Avl

Vellykket digitalt medlemsmøte om jur

Jur er en viktig egenskap som opptar våre medlemmer. Geno har stort søkelys på egenskapen og ser forbedringer som kan gjøres. På bakgrunn av dette ble det invitert til åpent digitalt medlemsmøte med avlssjef Håvard Tajet.

Ingunn Nævdal

Husdyrkonsulent i Geno

Avlssjefen i Geno noterte så blekket sprutet, og takket for alle synspunktene. Dette er veldig interessant og verdifullt å ta med i arbeidet videre med forbedring av jur og jurslipp på NRF, kommenterte han.

Foto: Geno

Det ble gjennomført to møter i slutten av februar med til sammen over 200 deltakere. Håvard gikk gjennom hva det jobbes med. Det er nylig tatt i bruk en ny beregningsmodell for juregenskapene. Nå inkluderes eksteriørvurderinger fra eldre dyr, ikke bare førstekalvere. Det innebærer betydelig mer data og gir informasjon om juret som ikke alltid kommer til uttrykk i første laktasjon. Det har resultert i høyere arvegrader og bedre sikkerheter for de aller fleste juregenskapene.

Indeks for jurslipp?

Det rapporteres om problemer med jurslipp, og det utrangeres dyr på grunn av jur som kollapser. Hva er det som påvirker dette? Har det noe med kvaliteten på jurvevet å gjøre? Det er ønskelig å finne ut mer om dette, og Håvard stilte spørsmålet om vi burde lage en egen indeks for jurslipp.

Negative korrelasjoner

Det legges vekt på gode jurfester framme og bak og et sterkt og godt midtbånd. Samtidig ønsker vi ikke for tettsittende og innoverpekende bakspener. Framspenene kan derimot bli for vidstilte og enkelte av møtedeltakerne uttrykte at utoverpekende framspener var det største problemet. Det gjaldt både robotmelking og andre melkesystemer. Negative korrelasjoner mellom egenskaper gjør det vanskelig å få god framgang for alle, sa Håvard. Her må vi velge hvilke egenskaper det skal legges mest vekt på og som er viktigst å forbedre. Samtidig må vi unngå at egenskaper går i negativ retning.

Gode konstruktive innspill

Det kom mange gode innspill og tilbakemeldinger på begge møtene. Det er tydelig at dette er et tema som engasjerer. Noen mente vi kunne ta noen vekter fra kjøttegenskapene for å legge mer vekt på jur og tørrstoff. Andre mente vi må passe på å ta vare på kombinasjonskua og ikke gå for langt i retning melketype på NRF. Det er ulike erfaringer med jureksteriøret, og det er forskjell på hvordan de ulike robot-typene håndterer side jur og sprikende spener. Muligheten til å legge inn egne valg på enkeltegenskaper i Geno avlsplan ble nevnt, og Håvard oppfordret til å være nøye med å legge inn riktig utrangeringsegenskap når dyr utrangeres på grunn av jur. Det er viktig informasjon for Geno å følge med på.