Avl

Endringer i indeksen for jureksteriør

Som tidligere beskrevet i Buskap 2/2023, har vi gjort endringer som skal styrke framgangen på jureksteriør generelt, men også hvilke juregenskaper som skal få størst framgang. Vi vil her beskrive endringene i jurindeksen mer i detalj.

Håvard Melbo Tajet

Leder avdeling for forskning, utvikling og implementering i Geno

havard.melbo.tajet@geno.no

Målet vil fortsatt være framgang på speneplassering framme, moderat framgang på midtband og minimere tilbakegangen for speneplassering bak.

Foto: Solveig Goplen.

NRF-kua har endra seg mye de siste åra. Den har blitt mer høgstilt og jurdybda har forbedra seg. Tidligere var det stor enighet om at bedre jurdybde var første prioritet. Jurdybde er fortsatt viktig, men vi ser at sammenhengen mellom delindeksene for de ulike juregenskapene og holdbarhet har endra seg.

Styrking av jurfester

Jurfestene har den sterkeste sammenhengen med holdbarheten til kua, mens jurdybden, sjøl om viktig, først er fjerde viktigst (tabell 1). Vi tok derfor noe vektlegging fra jurdybde og overførte til jurfestene, både framme og bak. Gjennom denne endringa klarte vi å forbedre responsen på jurfestene og da spesielt bak. Responsen på jurdybde ble noe dempet, men ikke mer enn at vi får god framgang også for jurdybde framover (tabell 2).

Tabell 1: Korrelasjon mellom delindekser for jur og indeks for holdbarhet.

Delindekser jur

Holdbarhet

Jurfeste framme

0,20

Jurfeste bak - høyde

0,17

Jurfeste bak - bredde

0,15

Jurdybde

0,11

Speneplassering framme

0,07

Midband

0,05

Ekstraspener

-0,04

Jurbalanse

-0,05

Speneplassering bak

-0,13

Spenelengde

-0,13

Spenetjukkelse

-0,19

Tabell 2: Respons på opprinnelig og ny vektlegging av egenskapene i jurindeksen.

Delindekser jur

Opprinnelig avlsmål

Nytt avlsmål

Midband

0,16

0,14

Speneplassering framme

0,16

0,19

Speneplassering bak

-0,07

-0,08

Jurfeste framme

0,36

0,38

Jurfeste bak - høyde

0,39

0,50

Jurfeste bak - bredde

0,27

0,39

Jurbalanse

0,21

-0,03

Jurdybde

0,55

0,42

Ekstraspener

0,02

0,00

Spenelengde

0,09

0,07

Spenetjukkelse

0,02

0,05

Jurbalanse – opprettholde optimum

Jurbalansen på NRF regnes for å være nær optimum, og vektlegginga bør være stor nok til å motvirke korrelasjoner som drar egenskapen i retning framtung. Vi observerte at vi vektla jurbalanse unødig mye og reduserte vektlegginga slik at responsen blei nærmere 0.

Dilemmaet midtband og speneplassering

For vid speneplassering framme er et større problem enn speneplassering bak på NRF hvis vi ser på utrangering. Egenskapene er videre sterkt ugunstig korrelert med hverandre. I tillegg vil et stramt midtband kunne være utfordrende på dyr med tettsittende bakspener da de lett kan peke inn mot hverandre og krysse hverandre. Ved forrige revisjon av avlsmålet blei vektinga av disse egenskapene forsøkt balansert, slik at vi skulle få framgang på speneplassering framme, moderat framgang på midtband og minimere tilbakegangen for speneplassering bak. Dette har vi latt stå uendret ved denne revisjonen. Responsen har likevel endra seg noe på grunn av økt vekt på jurfester. Jurfestene viser ugunstig korrelasjon til speneplassering bak.

Litt vekt på spenetjukkelse

Spenetjukkelse viser negativ korrelasjon til jurhelse. Med dette som bakgrunn blei vektlegginga av spenetjukkelse redusert ved tidligere avlsmålsjustering. Vi ser nå at vi har hatt mange eliteokser med liten spenetjukkelse og vi har derfor gjeninnført litt vekt på egenskapene for å sikre at ikke spenene stadig blir tynnere.