Avl

Masteroppgave om kalvehelse

Tafara Kundai Mavunga har i masteroppgaven sin jobbet med genetiske analyser av de mest vanlige kalvesjukdommene i NRF.

Bjørg Heringstad

Avlsforsker Geno

bjorg.heringstad@nmbu.no

Masteroppgaven til Tafara Kundai Mavunga tyder på at luftveis¬infeksjoner har genetisk sammenheng med både mage-tarmbetennelse (0,15) og leddsjukdommer (0,29), mens det var liten eller ingen genetisk sammenheng mellom mage-tarmbetennelse og leddsjukdommer.

Foto: Privat

Vi har lang tradisjon for avl for helseegenskaper på NRF, men det er så langt gjort lite når det gjelder avl for kalvehelse. Kvaliteten på helsekortrapporteringen for kalver og ungdyr har blitt betydelig bedre de seinere årene, og det var derfor interessant å undersøke om vi nå har tilstrekkelig informasjon for genetiske analyser av kalvehelse i NRF.

Helsekortopplysninger på kalv

Tafara Kundai Mavunga fant i sin masteroppgave at sjøl om arvegradene er låge for kalvesjukdommer er det genetisk variasjon, og det vil være mulig å beregne avlsverdier for kalvehelse.

Foto: Rasmus Lang-Ree

De tre mest vanlige sjukdommene som krever veterinærbehandling av kalv i Norge er luftveis¬infeksjoner, mage-tarmbetennelse og leddsjukdommer. I masteroppgaven ble det brukt data fra seks år, fra 2014 til 2019. Kalvesjukdommene ble definert som enten-eller-egenskaper ut fra kalvens helsekortopplysninger fram til 180 dagers alder. I gjennomsnitt var 3 prosent av kalvene behandlet for luftveisinfeksjoner og 1 prosent var behandlet for henholdsvis mage-tarmsjukdommer og leddbetennelse. Vi har informasjon kun om veterinærbehandla sjukdommer så det er derfor kun de mest alvorlige tilfellene av kalvesjukdom som er med i analysene og frekvensene er lave.

Låg arvegrad

Som forventet var arvegraden for disse egenskapene låg, 1,4 prosent for luftveisinfeksjoner og under 1 prosent for både mage-tarmbetennelse og leddsjukdommer. Men sjøl om arvegradene er låge finnes det genetisk variasjon for egenskapene, og det er mulig å beregne avlsverdier for kalvehelse.

Genetiske sammenhenger

Korrelasjoner mellom avlsverdier gir en indikasjon på genetiske sammenhenger. Avlsverdier for 782 okser som hadde meir enn 200 avkom i datasettet, og dermed ganske presise avlsverdier for de tre kalvesjukdommene, ble brukt for å beregne korrelasjoner. Resultatene tyder på at luftveisinfeksjoner har genetisk sammenheng med både mage-tarmbetennelse (0,15) og leddsjukdommer (0,29), mens det var liten eller ingen genetisk sammenheng mellom mage-tarmbetennelse og leddsjukdommer.


Tafara Kundai Mavunga

Hun tok mastergrad i husdyravl ved NMBU, våren 2023. Tafara Kundai kommer fra Zimbabwe, og er student på programmet European Masters in Animal Breeding and Genetics (EMABG). EMABG er et internasjonalt masterprogram der NMBU deltar sammen med fem andre europeiske universitet (https://www.emabg.eu/).