Q-bonden

Fjøs for framtiden

Redigert av
Thor Lindsø

Fjøs for framtiden er samarbeidsprosjekt mellom flere aktører i jordbruket: Tine, Q-Meieriene, Nortura og Furuseth Slakteri. Bakgrunnen er at i Fjellregionene i Oppland er andelen båsfjøs i melkeproduksjon ifølge til Kukontrollen 67,8 prosent (646 fjøs)) og inklusiv ukjent fjøstype er tilsvarende tall 79,9 prosent (761 fjøs). Disse bøndene, pluss de som driver med kjøttproduksjon i de samme regionene, har måtte ta stilling til kravet om løsdrift i storfeproduksjon som skulle innføres fra 01.01.2024. Kravet har nå blitt vedtatt utsatt i 10 år, frem til 2034.

En undersøkelse gjennomført av Agri Analyse, viser at i underkant av 1 400 spurte gårdbrukere i Oppland så svarer 31 prosent at de ikke vil bygge om, 10,7 prosent vil bygge om og hele 29 prosent vet ikke hva de skal gjøre.

Initiativtaker til prosjektet var Tine. De fire aktørene søkte FMLA (Fylkesmannens Landbruksavdeling) om midler sommeren 2016, og midlene er nå innvilget, dog noe avkortet. Det skal i løpet av høsten 2016 og vinteren/våren 2017 holdes møteserier i form av først informasjonsmøter og senere motivasjonsmøter. Målet er at bøndene skal bli motivert til å søke mer kunnskap og til å ta stilling til hva de skal gjøre i forhold til løsdriftskravet.

Mange sliter med å sette seg inn i hva som kommer og hvilke muligheter de har ut i fra sine ressurser. Et mål er å få fram at man trenger ikke å være stor og tenke mjølkerobot for å bygge om til løsdrift, og få fram hvilke ressurser den enkelte bonde har på sin gard og i nærheten av sin gard.

Prosjektet bygger på erfaringer gjort fra tilsvarende prosjekt i Rogaland og Hordaland.

Det vil komme et informasjonsskriv og invitasjon til møtene utover høsten/vinteren.