Helse

Når og hvordan kalver kua?

Å forstå når kua kommer til å kalve er avgjørende for å flytte kua over i kalvingsbingen på optimalt tidspunkt.

Guro Sveberg

Veterinær i Tine

guro.sveberg@tine.no

Bekkensenene mykner mye de siste 12–24 timer før kalving og det regnes som det sikreste tegnet på at kalving er nært forestående.

Foto: Guro Sveberg

Jurutvikling er et annet tegn på at kalving nærmer seg, men mindre pålitelig enn forandring i bekkensenene. Spenene fylles med melk helt inn mot kalving mens selve juret utvikles over tid. Høgytende kyr kan imidlertid sette jur lang tid før kalving mens eldre kyr kan vente til innpå kalving med jurutvikling.

I stadium 2 skjer selve kalvingen og her har kua synlige sammentrekninger, og den andre fosterblæra med fosterdeler kommer til syne.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Finnes det noe argument for ikke å vite når kua eller kviga kalver? Trolig ikke, men det har vært mangel på forskning og gode råd om hvordan man kan forstå at kua kalver. Selv med forskriftspålegget om minst en kalvingsbinge pr. 25 kyr så kan det bli plassproblem dersom man sluser høgdrektige dyr inn i kalvingsbingen for tidlig. Så mye som en tredjedel av kalvedødelighet før seks måneder på kjøttfe (internasjonalt) skyldes forhold rundt fødsel. For stor kalv eller underutviklet mordyr er viktigste årsaker. Drektighetslengden kan variere en del selv etter inseminasjon da 80 prosent av NRF-kyr kalver mellom dag 273 og 286. Vi vet fra forskning at kyr ikke foretrekker å bli atskilt fra flokken i lang tid, men dilemmaet er at kalvingsforløpet er vist å bli forlenget hvis man venter med å skille kua fra til den viser tegn på å kalve.

Tegn på at kua nærmer seg kalving (12-24 timer før)

De viktigste tegnene som endres nær kalving er kjønnslepper som svulmer opp, oppmykning av bekkensener og jurutvikling. Eldre kyr setter gjerne jur nærmere kalving, men endring i kjønnslepper og sener kan skje over lengre tid sammenlignet med kviger.

Siste 1–2 døgnet før kalving er spesielt viktig da dette trolig er den riktigste tida å ta mordyret ut av flokken og til kalvingsbingen. Bekkensenene er faste og plane som takflater hos ikke drektige kyr der man kan tenke seg at toppen på taket tilsvarer ryggraden og senene går fra ryggrad og ut til hoftebein. Senene mykner gradvis i siste del av drektigheten, og de siste 12–24 timer før kalving mykner de mye noe som regnes som det sikreste tegnet på at kalving er nært forestående. Helt inn mot kalving kan man legge hånden langs ryggraden der det tidligere var et ”tak” etter senene. Å kjenne dette krever trening. Viktig at man følger den enkelte kua da grad og tid for oppmykning skjer individuelt. I tillegg er feite kyr svært vanskelige å vurdere. Jeg har selv tatt feil når jeg har forsøkt å vurdere andres kyr som jeg kun har sjekket en gang. Den som steller og sjekker mordyrene minst hver dag, og minst to ganger daglig når man registrerer vesentlig endring, er trolig den eneste som kan identifisere kalvingstidspunktet. Når senene synker fra et stell til neste, anbefales det å ta mordyret ut til kalvingsbingen.

Jurutvikling er et annet om enn mindre pålitelig tegn. Spenene fylles med melk helt inn mot kalving mens selve juret utvikles over tid. Høgytende kyr kan imidlertid sette jur lang tid før kalving mens eldre kyr kan vente til innpå kalving med jurutvikling. Selv ammekyr med mye melk kan ha spente spener 2–3 dager eller mer før kalving, mens kyr med lite melk kan kalve uten spente spener. Så her gjelder det både å kjenne på og forstå sin egen ku.

Tegn på at kua ikke kalver normalt

Ei ku som har vist tegn til å starte fødsel (forberedelsesfasen eller stadium 1) skal vise endring og framdrift i løpet av 2 til 4 timer. Undersøkelser har funnet at kyr med kalvingsvansker skubber seg mer mot vegg, urinerer mer og skraper mer med beina mot underlaget. Kviger viser også mer skraping i tidlig stadium av kalving enn eldre kyr. I tillegg er det mistenkelig dersom kviga eller kua er urolig over lang tid uten framdrift, er rolig etter tidligere uro, går med halen ut, sparker eller viser tegn på smerte. Dette kan skyldes stillingsfeil, livmor­dreining, for stor kalv, plassmangel grunnet dårlig utviklet kvige/ku eller at normalt fødselsforløp er forstyrret og mordyret bør da undersøkes. Det viktigste er å følge med, uten å forstyrre, og se at det er utvikling i fødselen. Video av kua som skal kalve, gjerne slik at man kan følge med på mobiltelefon, kan være til stor hjelp.

Bind opp eller få medhjelper til å holde halen, vask kua baktil og hell gjerne på jodvann før du vasker deg selv og bruker hansker. Bruk ikke vanlig såpe eller grønnsåpe inn i kua. Du skal normalt ikke kjenne noen kanter eller bånd, og det skal være fri overgang mellom skjede og livmor. Kalven som kommer normalt framlengs skal ligge i ”dykkeposisjon” med begge frambein og hode tilgjengelig for å vurderes som normal stilling før man setter på ren kjetting eller tau. Er du ikke komfortabel med undersøkelsen, ring dyrlege eller annen erfaren hjelp.

Hva påvirker kalvingsforløpet

Det er vist at rase generelt og far-rase til kalven spesielt påvirker hvordan kalvingen skjer. Å velge en oksefar med dokumentert gode kalvingsegenskaper blir derfor spesielt viktig. Imidlertid er det en negativ sammenheng mellom vekstegenskaper og lette kalvinger og dette blir derfor et dilemma i kjøttproduksjon. Oksefar er angitt å være en mye viktigere faktor enn oppdrettet av kvige og ku? som kun er angitt å ha en viss effekt på kalvingsforløpet. Dette er et tankekors fordi vi spesielt på ammeku har hatt stort fokus på fôring før kalving for ikke å få for store kalver ved fødsel. Har vi overvurdert dette i forhold til betydningen av faregenskapene? Det er trolig minst like viktig å tenke på å ha ei ku som er i passe hold og god kondisjon ved kalving. Dødfødt kalv er vist å fordoble tiden kalvingen tar.

Kalvedødelighet rundt fødsel skyldes ikke bare store kalvingsproblemer. Selv når kalvingen forløper normalt er den kritisk. Forsinket kalvingsforløp og lange perioder med veer gir mindre oksygen til kalven slik at den kan bli svakfødt, få dårligere sugeevne eller andre skader.

Store forskjeller mellom dyr

Det er store forskjeller mellom dyr, men også mellom kalvingene hos ei ku, spesielt i hvordan forberedelsesfasen forløper. Det er større grad av repeterbarhet på selve kalvingen fra ei ku til ei annen. Men med noen titalls kuer å passe på, vil de fleste bønder neppe huske annet enn spesielle situasjoner. Allikevel skal vi som er veterinærer og rådgivere være klar over at bonden selv nok er den beste til å oppdage endringer og angi når kalvingen skjer fordi det er så store forskjeller mellom kyr på forberedelsene mot kalving. Brukeren selv kan følge enkeltkyr over tid og oppdage endringer, forutsatt at de undersøker dem minst daglig fram til siste døgn før kalving.

De ulike fasene i kalvingsforløpet

Man deler selve fødselen i tre stadier. I stadium 1 skjer selve oppblokkingen av livmorhalsen og den første fosterblæra blir synlig. Den varer vanligvis i 1 til 6 timer (fra 1 til 24) i henhold til internasjonale undersøkelser. Stadium 2 er selve fødselen der den andre fosterblæra kommer og varer vanligvis i 1–2 timer, mens stadium 3 er når etterbyrden kommer.

Stadium 1

I stadium 1 er kua urolig og det er helst i denne fasen ku i løsdrift eller på beite går vekk fra flokken og stiller seg for seg selv. At kua slutter å ete, drikke og drøvtygge de siste timene før kalving er vist i nye undersøkelser. Dette er lettest å oppdage dersom man har båsfjøs, automatisk registrering av fôring eller drøvtygging, eller ser at kua ikke går fram ved fôring. Mordyret kan veksle mellom å legge seg og reise seg opp. Man ser ofte en tydelig slimpropp, selv om enkelte også kan slime i lengre tid før kalving, trolig grunnet økning av hormonet østrogen. Bekkensenene har nå falt helt ned, eller helt ned på den ene og delvis ned på den andre siden. Man kan også se veer eller at kua sparker seg mot buken eller skraper underlaget. Sammentrekningene er angitt å øke fra 1 gang pr. 15 minutt tidlig i stadium 1 til 1 gang pr. 3 minutter senere i denne fasen.

På slutten av stadium 1 i fødselen kommer den første fosterblæra (chorionallantois, gråblå blære). Ta ikke hull på denne da den er svært viktig for normal oppblokking av fødselsveiene. Å forstyrre kua i dette stadiet av fødselen er uheldig så unngå flytting samt forstyrrelser som strøing, fôring og renhold rundt mordyret i denne fasen. Forsinkelser i fødselsforløpet her kan gi mindre blodforsyning til kalven grunnet kontraksjonene og dermed dårligere overlevelse.

Stadium 2

I stadium 2 skjer selve kalvingen og her har kua synlige sammentrekninger, og den andre fosterblæra (amnion; gulrød blære) kommer. Hvis man ikke ser blæra bør man sjekke for endringer hvert 30. minutt da kua forventes å kalve i løpet av 2 timer (1 time eldre kyr).

Stadium 3

I stadium 3 kommer etterbyrden, vanligvis innen 8 timer. Man regner det som tilbakeholdt etterbyrd ved mer enn 12 timer etter fødsel. Denne skal som hovedregel ikke fjernes.