Avl
Avlsteori

Rekruttering av avlsemner til avlsarbeidet på NRF

Fortsatt genotypes og kjøpes det inn flest seminokseemnene blant kalv født etter semin. Geno er derfor avhengige av god oppslutning om genotyping av avlsemner hos produsentene for å oppnå den ønskede fremgangen.

Marte Holtsmark

Avlsforsker i Geno

marte.holtsmark@geno.no

Geno har tilgang til to kilder for rekruttering av kalv til avlsarbeidet på NRF; kalv født etter semin og kalv født etter embryoinnlegg. All kalv født etter embryoinnlegg skal genotypes og vurderes for kjøp. I tillegg ønsker vi å genotype de kalvene som er født etter semin, som har høyest foreldremiddel innen hver far.

Figur 1. Seleksjonstrinnene i avlsarbeidet på NRF.

Mål om 8 000 oksekalver og 6 000 kvigekalver

Til sammen har vi som mål å genotype 8 000 oksekalver og 6 000 kvigekalver per år, med like mange genotypede per far. Tallet er satt såpass høyt for å øke sannsynligheten for at vi skal kunne identifisere gode kalver etter alle fedrene. Spesielt for fedre med noe lavere avlsverdier er det viktig å få genotypet nok kalver for å kunne finne de kalvene som er gode nok for å være aktuelle for avlsarbeidet. Utbyttet ved å øke antall genotypede kalver ytterligere er avtakende, og vi mener at sannsynligheten for å finne en vesentlig bedre kalv ved å genotype flere enn dette ikke kan forsvare kostnaden.

Kvigekalver som er genotypet av produsentene vurderes også som avlsemner. Det gjør at det reelle antallet genotypede kvigekalver som er med i seleksjonen trolig er nærmere 12 000 per år.

Historisk har noen okser vært brukt for mye i NRF-populasjonen, og vi ønsker derfor i liten grad å genotype avkom hvor morfar til kalven er 10923 Prestangen, 11033 Reitan 2, 11078 Gopollen. For de to sistnevnte er det også lagt sterke begrensninger på å genotype kalv der deres sønner er morfar til kalven. Ettersom disse oksene begynner å opptre sjeldnere som morfar kommer vi etter hvert til å oppheve disse restriksjonene.

Tid fra kalving til ferdig GS-avlsverdi

Utsendelse av prøveutstyr skjer automatisk så snart et avlsemne er meldt inn i Kukontrollen. Generelt tar det 4–8 uker fra Biobank mottar øreprøven til det foreligger en beregnet GS-avlsverdi. I 2022 fikk hele 87 prosent av dyra beregnet GS-avlsverdi innen 30 dager fra mottak av øreprøven hos Biobank.

For å minimere samlet tid fra en kalv er født til den er ferdig vurdert bør man sørge for å melde inn kalven i Kukontrollen rett etter kalving, samt sørge for å sende inn øreprøven så raskt som mulig etter at man mottar utstyret.

Det er et krav om at kalver som kjøpes inn må være yngre enn fem måneder ved ankomst til Øyer. Innkjøringen til karantenen skjer gruppevis. Øreprøver som mottas så sent at vi ser at vi ikke rekker å vurdere dem i tide blir genotypet, men kalven blir avvist med begrunnelse om at den har blitt for gammel for innkjøp.

Geno har som mål å kjøpe inn ca. 155 oksekalver og 130 kvigekalver per år.

Måltall for innkjøp av kalv

Geno har som mål å kjøpe inn ca. 155 oksekalver og 130 kvigekalver per år.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Geno har som mål å kjøpe inn ca. 155 oksekalver og 130 kvigekalver per år. Måltallet for antall innkjøpte oksekalver per fødselsmåned reflekterer at det fødes flest kalv om høsten, og færrest på våren, og er høyest med 20 innkjøpte i september og så lavt som 8 innkjøpte i mai og juni. For å optimere flyten i embryoproduksjonen, kjøpes det inn 10–11 embryodonoremner per måned igjennom hele året.

Innkjøp av kalv

Det kjøres avlsverdiberegninger ca. hver 14 dag. Alle kalver som har fått genotyperesultater siden forrige kjøring tas da med i beregningene og vurderes for innkjøp. Her vurderes kalvene ut ifra kjønn og avstamning som kalven ligger inne med i Kukontrollen på dette tidspunktet. Kvigekalver som er genotypet av produsenter vurderes også dersom de er i riktig alder. Kalvene vurderes ut ifra avlsverdier, bærerstatus for enkeltgener, slektskap og markedsaksept. I prosessen vurderes de opp mot kalv som alt er innkjøpt og i forhold til om vi forventer at det skal bli genotypet bedre kandidater etter samme far senere. Geno ønsker i gjennomsnitt å kjøpe tre oksekalver og to kvigekalver for hver far.

De fleste kalvene kan avvises/kjøpes raskt, men i noen tvilstilfeller velger vi å la en kalv ligge i listene i 14 dager ekstra, slik at den kan vurderes opp mot de kalvene som får genotypingsresultater i neste avlsverdiberegning.

Innkjøring av kalv

Etter at Geno har bestemt seg for å kjøpe en kalv, kontaktes produsenten med forespørsel om kjøp. Det må så gjøres en veterinærkontroll av kalven for å avdekke avvik og sykdom. Noen kalver faller fra i denne prosessen. Geno betaler 15 000 kroner per innkjøpt kalv (gjelder ikke kalv født etter embryoinnlegg i avtalebesetninger).