Intervjuer/reportasjer

Inseminørfamilien

Med bestefar, far og bror som er eller har vært seminteknikere kommer det ikke helt ut av det blå at Helena Cecilie Mannsverk har slått inn på samme karriereveien.

Rasmus Lang-Ree

Inseminørfamilien samlet foran fjøset på gården i Alta. Fra venstre bestefar Pål Torbjørn, bror Geir Ove, far Geir og Helena Cecilie.

Foto: Privat

Helena Cecilie Mannsverk (23) tok inseminøreksamen i mai og arbeider nå sammen med far Geir og bror Geir Ove som inseminør i Alta og Kautokeino kommuner. Som fjerdemann på laget er veterinær Tore Simensen med. Turnusen er enkel – hver fjerde uke på jobb. Det vil si Geir Ove driver slektsgården i Alta og tar fri fra insemineringen i den travleste sesongen på gården.

Helena Cecilie Mannsverk klar for inseminasjonsjobb i Alta og Kautokeino.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Helena Cecilie forteller at hun alltid har vært glad i dyr. Helt fra hun var tretten år har hun tatt fjøsstell på hjemgården der hun fortsatt bor. Der har hun også noen ullgris. Ukene hun ikke inseminerer arbeider hun som helsefagarbeider. Hun tar også fagskole innen demens og alderspsykiatri, og er ikke bekymret for å ikke få nok å gjøre.

Alta og Kautokeino er et stort område å dekke. Helena Cecilie forteller at det er 130 km fra Alta til Kautokeino. Det sier seg selv at det blir en del km på landeveien for å få utført de rundt 1 000 inseminasjonene i året. Som en forsøksordning har Geno leaset en bil som de tre familieinseminørene deler på. Sæden får de tilsendt unntatt en gang i året da sædruta med Morten Jensen kommer på besøk.

Før hun tok eksamen hadde Helena Cecilie praksisuke både med far og bror. På forhånd ble hun advart om at fedre kan være utålmodige læremestre, og hun innrømmer med et smil at broren nok overgikk sin far på det området. Hun forteller at hun ble tatt godt imot av bøndene. - Det er rett og slett mange flotte bønder, oppsummerer Cecilie Helena.