Reportasje

Kompetanseheving trigger

Ønsker å legge en strategi for hvordan grovfôrproduksjon bør utvikles

Gjesdal Idland i Gjesdal kommune i Rogaland

  • Magne Idland

  • Kvote: 360 000 liter

  • Areal: 250 dekar dyrket + 350 dekar innmarksbeite





Magne Idland er opptatt av å utnytte alle tilgjengelige ressurser til matproduksjon.

Foto: Privat.

Magne Idland og Tonje Gjesdal Idland driver Gjesdal Idland Gard på Gjesdal i Gjesdal kommune. Magne er opptatt av god ressursutnyttelse og har i tillegg til mjølkeproduksjon og en mindre besetning med ammekyr (Charolais) 35 søyer av rasen kvit spæl/NKS. Magne nevner spesielt besetningen med spælsau som er helt unike til å pusse beiter.

Magne planlegger nå å gjøre større endringer. Han vil ha ei mindre ku, og skal nå gradvis over på Jersey. 2021 var det siste året med rein NRF-besetning. Ytelsen har ligget på i underkant av 10 000 kg EKM de siste tre årene. Et godt resultat, men Magne har regnet på at ei mindre ku vil passe bedre på gården.

Trenger mer grovfôr

Magne kjøper inn om lag 200 bunter med surfôr årlig. Han har ingen faste avtaler så strategien er å produsere premiumfôret sjøl og kjøpe inn til ammekyr, sinku, større kviger og okser.

Han har gjennom flere år gjort registeringer på avling og tatt ut fôrprøver. Sist år var kvaliteten fra 0,86 FEm/kg ts (tørrstoff) til 0,92 FEm/kg ts og med råproteinnivå mellom 16-17 prosent. Grovfôropptak målt i Kukontrollen ligger på 75 MJ, og nivået for kraftfôr ligger på 29 kg kraftfôr per 100 kg EKM.

Snu steiner

Magne, som er en del av et ungt aktivt produsentmiljø, vil gjerne jobbe med å finne ut hvor potensialet ligger. I 2019 lå avlingsnivået på 690 FEm/dekar og i 2021, som var et godt år, på 760 FEm. Kg tørrstoff på henholdsvis 790 og 860. Kanskje ligger det et potensial i hyppigere snuing av enga? Utnytting av husdyrgjødsel og rett og slett intensitet? Magne jobber med å få til å snu enga hvert 4.-5. år i stedet for hvert 6. engår. Det er 9 skifter på gården som er fra 10-70 dekar og ligger fra 100- 250 meter over havet.

Med 350 dekar innmarksbeite så er pleie av innmarksbeitene en viktig del av helheten. Produktive innmarksbeiter har stor betydning for å få nok fôr.

Gleder seg til vekstsesongen

Vekstsesongen er rett rundt hjørnet, snart er det tid for møkkjøring, Magne skal ha et møte med NLR og jobbe igjennom årets gjødselplan. Han gleder seg og til å teste ut Eana skifte på noen skifter, og se hvordan er samsvaret er mellom de to verktøyene.

Få ned kraftfôrnivået

På fjøset brukes det Elite 90 og 4 kg Roesuper i botn. Det å oppnå mer fôr av en slik kvalitet at mengden importert kraftfôr kan reduseres er motiverende. Robotfjøset har ingen fôrmikser, og det å få til ei stabil fôring slik at vomma fungerer er viktig. Mer jevnt godt grovfôr står på ønskelista. Det å klare å opprettholde avling i alle engår kan gjøre en forskjell. I tillegg er det et nydyrkingsfelt som etter hvert skal bli produktiv eng.