Reportasje

Oppfølging er nøkkelen

Mangler ikke apper, men personlig sparring og bruk av registeringene som er gjort.

Sjøgård Melk og Kjøtt i Hemnes kommune i Nordland

  • Robin Sjøgård

  • Kvote: 600 000 liter

  • Areal: 900 dekar





Robin Sjøgård fra Hemnes i Nordland sier at det er lett å bli hekta på alle duppeditter og minner om det grunnleggende som grøfting, kantrydding, kalking og lagelighet.

Foto: Privat.

Robin Sjøgård drifter Sjøgårds Melk og Kjøtt og er en produsent som jobber hardt med forbedringer i egen drift. Grunnkvota på 600 000 liter og jordvegen på 900 dekar, derav 300 dekar ligger 2,5 - 3 mil unna. I tillegg til egen arbeidskraft så er en kar ansatt. Sammen så gjør arbeidet på jordet og i fjøset. I 2019 ble det bygd nytt robotfjøs med mikser og bandfôring. Overgangen fra båsfjøs med konsentrert høstkalving til et nytt fjøs med kontinuerlig kalving krever noen endringer.

- Det har gått godt, fjøset fungerer og vi oppnår bedre resultater enn det som var satt opp i driftsplanen. Målet er å levere så mye mjølk som mulig per båsplass og utnytte potensialet på alle dyr, sier Robin.

Målet er bedre plass i fjøset og større grovfôropptak

Robin er ikke helt fremmed for å vurdere et treslåttssystem på deler av jorda. På ønskelista kunne en se for seg «en slik godbunt» i fôrrasjonen til mjølkekua. Men Robin mener at da må han inn med andre arter. Hundegras vil være interessant i en slik sammenheng. Robin tror ikke at ei timoteibasert blanding vil tåle tre slåtter. Det er gjort noen forsøk på Vega, men det ligger lengre sør og er ikke direkte sammenlignbart. Sist år var det 72 årskyr i besetningen og avdråtten lå på 8 922 kg EKM. Kraftfôr per 100 kg mjølk var 35.

Hektisk sommer

Det som vil bli utfordrende med å dyrke hundegras er nok at det blir høsting absolutt hele sommeren. Våronna starter etter 17. mai og siste slåtten må være tatt innen utgangen av august. Høstevinduene er små. I tillegg skal det kjøres ut 3 500 kubikkmeter med husdyrgjødsel i vekstsesongen. Per i dag kjøres den ut med vogn og bladspreder på om lag 500-550 dekar. Husdyrgjødsla er en viktig ressurs og med leirjord på mye av arealet er det viktig at jorda er lagelig.

Holde trøkket oppe - være i utvikling

Det som trigger Robert er å bli bedre. Han erkjenner at han ikke nødvendigvis har hatt et sterkt nok eierskap til egen gjødselplan. Det har vært en nødvendig dokumentasjon. Han bruker Skifteplan mobil til registeringer i vekstsesongen slik at han har oversikt over når ulike arbeidsoperasjoner ble utført på skiftene og hvor mange baller som ble høstet. Det å bruke dette mer på inputdata når gjødselplanen skal settes opp bør gi en bedre plan. Han vil være tydeligere på at dataene som ligger inne fra Skifteplan mobil brukes når NLR sette opp gjødselplanen.

- Det er ikke apper vi mangler, men det er å ta i bruk data som ligger der, sier Robin.

Kort og hektisk sommer i Nordland med mange arbeidsoppgaver for Karoline Johansen Breimo og Robin Sjøgård.

Foto: Privat.

Sammen med Tinerådgiver har han vært inne på Yara sitt verktøy Atfarm og sett på satellittbildene som viser plantedekke og grønnfarge rett i forkant av at førsteslåtten ble tatt i 2021. Det var sørgelig få dager med solskinn, så det var nesten ingen bilder … Varmesumkurver er spennende å stifte bekjentskap med. Tidligere har vær og utvikling i enga styrt slåttetidspunkt. 2021 ble en grei sesong, gode høsteforhold og ganske lik kvalitet. Fôrprøvene viser 70 prosent fordøyelighet og 140 -150 gram råprotein. Robin er ikke fremmed for en egen værstasjon for å sjekke opp mot varmesumkurva.