Avl

100-tonner på Møkkelgård Utigard

Håkon Møkkelgård viser stolt fram kua Olava, som gjennom sitt liv som melkeku har melket over 100 tonn melk.

Julie Nakken

Rådgiver i Tine

julie.nakken@tine.no

Håkon Møkkelgård viser stolt fram 100-tonnerkua Olava.

Foto: Julie Nakken

Kua Olava kom som kvige til Møkkelgård-Salberg Samdrift DA i Lomunddalen i Rindal, som driftes av Jarle Møkkelgård og Geir Salberg. Jarle kan fortelle at Olava har vært ei ku en ikke har lagt spesielt merke til før en så at denne prestasjonen kunne være mulig.

God helse

Kua ble født 03.03.2003 (en nokså symbolsk dato!) og hun har holdt seg frisk. Kun fire ganger har Olava hatt dyrlege. Siste dyrlegebesøk måtte hun ha nå etter kalving siden etterbyrden ikke ville komme. Snar til å ta kalven har Olava også vært. 12 kalver på 17 insemineringer har det blitt. Fem oksekalver og syv kviger som i all hovedsak har kommet i august eller september hvert år. Hennes syv døtre har igjen blitt mødre til tjue barnebarn og deretter til elleve oldebarn.

Slekta

Far til Olava er okse nummer 4956 Fennefoss. Han har i dag en avlsverdi på minus 1, men med 110 for melk. Fruktbarhet er en egenskap han ikke er veldig god på (71 i indeks for fruktbarhet døtre), men kan ikke si annet enn at Olava motbeviser det. Olavas morfar er 4453 J. Tveiten, han har nå minus 17 i avlsverdi. På sine elleve gjennomførte laktasjoner har Olava i snitt melket 8 650 kg på 305-dagers avdrått. Den beste var 9. laktasjon med 10 064 kg, og i løpet av september kom altså kua helt opp i 100 000 kg sammenlagt livstidsproduksjon. Det må legges til at det har vært en noe spesiell melk fra denne kua gjennom alle laktasjoner. Hun har alltid ligget høyt på frie fettsyre og urea. Fettprosenten har ikke vært spesielt høy, men proteinet har ligget godt over normalverdien.