Reportasje

Krevende arrondering i Vest

Klima for treslåttssystem, men værforhold for knapt to.

Utsekta Samdrift i Gloppen kommune i Vestland

  • Anders Gåsemyr

  • Kvote:530 000 liter (160 000 liter eid)

  • Full framforing + 10 ammekyr (Herford)

  • Areal: 500 dekar fulldyrket (150 dekar eid)




Anders Gåsemyr driver Utsekta Samdrift i Byrkjelo. Motivasjonen for Grovfôrprogrammet er å se på potensialet for å øke avlinga og dermed kunne ta ned kraftfôrnivået. Per i dag ligger kraftfôrnivået per 100 kg mjølk på 37 kg. Anders vil gjerne bruke mindre kraftfôr, men da må grovfôrmengden opp. Han sliter fortsatt med å bygge opp grovfôrlageret etter tørkesommeren i 2018. De kjøper inn halm fra Østlandet til sinkyr og drektige kviger.

Anders Gåsemyr vil gjerne ha verktøy som kan gi beslutningsstøtte i en hektisk vekstsesong. Vær og tid er minimumsfaktorer så det gjelder å ta de rette valgene.

Foto: Privat.

Alle mann i arbeid

Fôrdyrkinga er basert på at både familie og kompiser er klare til å rykke ut hvis godværet kommer. Anders er påpasselig med at alt utstyret er klart. Værvinduene er så små at det er ikke tid for plunder og heft.

Jordvegen består av 150 dekar på gården. Noe av jorda ligger 2 mil vekk, og halvparten av jorda (250 dekar) ligger 7 km unna. Utfordringen er knyttet til at det er bratt og med ulike solforhold. Jorda er uensartet med myr, sand, morene, rasmasse og leire. Det å kjenne jorda og potensialet er krevende.

- Jeg tar gjerne i bruk nye verktøy som gjør det enklere for meg å følge med på enkeltskifter, sier Anders.

For Anders vil det være god hjelp i å gå inn på kart for å se på varmesum - hvordan de ulike teigene nærmer seg slått. Når alt er så uensartet er støtteverktøy kjærkomment. Digitale verktøy for å evaluere fjoråret for å legge en plan for neste vil være til god hjelp.

På en godværsdag er hostekapasiteten 100 dekar.

Foto: Privat.

Tatt grep på møkkjøring

Per i dag kan mesteparten kjøres ut med stripespreder. Vår og høst fraktes møkk til ulike møkklager ute på gårdene der leiejorda ligger. Det meste fraktes med lastebil. Det ble kjøpt utstyr for slangespredning i 2018, mens slanger, pumpe og fanespreder kom i 2001. Det gjør det mulig å kjøre ut gylle på 400 dekar med stripespreder, og resten med vogn, så utnyttelsen av husdyrgjødsla har fått et skikkelig løft. Det ble tatt nye jordprøver i 2021, og resultat var oppløftende. pH er jevnt over bra. Husdyrgjødsel og Opti NS brukes på arealene som får møkk, men 25-3-6 brukes på de arealene som ikke får møkk.

Ei produktiv eng i flere engår

Når fôrdyrkinga er så krevende, så er ei produktiv eng nøkkelen til avling. Anders bruker Spire Vestland på arealer som planlegges med tre slåtter, mens Spire normal brukes på de andre arealene. Enga legges igjen i bygg til grønnfôr for å få litt mer avling i gjenleggsåret. Isåing i enga er noe Andres tester ut for å få enga til yte utover i engårene.

Utsekta samdrift har hånd om høstelinje for rundballer, men leier inn raking. Små værvindu krever stor kapasitet. I godt vær klarer de 100 dekar per dag - det betyr at de trenger 4-5 dager på en slått.