Fôr

Bygg eller havre i grønnfôret?

Det er mange gode grunner for å dyrke grønnfôr, men vanskeligere å gi et klart svar på om en skal velge bygg eller havre.

Stein Jørgensen

Rådgiver NLR Innlandet

stein.jorgensen@nlr.no

Havre må høstes tidlig for å unngå nedgang i fôrverdien, mens bygg tåler å stå noe lenger.

Foto: iStockphoto

I denne artikkelen skal vi se på valget av kornart i grønnfôrblandingen. Men først, hvorfor skal en dyrke grønnfôrvekster? Det viktigste formålet med grønnfôrvekstene er blant annet å skaffe næringsrikt og billig tilskuddsfôr til de flerårige beitene utover ettersommeren og høsten. I tillegg er grønnfôr som dekkvekst viktig for å skaffe seg ei ekstra avling i gjenleggsåret.

Både havre og bygg er aktuelle som grønnfôrvekst

Havre har ikke snerpet til bygget og den tåler noe lavere pH. I tillegg tåler havre utvasking og tett jord bedre enn bygg. Havre er rett og slett mer nøysom, og kommer raskere i gang på våren på grunn av av sin nøysomhet. Den dekker bedre mot ugras, det er en fordel fordi det er ikke noen plantevernmidler som er tillatt brukt i grønnfôr, hvis blandingen inneholder erter eller vikker.

Høstetidspunkt

Fôrverdien til havregrønnfôr går noe ned ved høsting etter skyting, og den må høstes i løpet av relativt kort tid for å gi et godt kvalitetsfôr. Havre som høstes tidlig vil være enklere å få pakket godt i silo. Havre blir ofte dyrket sammen med erter og vikker, og vil på den måten gi store avlinger med høyt proteininnhold og god kvalitet. Ved skyting er protein- og energiinnholdet høyest, og det går ned når sukker omdannes til stivelse og hele planten blir mer grov. Skal du bruke grønnfôr til mjølkeku bør den høstes på dette tidspunktet (ved skyting).

Mye ugras i grønnfôret senker kvaliteten i surfôret, det er også en grunn til at den bør høstes tidlig. Da hindrer en også at ugraset frør seg. En annen effekt ved tidlig slått med sådd gjenlegg i bunn er at det vil det få en lengre sesong og etablere seg på, som igjen gir et godt og livskraftig gjenlegg.

Friere høstetidspunkt med bygg

Bygg kan stå noe lengre etter skyting før vi får nedgang i fôrverdien, kanskje 2-3 uker. Det betyr at en står friere i valg av høstetid ved bruk av bygg enn ved bruk av havre. Men venter vi så lenge får vi en annen utfordring. Bygg som står lenge danner en strårik, stri masse som er vanskelig å pakke i siloen. Dette kan gi problemer med varmgang både ved innlegging og uttak. I tillegg vil bygget få snerp som dyra ikke takler på fôrbrettet, de blir ofte stående og hoste og slite med bygg-grønnfôret. For å bøte på dette blir byggrønnfôr ofte dyrket sammen med fôrraps, westerwoldsk raigras eller erter. Dette gir noe bedre pakking i siloen og høyere proteininnhold enn ved bruk av rent korngrønnfôr.

Ikke noe klart svar

Som dere ser er det ikke noe helt klart svar på om man skal velge havre eller bygg, som grønnfôrvekst. Men jeg har i hvert fall satt opp en del elementer, som kanskje kan gjøre det enklere å gjøre et valg.

Gode grunner for grønnfôr

  • Tilskuddsfôr utover ettersommer og høst

  • Kort veksttid

  • Ei ekstra avling i gjenleggsåret

  • En aperitiff på fôrbrettet

  • God avling på ettersommeren

  • Mulighet for vekstskifte

  • Kan utnytte store mengder husdyrgjødsel

  • Mulighet til å ta flere avlinger av samme, eller forskjellig art i løpet av en vekstsesong

  • God forgrøde til andre vekster

  • Sikre fôrtilgangen etter vinterskadet eng

  • Høstbeiting på grønnfôrvekster kan avlaste flerårig grasmark, slik at denne tåler vinteren bedre.