Avl

Levende liste på seminokseemner

For å sikre at Geno til enhver tid kjøper inn de beste seminokseemnene, basert på avlsverdi og avstamning, vil kravene til utlisting av seminokseemner justeres oftere i tiden fremover. Noen produsenter vil derfor oftere kunne oppleve at potensielle seminokseemner som de har mottatt sms-varsling på ikke vil bli genotypet likevel.

Marte Holtsmark

marte.holtsmark@geno.no

Håvard Melbø Tajet

havard.melbo.tajet@geno.no

Begge avlsforskere i Geno

Kravene til utlisting av seminokseemner vil bli justert oftere enn før, for å maksimere den genetiske framgangen og begrense innavlen.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Å kjøpe inn de beste oksekalvene og sørge for at de representerer en god genetisk variasjon er bare blitt et mer og mer sentralt punkt i avlsarbeidet for NRF. Tidligere ble innkjøpet av seminokseemner basert på avlsverdiene til mor og foreldremidlet til kalven. Disse avlsverdiene har lave sikkerheter, og for å øke sannsynligheten for at vi til enhver tid skulle kjøpe noen gode oksekalver satset man på å kjøpe inn mange kalver per år.

Langt sikrere avlsverdi på kalvene med genotyping

Innføringen av genotyping av 2 000 potensielle seminokseemner per år fra 2012, og beregning av tostegs GBLUP-avlsverdier for disse (se faktaboks side 17), innebar en drastisk forbedring av sikkerheten på avlsverdien som vi baserer oss på når vi kjøper inn seminokseemner. Dette har resultert i en forbedring av gjennomsnittlig samlet avlsverdi for oksene på Øyer, og dermed en større genetisk fremgang per år. Dette er en vesentlig årsak til de høye avlsverdiene vi ser på dagens GS-okser. I februar 2016 tok vi i bruk ssGBLUP-metodikk i de ordinære indeksberegningene, mens vi fortsatt bruker den tostegs GBLUP-metodikken som grunnlag for innkjøp av oksekalver til Øyer. Den nye ssGBLUP-indeksen har enda høyere sikkerhet enn tostegs GBLUP-metodikken. I løpet av første halvdel av 2017 vil ssGBLUP-avlsverdier (se faktaboks side 17) beregnes kontinuerlig og utvides til også å omfatte alle genotypede oksekalver. Det betyr at vi avvikler tostegs GBLUP-metodikken. Vi vil samtidig øke antall genotypede seminokseemner i fra 2 000 til 3 000 kalver per år. Antall innkjøpte kalver vil forbli uendret, men avlskvaliteten blir enda høyere.

Maksimere genetisk framgang

I basis for et langsiktig bærekraftig og godt avlsarbeid jobber man for å maksimere genetisk fremgang samtidig som innavlsøkning per generasjon begrenses. Basert på dette er det viktig at de oksekalvene Geno kjøper både holder et høyt genetisk nivå, men også at de representerer en stor nok genetisk variasjon, det vil si at de kommer fra mange ulike fedre og morfedre.

For å oppnå dette må kravene som settes for at en oksekalv skal listes ut som potensielt seminokseemne, og bli genotypet, justeres oftere enn før. Dette blir spesielt viktig når vi første halvdel av 2017 begynner å beregne ssGBLUP-avlsverdier på genotypede hunndyr og seminokseemner. Produsenter vil derfor i større grad enn i dag kunne oppleve at de mottar en sms-melding hvor det fremgår at en kalv kan være av interesse for Geno, men at man i etterkant velger ikke å genotype kalven likevel siden kravene er endret og/eller at ny informasjon om framtidige kalvinger har kommet i mellomtiden. Hensikten med dette er å kunne få fram de aller beste oksekalvene som grunnlag for fremtidige eliteokser.