Intervjuer/reportasjer

Gull til Tomb i Husdyrtreff

Årets landsvinnere for Husdyrtreff melkeproduksjon er Jakob Huso og Solrun Marie Kopperud fra Tomb videregående skole.

Eva Husaas

Avlsforsker i Geno

eva.husaas@geno.no

Hege Overrein

Spesialrådgiver i Tine

hege.overrein@tine.no

Jakob Huso (til venstre) og Solrun Marie Kopperud vant årets Husdyrtreff innen melkeproduksjon. Her med lærer Tore Framstad. Tomb VGS hadde i år hele fire landsvinnere: storfe – melkeproduksjon, storfe – kjøttproduksjon, svineproduksjon og fjørfeproduksjon.

Foto: Tomb VGS

Årets oppgave innen melkeproduksjon var delt inn i fire deler. I de to første delene skulle elevene analysere dataene for en besetning fra Kukontrollen, undersøke ordninger for levering av landbruksplast og reflektere over konsekvensene hvis dette ikke blir håndtert på riktig måte. Del tre handlet om avl og avlsplanlegging, mens den fjerde delen omhandlet samvirke og ga rom for refleksjoner rundt dette temaet.

Elevene fra Tomb leverte en solid besvarelse med mange fine betraktninger. De utmerket seg spesielt med en god besvarelse om miljø og klima. De hadde satt seg inn i forskningsprosjekter innenfor reduksjon av metanutslipp og de positive effektene av beiting. Her trekker de fram både biologisk mangfold i jord og karbonbinding. De hadde også god kjennskap til returordningen for landbruksplast, hadde satt seg inn i fakta om plast fra landbruket og funnet konkrete tall fra egen region om plastforbruk innen landbruket og gjenvinningsgrad. De var i besvarelsen bevisste på de miljømessige konsekvensene av at landbruksplast havner på avveie, samt de sanksjonene en bonde kan pålegges hvis plasten ikke blir returnert. Ellers hadde de god oversikt over melkeproduksjon og satte fingeren på de rette tingene i årsrapporten.

Husdyrtreff

Husdyrtreff er en konkurranse arrangert av Tine, Nortura, Norsvin, Tyr og Geno. Konkurransen har vært arrangert siden 1981 og innebærer at elever fra videregående skoler (naturbruk) velger mellom fem ulike oppgavesett: Storfe – melkeproduksjon, storfe – kjøttproduksjon, saueproduksjon, svineproduksjon eller fjørfeproduksjon. Elevene jobber med oppgavene i grupper, og den beste besvarelsen levert innen hver produksjon kåres som landsvinner.

I overkant av 200 elever fra 15 skoler var påmeldt på årets konkurranse og det kom inn totalt 36 besvarelser (åtte på melkeproduksjon, og tolv på storfekjøttproduksjon).