Q-bonden

Q-bonden

Redigert av Heidi Stenseng

Sammen til verdensrommet

Astronautkandidaten Nima Shahinian kan bli første nordmann i verdensrommet. Q-sjef Kristine Aasheim synes det er spennende at Q-Meieriene er med på laget.

Foto: Q-Meieriene

I februar kom nyheten om at astronautkandidaten Nima Shahinian kan bli første nordmann i verdensrommet. Med Q-Meieriene på laget skal han inspirere barn og unge til å tørre å drømme stort.

— Det er utrolig spennende å jobbe sammen med Nima og hans astronomiske ambisjoner. Med dette samarbeidet ønsker vi å engasjere barn og unge til å tro på at «melkeveien» er full av muligheter og at ingenting er umulig – uansett hvilken drøm man har. Vi heier på alle som våger og vil, sier Q-sjef Kristine Aasheim.

Nima er allerede godt i gang med forberedelser og utdanningen som forhåpentligvis skal føre han til verdensrommet i slutten av 2023. Q-Meieriene stiller som ernæringspartner under den krevende opptreningen.

— For meg er Q den perfekte samarbeidspartner, ikke bare fordi meieriprodukter gir meg næringsstoffer som kroppen min trenger hver dag under opptreningen, men også fordi Q deler mange av mine verdier som handler om å sette seg mål, drømme stort og utfordre etablerte sannheter. Dessuten er det veldig uvanlig med melk i verdensrommet, fordi man ikke har hatt kjøleskap på den internasjonale romstasjonen - inntil i fjor.

Etter planen skal Nima gjennomføre en lang rekke teknologiske og naturvitenskapelige forskningsoppdrag og eksperimenter fra den Internasjonale romstasjonen.

—Mitt oppdrag vil handle om hvordan man kan etablere en bærekraftig tilstedeværelse i verdensrommet. En del av min forskning vil omhandle 3D-printing av produkter i verdensrommet. Jeg skal også finne ut mer om hvordan norske meieriprodukter kan bli en del av rommaten i fremtiden.

Nima forteller at verdensrommet også kan lære oss mer om bærekraftig emballasje og økt holdbarhet, som er forskning Q-Meieriene og andre kan benytte seg av her hjemme på jorden. Q-sjefen Kristine Aasheim tror at en norsk astronautkanditat vil bidra til at interessen for teknologi- og innovasjonsfag vil få et skikkelig løft.