Vi i TINE

Vi i Tine

Redigert av
Unni P. Christensen

Foreslå kandidater til TINEs yrevelferdspris

Nå inviteres du som melkeprodusent til å nominere kandidater til TINEs dyrevelferdspris.

Dyrevelferdsprisen tildeles en produsent eller en driftsenhet som utmerker seg med særlig god dyrevelferd, og som gjennom drifta på gården og holdninger og atferd bidrar til å styrke tilliten til TINE og norsk melk.

Prisen er ikke et «Norgesmesterskap i dyrevelferd» men en anerkjennelse til en produsent som en god representant for TINEs mange dyktige eiere.

Hvorfor en dyrevelferdspris?

Først og fremst er god dyrevelferd viktig for dyra, for deres ve og vel. God dyrevelferd er også en viktig del av TINEs strategi. Prisen skal bidra til at dyrevelferd får positiv oppmerksomhet både internt og eksternt. Og ikke minst styrke TINEs omdømme og konkurransekraften til norsk melk.

Nominasjoner mottas ut mars måned

Dyrevelferdsprisen deles ut årlig, og nominasjoner kan være fra både ku- og geitebesetninger.

Alle kan nominere kandidater ved å gå inn på medlem.tine.no hvor det ligger en artikkel og et nominasjonsskjema som du fyller ut og sender inn der.

Der kan du også lese om og se video fra fjorårets vinnere; geiteprodusentene Marianne Rønning og Vidar Nybu på Kvikne i Tynset kommune. De driver et geitebruk med 150 melkegeiter, kje og bukker.

Tid for nominasjon til dyrevelferdsprisen for 2022 er 1. - 31. mars.

Alle innkomne forslag vurderes av en jury som består av tre personer fra TINE med Stine Grønmo Kischel som leder. Hun leder TINEs arbeid med dyrevelferd.

Prisutdeling høsten 2022

Vinner av TINEs dyrevelferdspris 2022 offentliggjøres og deles ut til høsten.

TINE Meieriet Jæren tar i bruk flisfyring

Christian Granlund (TINE) og Rune Isaksen (Norsk Bioenergi) signerer avtalen om flisfyring på Jæren.

TINE har som mål å kun bruke fossilfrie energikilder innen 2030. Nå har TINE og Norsk Bioenergi inngått avtale om bioenergi fra et stort flisfyringsanlegg som skal bygges ved meieriet. Ved å ta i bruk bioenergi fra flis, i stedet for naturgass, vil utslippene av CO2 reduseres med 6000-7000 tonn i året. Det betyr at samlede utslipp fra TINEs produksjon reduseres med 40 prosent.

Nylig møttes representanter fra TINE og Norsk Bioenergi på Jæren for å signere avtalen. Det var konserndirektør Christian Granlund som signerte avtalen på vegne av TINE, men med seg hadde han meierisjef Kjetil Thu, Torbjørn Kvia og Petter Sirevåg. Kvia og Sirevåg har vært nøkkelpersoner i å utarbeide den tekniske løsningen sammen med Norsk Bioenergi.

- Dette er et viktig skritt mot målet til TINE om å kun bruke fornybar energi i 2030. I dette prosjektet går økonomi og bærekraft hånd i hånd og derfor har jeg stor tro på dette, sa Granlund da han signerte avtalen.

Storforbruker av energi

TINE Meieriet Jæren, som ligger i Kviamarka i Hå, er storforbruker av energi på grunn av den store produksjonen. Meieriet behandler årlig ca. 210 millioner liter melk, til produksjon av hvitost, smør, prim og pulver.

To vogntog med flis hver dag

Det er Norsk Bioenergi AS som skal bygge og drifte anlegget og det skal baseres på norsk flis, hovedsakelig fra SørVest-Norge. To fulle vogntog med flis hver dag, 365 dager i året, skal forsyne anlegget med flis. Det arbeides også med gjenbruk av røykgassen fra anlegget som plantegjødsel i Miljøgartneriet som er nabo til meieriet.

Enova vil støtte prosjektet med 9,9 millioner kroner. Med utgangspunkt i den inngåtte avtalen mellom TINE og Norsk Bioenergi vil arbeidet med detaljprosjektering og byggesøknader settes i gang. Om alt går tter planen vil anlegget kunne settes i drift i april 2023.

Dette er en forkortet versjon av artikkel som ligger på medlem.tine.no