Forskjellig

Dronninga fra Femund

Halvor Hansson tror ikke han kommer til å oppleve flere kyr som 345 Dronning, som har passert 100 tonn i melk og går med sin 14. kalv.

Tekst og foto Halvor Hansson, Mjølkeprodusent, torhildm@online.no

Dronning er drektig med sin 14. kalv og har passert 100 tonn i mjølkeproduksjon.

345 Dronning er en spesiell ku på flere måter. Med moderate mengder kraftfôr på menyen har hun i sommer passert 100 tonn mjølk i produksjon, etter å ha født sin 13. kalv. Hun mjølker ofte ti liter mer per dag enn de nest beste, uten vesentlig særbehandling. Hun er veldig snill å mjølke, men tåler ingen annen form for fysisk kontakt. Hun er den utilnærmelige dronninga. Med en matlyst og fysikk som overgår det meste har hun levd et langt og privilegert liv som ubestridt sjefsku i besetningen på 20–25 mjølkekyr på bureisingsbruket Åsli i Sømådalen, vest for Femunden i Hedmark. Med nakke og hode nesten som en okse er hun alltid først i matfatet, ute som inne. Med egen radar for bondens bevegelser og hva denne betyr for utsikter til enda mer mat. Kalvingsdato gjennom all årene ligger mellom 15. mai og 4. juli, og alltid på dag og kveldstid.

Slekta

Faren var 5156 Galde. Mora het Natt og fikk bare en kalv før hun etter løpedreining og kirurgiske inngrep etter hvert ble utrangert. Den «morløse» Dronning har derimot klart seg veldig bra, og går nå drektig med sin 14. kalv. Hun mjølka 4 700 kg i kvigeåret, og har siden mjølka 8 411 kg i gjennomsnitt i 11 år (2005 -2015). Toppen var 5. og 7. år med 9 200 kg. Så seint som i 2015 mjølka hun 8 682 kg. Gjennomsnittlig 23,6 FEm kraftfôr/ 100 kg EKM gjennom årene, mens buskapsmiddelet er 24.0.

God helse

Helsa har vært gjennomgående god, alderen tatt i betraktning. En hard mjølkefeber holdt på å sette en stopper for karrieren etter åttende kalven, men hun «sto han av» med et nødskrik, og har siden økt ytelsen igjen jevnt og trutt hvert år! Celletallet øker mot slutten av laktasjonen. Men litt ferie og tørrperiode gjør underverker på juret til Dronning, og etter ny kalving er celletallet bedre igjen.

Bare én gang i livet

Jeg har sammen med kona mi Torhild Morgestad drevet med mjølkekyr i snart 40 år, men har aldri opplevd noe som ligner Dronning. En så livsfrisk, produktiv og utholdende ku er virkelig en sjeldenhet. Dette inntreffer bare én gang i et bondeliv, hvis det skjer, er vår mening. Og hvilken majestetisk personlighet! Hun bærer sitt navn med rette. Helt Dronning!