Forskjellig

Smått til nytte

Melkeproduksjonen økte mest i Østerrike

I 2022 økte melk levert til meieri med 3 prosent i Østerrike og ingen andre EU-land hadde en så stor økning. På plassene etter Østerrike kom Belgia med økning på 2,6 prosent, Polen med 2,1, Tsjekkia med 1,2 og Nederland med 1,2. I andre enden av lista ble det i Kroatia levert 5,5 prosent mindre melk til meieri i 2022 sammenlignet med 2021. Blant de nordiske land hadde Danmark en økning på 0,4 prosent, mens i Sverige hadde en reduksjon på 0,6 prosent og Finland 2,5 prosent.

Husdjur 3/2023

Vom-/nettmagetemperatur som mastittindikator

Forskere ved Michigan State University har studert om temperaturmonitor installert i vom/nettmage kan tjene som en tidlig indikator på jurbetennelse. 37 kyr med friske jur og normale celletall i melka ble smittet med Streptococcus uberis. Temperaturen økte med 0,54 grader celsius 24 timer etter smitten. Temperaturøkningen ble fanget opp av monitoren som kom med et tidligvarsel om jurbetennelse med en nøyaktighet på 85 prosent for milde, moderate og alvorlige tilfeller av mastitt.

Hoard`s Dairyman 10. april 2023

Eksteriør og livstidsproduksjon

Et datamateriale over 20 år for holsteinkyr i USA har sett på sammenhenger mellom eksteriørvurdering og levetid og livstidsproduksjon. For livstidsproduksjon er totalscore det som betyr mest etterfulgt av score for jur og bein/klauver. Av jureksteriør er det høyde jurfeste bak og bredde jurfeste bak som har den sterkeste sammenhengen med livstidsproduksjon.

Hoard`s Dairyman 10. april 2023

Metanutslipp på beite skal undersøkes i Danmark

Utenlandske undersøkelser har vist at kyr på beite har 20 til 30 prosent mindre metanutslipp enn kyr som er inne på fjøset. SEGES vil nå finne ut om det samme gjelder under danske forhold. Undersøkelsene som har vært gjort har vist store sesongvariasjoner i metanreduksjonen. Det danske prosjektet vil prøve å finne sammenhenger mellom kvaliteten på graset og antall timer kyrne er på beite og metanutslipp. Det vil også bli sett på hvilken betydning beite kombinert med fôring inne på fjøset har.

Kvægnyt 6/23

Melk brukes til mer enn du tror

Her er 10 eksempler på produkter der komponenter av melk inngår:

  1. Maling (kasein)

  2. Lim (kasein og myse)

  3. Bioplastikk (kasein)

  4. Dyrefôr (myse og melkeproteinkonsentrater i kalvefôr og fôr til kylling og gris)

  5. Gjødsel (myse, kasein, laktose som nitrogenkilde)

  6. Tekstiler (proteinfiber som melkesilke og kaseinfiber)

  7. Gips (myseprotein)

  8. Drivstoff (gjødsel til produksjon av biogass)

  9. Musikkinstrumenter (melkeprotein – særlig kasein – for å lage spesiell type plastikk med unike lydkvaliteter)

  10. Kondomer (kasein for å gjøre kondomer tynne og myke)

https://edairynews.com

Årsaker til symptomløs omløping

Kyr som er tomme etter tre inseminasjoner kalles symptomløse omløpere. Professor Alan Ealy ved Teh Virginia Tech lister opp mulige årsaker. Først trekker han fram kyr som blir sjuke etter kalving eller går ned mye i vekt. Cyster på eggstokken eller forsinket eggløsning er andre mulige årsaker. For kviger kan også anatomiske defekter være en årsak. I noen tilfeller er lave nivåer av hormonet progesteron før og etter inseminasjon problemet. Genetikk og alder spiller også inn.

Hoard`s Dairyman 10. april 2023

Vekst i bevaringsverdige storferaser

Antall avlskyr av bevaringsverdige storferaser har økt fra 2 155 i 2011 til 5 203 i 2022. Sidet trønderfe og nordlandsfe er den største rasen med 2 173 avlskyr fulgt av Vestlandsk fjordfe med 1 292. Deretter følger Østlandsk rødkolle med 574, Telemarksfe med 506, Dølafe med 350 og Vestlandsk raudkolle med 307. Alle rasene har hatt framgang i antall avlskyr fra 2011 til 2022.

Tidsskrift om bevaringsverdige storferaser/april 2023

94 prosent eter kjøtt

Coops medlemspanel pr. uke 12 i år viser at 3 prosent er fleksitarianere, 1 prosent vegetarianere, 1 prosent veganere og 1 prosent pescitarianere (spiser fisk). Medlemspanelet omfatter over 18 000 personer og forteller at 94 prosent har et helt vanlig kosthold. Tar vi med fleksitarianerne er det 97 prosent har et kosthold der kjøtt inngår.

IDF-dagen 2023

Smaksatt melk opp 74 prosent på 10 år

God innovasjon av produkter med mindre sukker oppgis som forklaringen på at smaksatt melk har hatt en formidabel økning de 10 siste årene. Mindre sukker har gjort at melk med smak har gått fra å være et koseprodukt til et produkt vi kan tillate oss å drikke oftere.

Meieriposten 2/2023

8 prosent av storfekjøttet går til spille

Jordbruksverket i Sverige har sett på svinn blant annet i storfekjøttproduksjonen. Over 8 prosent av storfekjøttet gikk til spille i 2020. Det tilsvarer 13 000 tonn storfekjøtt og et økonomisk tap på SEK 500 millioner. Svinnet er størst for melkerasene. Holstein kommer dårligst ut med 17 prosent av kyrne som ikke går til slakt (nødslaktes eller slaktes hjemme). I antall dyr er tapet størst for kalver og ungdyr opp til ett år. Satsing på dyrehelse og avl for mindre dødfødsler og kalvingsproblemer er to av tiltakene som foreslås i rapporten.

Nötkött 2/2023