Intervjuer/reportasjer

Årets ammekuprodusent legger vekt på genetisk variasjon

Det er stas å bli kåret til årets ammekuprodusent 2023. Det er en bekreftelse på at vi har en god drift, sier Camilla og Jørgen Thorshov i Enebakk. Kåringen er et samarbeid mellom Animalia, Tyr, KLF og Nortura

Tekst og foto: Nils Ove Bredvold

Frilansjournalist

n-ovebr@online.no

Thorsho43v gård i Enebakk kommune i Viken

  • Camilla og Jørgen Thorshov

  • Spesialisert storfekjøttproduksjon på Simmental mordyr (34,5 årskyr)

  • 46 kalvinger i 2022

  • 3 000 dekar eid og leid areal (korn for salg på 2 500 dekar – uten jordbearbeiding. Gras og andre fôrvekster på 500 dekar)

  • Ca. 1 000 dekar inngjerdet ravine- og innmarksmarksbeite.

  • Aktuelle for å bli kåret til årets ammekuprodusent.





Camilla og Jørgen Thorshov har valgt Simmental-rasen fordi den har et godt lynne, god fôrutnyttelse og ikke minst fordi den gir mye melk og bra tilvekst hos kalvene.

Camilla og Jørgen Thorsho har valgt den sveitsiske simmentalrasen fordi den har et godt lynne, god fôrutnyttelse og ikke minst fordi den gir mye melk og bra tilvekst hos kalvene. Det bidrar til høy 200 dagers vekt. Kvigene pares med angusokse. Dette har gitt kollete og lettfødte kalver. Påfølgende paringer/insemineringer skjer med Simmentaler.

Aktivt avlsarbeid

Vi driver et aktivt avlsarbeide med et mål om stor genetisk variasjon. Angus- og nisjeavtale for dyr av blandingsrase, og kjøttfe- og kvigeavtale for Simmentaler-dyrene bidrar til å styrke økonomien.

- Vi driver et aktivt avlsarbeid med et mål om stor genetisk variasjon, sier Camilla. – Vi veksler mellom eliteoksedoser, ungoksedoser, importdoser og bruk av egen angus- og simmental-okse. Inseminering/paring skjer i april, mai og juni. Kalvene skilles fra kuene etter 6–8 måneder.

Camilla legger til at de selger livdyr, kjøtt via direktesalg fra gården, mens forbrukere flest nås gjennom Norturas produksjons- og salgsapparat. Krysningsdyrene selges via Angusavtalen og nisjesalg med Nortura.

Pilotbønder i Karbon Agro-prosjektet

Produksjon uten jordbearbeiding gir gunstige forhold for meitemark. Marken har stor betydning for plantenes vekst og utvikling.

Thorshov – er med som pilotbønder i Karbon Agro-prosjektet til Norsk Landbruksrådgiving. Prosjektet Karbon Agro er en norsk utgave av det internasjonale konseptet «Conservation Agriculture». Det legger vekt på en klimavennlig dyrkingspraksis med søkelys på samspillet mellom produksjon og jordhelse. Dette bygger på tre prinsipper:

  • Minimal eller ingen jordbearbeiding

  • Kontinuerlig plantedekke

  • Variert vekstskifte

Camilla og Jørgen driver ca. 3 000 dekar eid og leid areal som brukes til eng-, korn- og oljevekster. Engarealet på 500 dekar brukes til timotei, raigras, hvit- og rødkløver. I vekstskiftet inngår også erter og åkerbønner som dyrkes for salg. Aktuelle arealer jordbearbeides lett for planering etter grøfting og graving. Plantene får næring fra handelsgjødsel, husdyrmøkk, talle, fangvekster med tillegg av nitrogen fra kløver. Gården har om lag 1 000 dekar inngjerdet ravine- og innmarksbeite. Glyfosat brukes før fornying av eng og før direktesåing av korn.

Thorsov gård ligger idyllisk til i Enebakk. Jorda drives uten jordarbeiding i tråd med Karbon Agro-prosjektet til Norsk Landbruksrådgiving.

Bra for meitemarken

Produksjon uten jordbearbeiding gir gunstige forhold for meitemark. Den omdanner planterester til mold og næringsstoffer og lager strukturer i jorda som letter plantenes vekst. Markens ganger øker jordas dreneringsevne og gir god luftveksling. Ifølge Store Norske Leksikon er det registrert 24 arter meitemark i Norge. En vanlig art som stormeitemark går to til tre meter ned i jorda, mens gråmeitemark og rosameitemark holder til i det øvre jordsjiktet.

Fangvekster brukes for å binde karbon gjennom fotosyntesen, holde på næringsstoffer i jorda og redusere avrenning til vassdrag. Fangvekstene bidrar også til å øke antall mark, gunstige bakterier og soppforbindelser som igjen bidrar til en jordstruktur som gir grunnlag for et ideelt såbed. Aktuelle fangvekster er oljereddik, vikke, honningurt, raigras hvitkløver og havre.

Unngå overbeiting

Dyra flyttes mellom ulike beiteskifter for å unngå overbeiting når de går på innmarksbeite. Før dyra flyttes til neste skifte blir det gjerne noen dagers «pitstop» i fjøset der bein og klauver ses over og hud sjekkes for flått. – Det er viktig å ikke presse beitene. Tid og varighet på beitesesongen er derfor av betydning. Vi ønsker god gjenvekst utover høsten for at enga skal være klar til beiteslipp i april. Tidspunktet for når på høsten dyra tas inn fra beite avhenger derfor av været. Det kan skje fra september til oktober, sier Camilla.

Fôrseddel

Om vinteren fôres kuene med grovfôr, halm og rikelig med mineraler. Oksene får raigras og kløver og 2 kg Formel Linnea Biff om dagen. Dette er et fôr uten soya og med høg norsk råvareandel. Kviger får tilskudd av 1 kg Formel Linnea Biff om dagen i tillegg til grovfôr og mineraler. Kraftfôr til dyra fordeles manuelt fordi det styrker relasjonen til dyra.

I fjøset går dyra på talle med halm og flis som strø og liggeunderlag. Her drikker dyrene vann som er oppvarmet til 12 grader noe som øker fôrutnyttelsen.

Kåret som årets ammekuprodusent

Camilla og Jørgen Thorshov ble 27.mars kåret til Årets ammekuprodusent 2023. Kåringen skjer gjennom et samarbeid mellom Animalia, TYR, KLF og Nortura. Det brukes mye semin i besetningen og dyra kåres ved ett års alder.

I 2022 besto besetningen av 34,5 årskyr som hadde 46 kalvinger og 48 levendefødte kalver. Det gir 1,39 levendefødte kalver per årsku. De oppnådde et kalvingsintervall på 12,1 måneder. Innkalvingsalder var 24,9 måneder og andel førstegangskalvere var 21,7 prosent. Gjennomsnittlig 200 dagersvekt per årsku var 435 kg. Besetningen hadde ingen døde eller dødfødte kalver i 2022. Korrigert for mordyrstørrelsen avvente hver ku 86,2 kg kalv per 100 kg årsku.

Avtaler styrker økonomien

Camilla og Jørgen har inngått ulike avtaler med Nortura

Angusavtalen

Nortura har inngått avtale om kontraktproduksjon for levering av slaktedyr i varestrømmen Prima Angus. Denne avtalen inngås mellom husdyrprodusent og Nortura. Den er styrt av markedsbehov hos Norturas kunde. Gjelder alle dyr med minimum 50 prosent Angus.

Nisjeslakt-avtalen

Formålet med nisjeslakt-avtalen er å gi medlemmer i Nortura en mulighet til å øke verdiskapningen på egen gård med utgangspunkt i eget slakt. Ved slakting på nisjeavtale må du kjøpe tilbake hele slakteskrotten.

Kjøttfeavtalen

Nortura gir kjøttfetillegg for fôringsdyr. Tillegget gis for fôringskalv fra besetninger som har Norsk Kjøttfe-avtale og som leverer fôringskalv til en produsent som har Norsk Kjøttfe-avtale.

Kvigeavtalen – Nortura kvige

Nortura har opprettet en egen avtalebasert varestrøm for kviger som gir et tillegg på toppen av andre tilleggsytelser.