Avl

Embryosatsingen i 2022

Embryoproduksjonen i Geno har som målsetting å sikre at Geno får tilgang på oksekalver av høy kvalitet, i en situasjon hvor en økende andel av de beste NRF-kyrne i Norge insemineres med REDX.

Marte Holtsmark

Avlsforsker i Geno

marte.holtsmark@geno.no

Embryoveterinær i Geno Tjerand Lunde legger inn embryo på fjøset hos Hanna Storlien.

Foto: Turi Nordengen

Embryoinnlegg er essensielt for at Geno også i fremtiden skal kunne tilby sæd fra NRF-okser med høye avlsverdier.

Omorganisering av embryo som avlstiltak

Produksjon av oksekalv ved hjelp av embryoteknologi har en svært høy kostnad. Ved å konsentrere embryoinnleggene i dyretette områder ønsker vi å øke antall embryoinnlegg hos hver veterinær. Dette øker flyten av embryo gjennom dunkene til veterinæren, slik at risiko for svinn og kostnadene knyttet til utsendelse av embryo reduseres. Dette er reduserer alder på embryoene som legges inn og dermed generasjonsintervallet. Dette er viktig for Geno å maksimere utbyttet av investeringen som gjøres i avlstiltaket.

Genotyping av emner og kjøp av kalv

Av kalver født i 2022 ble det genotypet 7 652 seminokseemner, og 6 080 embryodonor-emner. Av disse var 262 av seminokseemnene og 252 av embryodonor-emnene var født etter embryoinnlegg.

Geno kjøpte inn 149 seminokseemner og 122 embryodonoremner som ble født i 2022. Av disse var 27 av oksekalvene og 27 av kvigekalvene født etter embryooverføring. I tillegg var 6 av kvigekalvene født av tidligere embryodonorer.

Gjennomsnittlig avlsverdi på innkjøpte seminokseemner født etter embryoinnlegg og vanlig semin var omtrent like høy, med samlet avlsverdi på 38,7 for de som var født etter embryoinnlegg og 39,1 for de som var født etter semin.

Det forventes at andelen innkjøpte oksekalver etter embryooverføring vil øke ettersom bruken av REDX på de beste NRF-kyrne øker. Samtidig forventer vi at bruken av REDX på de beste hunndyra i besetningene vil øke det genetiske nivået i enkelt besetningene.