Organisasjon

Årsberetning og regnskap 2021 for Geno

Her kan du lese et utdrag fra årsberetning og regnskap for Geno i 2021. Fullstendig versjon finner du på Genos hjemmeside (geno.no).

Styret i Geno, f.v. Vegard Smenes, Oddvar Mikkelsen, Jon Helge Sandal , Anne Margrethe Solheim Stormo, Gunn Randi Finstad, Anne Guro Larsgard og Ole Magnar Undheim.

Foto: Turi Nordengen

Hilsen fra Kristin Malonæs

2021 har vært et travelt år hvor det er lagt ned stor innsats i alle ledd for at vi skal klare å levere genetikk i verdensklasse til kunder både i Norge og ute i verden. Jeg er imponert over de ansatte og stolt av å være en del av Geno-teamet. Til tross for koronasituasjonen har vi vært heldige ved at få ansatte i Geno har blitt smittet, og de som har fått korona har klart seg greit igjennom sykdommen.

Revidert strategi

Administrerende direktør i Geno, Kristin Malonæs.

Foto: Turi Nordengen

I desember 2020 vedtok styret en revidert strategi for Geno. Strategihuset vårt har tre tydelige pilarer; sterk verdikjede, innovasjonskraft som møter kundebehov og vinne krysningsbonden internasjonalt. Vi har jobbet målrettet med tiltak som skal sikre at vi når målene om å opprettholde en sterk konkurransekraft i Norge og samtidig bygge en solid forretningsmodell for veksten globalt.

Vi har i høst møtt fysisk alle de tillitsvalgte i Geno i alle deler av landet og vi har også møtt mange av våre eiere i markedsukene som er gjennomført. Disse møteplassene er viktige for oss. Vi kommer ut med informasjon om det arbeidet vi gjør, og eierne får gitt innspill til oss som er verdifulle i vårt videre utviklingsarbeid.

Semintjenesten

En god semintjeneste er svært viktig for våre kunder. Våre seminteknikere gjør en fantastisk jobb 365 dager i året for å sikre dette. I tillegg er veterinærene over hele landet en viktig del av semintjenesten, og vi er svært glade for at vi i 2021 ble enige med Den norske veterinærforening om en ny avtale. Dette bidrar både til å opprettholde semintjenesten og veterinærdekningen over hele landet. Sædruta har også gått knirkefritt gjennom hele 2021, takket være dyktige sjåfører og godt smittevern.

Det er mange som står på liste for å bli egeninseminører, og det har vært krevende å gjennomføre kurs grunnet koronasituasjonen. Det er til tross for dette gjennomført 10 inseminasjonskurs i 2021. Det er gjennom 2021 utviklet en digital Storfeskole. Dette er korte kurs som bonden kan ta når det passer best. Til å utvikle dette tilbudet har vi mottatt rundt 1 million kroner i støtte.

Produksjon 4.0

Produksjon 4.0 er arbeidsbetegnelsen på vårt arbeid for å sikre en sterk og effektiv forsyningskjede. Vinteren 2021 gjennomførte vi en stor analysefase, hvor alle flaskehalser i produksjonen ble kartlagt. Dette dannet så grunnlaget for en mulighetsstudie hvor flere alternativer for hvordan vi bør utvikle våre bygg og anlegg, for å møte fremtidens krav både til bærekraft og til lønnsomhet, ble tegnet ut. Vi utredet mulig investeringsramme, og basert på denne er det arbeidet videre gjennom høsten med konkretisering av løsninger som vil møte våre behov. Siste hånd på verket legges i disse dager på endelige skisser til nye fjøs og produksjonsfasiliteter på Store Ree.

Nasjonalt marked: Salg og semintilslutning i 2021

  • 431 874 doser og av dette er 353 910 NRF

  • I Norge 42 322 doser med SpermVital-teknologi

  • Kjøttfesæd 43 821 doser

  • 18 800 doser kjønnsseparert og herav 8 800 REDX™ (kjønnsseparert NRF)

  • Semintilslutningen: 86,5 prosent

  • 184 Sensehub-anlegg (aktivitetsmålere)

Resultat datterselskaper og selskap med eierandel

  • Geno Global AS: årsoverskudd på kr 1,6 millioner

  • Cryogenetics: andel årsoverskudd før skatt kr 1,4 millioner

  • SpermVital AS: årsunderskudd etter skatt på kr 1,6 millioner.

Vi forventer å kunne starte bygging av nye fjøs i løpet av 2022 slik at vi får enkeltbinger til oksene i 2023. Det vil bety mye for dyrevelferden, i tillegg til lønnsomhet og kvalitet i sædproduksjonen.

Styret besluttet sommeren 2021 en investeringsramme for ny karantene på Øyer. Byggearbeidene startet senhøsten 2021, og når den står klar til våren, kan vi starte med fleksibel dyreflyt. Det vil bety mye for reduksjon i generasjonsintervallet på avlsdyra våre. Vi har gjennom 2021 bemannet opp REDX-lab. slik at vi er klare til å starte tre skift fra 1. mars 2022. Det er stort behov for REDX i markedet.

Fôreffektivitetsprosjektet

Styreleder i Geno, Vegard Smenes.

Foto: Turi Nordengen

På forsknings- og utviklingssiden startet vi i 2021 opp Fôreffektivitetsprosjektet med installasjon i de første besetningene, og åtte produsenter har foreløpig takket ja til å være med. Arbeidet med installasjon av utstyr og rekruttering av de siste besetningene vil fortsette inn i 2022. I Klimakua-prosjektet flyter data fra metanmålerne inn til oss, og rett over nyttår er vi klare til å publisere de første sammenstilte dataene. Begge disse prosjektene er svært viktige for våre kunder og fanger stor oppmerksomhet hos våre partnere. Vi er glade for at Tine SA er partner i Fôreffektivitetsprosjektet, og at vi kan anvende disse dataene for å dokumentere klimaeffekt av norsk matproduksjon.

Teknologi sentralt

Sentralt i mye av vårt utviklingsarbeid står teknologi. Stor innsats er lagt ned for å levere på bedre løsninger både internt og eksternt mot kunder og partnere. På dunken-prosjektet er fullført og levert i tråd med plan. En viktig milepæl for å gjøre kundens opplevelse med Geno bedre, og for å redusere våre kostnader ved svinn. I 2022 er digitalisering ett av topp tre prioriterte områder. For å lykkes i dette arbeidet skal digitalt målbilde på plass, og flere ressurser fra fagsiden skal engasjeres inn i arbeidet.

Oksefjøs på Store Ree.

Foto: Jan Arve Kristiansen

Krevende år internasjonalt

Internasjonalt har det vært et krevende år, da vi ikke har hatt tilgjengelige REDX-produkter å selge. Ekstra gledelig er det derfor at salgsteamet i Geno Global har lagt ned en stor innsats i å sikre salg av konvensjonell sæd og Spermvital-sæd i markedet både i Europa og Kina. Vi har lagt til grunn en betydelig vekst i salget internasjonalt i 2022. For å lykkes med veksten både på kort og lang sikt, må vi allokere mer ressurser til dette arbeidet.

Store Ree i Stange.

Foto: Jan Arve Kristiansen