Forskjellig

Q-bonden

Redigert av Heidi Stenseng

All time high

Mai måned er ferdig, og vi tar for alvor fatt på sommeren. Melkekvaliteten de fem første månedene har så langt vært upåklagelig god. Foreløpig ligger Gausdal best an med hele 98,1 % elitemelk, mens Jæren ligger like bak med 97,1 %. Totalt sett ligger Q-meieriene på 97,3 % elitemelk så langt i 2023. Fettinnholdet i melka ble 4,42 % og proteininnholdet 3,51 %. Totalt på anleggene er det blitt levert 39,9 millioner liter melk, mot 42,7 millioner på samme tidspunkt i 2022. Hittil ser det ut til at kvotefyllingen blir høyere i 2023 sammenlignet med fjoråret.

Gausdal

Jæren

Q-meieriene t.o.m. mai 2023

Volum hittil i 2023

7 231 363

32 701 373

39 932 736

Elitemelk

98,1 %

97,1 %

97,3 %

Fett

4,33 %

4,52 %

4,42 %

Protein

3,56 %

3,47 %

3,51 %

Volumutvikling hittil i 2023

Det ble levert 8.3 millioner liter melk til Q-meieriene i mai. Dette er 3,5 % mindre enn 2022 og prognosen for 2023, hvor det ble levert og estimert 8.6 millioner liter melk. Man kan se at leveransen generelt er lavere så langt i år, og vi går ut fra at det har en sammenheng med lavere forholdstall for kumelk. I Gausdal ble mai måneden med høyest leveranse på 1.5 millioner liter melk, og ligger dermed foran prognosen på 1.45 millioner. I mai ble det levert 6,8 millioner liter melk til anlegget på Jæren, og viser en reduksjon i forhold til prognosen på 7,4 millioner liter.