsning klarer vi også å innfri miljøkravene som stilles. Sommer`n i Rindala er førr kort te at e skal bruk den opp på kjøring av møkk, sier Frode til slutt, og er fornøyd med at han har klart å få til ei rasjonell håndtering av møkk selv med et noe vanskelig utgangspunkt med små lapper og jord over alle hauger.

Møkka pumpes med traktorpumpe.

Foto: Frode Svinsås

Frode har slanger selv, men leier nabo til å spre med stripespreder.

Foto: Frode Svinsås

Naboene er fornøyde med slangespredning, det blir mindre lukt og avdrift.

Foto: Frode Svinsås