Reportasje

Storfe 2016

Storfe 2016 gikk av stabelen på Gardermoen 10. til 11. november. Over 600 deltakere fikk servert en allsidig faglig meny med hele fire parallelle sesjoner med foredragsholdere fra både inn- og utland.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sa at bønder som vil og kan er en avgjørende forutsetning for økt matproduksjon.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale åpnet kongressen. Han innledet med å slå fast at norsk velferd er bygd på å utnytte ressursene våre. Storfe er bærebjelken i landbruksproduksjonen, for storfe er avgjørende for å opprettholde matproduksjonen og for å sikre kulturlandskapet.

Kampen ikke over

Landbruks- og matministeren var opptatt av den geografiske produksjonsfordelingen.

Flatbygdene kan ikke brukes til grasproduksjon, for det vil medføre at matproduksjonen går ned, sa Dale.

Han viste til at departementet i jordbruksforhandlingene prøvde å få slutt på subsidieringen av gras­arealene på flatbygdene. Selv om statsråden ikke oppnådde det han ønsket ved denne korsveien, var han klar på at kampen ikke var over.

– Vi kan ikke bidra til å gjøre det lønnsomt å flytte mer av grasproduksjonen inn i kornområdene, sa Dale.

Om noen har hatt forventinger om bedre tollvern ble de skuffet. Jon Georg Dale mente tollvernet i stor grad allerede er tatt ut og at det er små muligheter for økning. Veien å gå for at den norske bonden skal bli mer er økt konkurransekraft gjennom produktivitetsforbedring, bruk av teknologi og dyrking av særegenheter som kan gi en merpris.

Geno-direktør Sverre Bjørnstad mente rammebetingelsene er gunstige med tanke på investeringer.

Ingen grunn til å sitte på gjerdet

Administrerende direktør i Geno, Sverre Bjørnstad, holdt avslutningsforedraget på kongressen. Henvendt spesielt til dem som fortsatt sitter på gjerdet og lurer på om de tør å investere, stilte han spørsmålet om det noen gang har vært bedre rammebetingelser for storfenæringa. Han tvilte på om det hadde vært det og listet opp flere faktorer som tilsier at det ikke er grunn til å nøle med investeringer for de som er motivert til å satse. Rentenivået er lavt, og videre er det for lav selvforsyningsgrad i Norge, økende og positiv fokus på egen matproduksjon og betydelig rom for økning på storfekjøtt. På kort sikt er det utfordringer i melkemarkedet, men på lengre sikt forventes økt etterspørsel. Bjørnstad trakk også fram at internasjonale trender er til vår fordel og at det nå kanskje kommer en time-out for internasjonale frihandelsavtaler i kjølvannet av presidentvalget i USA. Tittelen på avslutningsforedraget var da også «The end is near – eller sitter vi med Trump`en?»