Fôring

Lean – avdekker feil i grovfôrdyrkinga

Feil tørrstoff, for sterk gjæring, for høyt råproteininnhold, for lavt energiinnhold og feil antall lag plast er eksempler på feil som kan avdekkes ved en verdistrømsanalyse på grovfôr.

Tekst og foto
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Sørg for å skaffe deg kollegaer å diskutere årets fôr med. Fôrprøver alene er kanskje ikke nok for å komme videre.

Det store spørsmålet er hvor sløses det med innsatsfaktorer og hvor kan vi avdekke feil og mangler i forhold til bestilling. Andre uka i november har to grupper i prosjektet «10 % større avling og bedre fôreffektivitet» testet ut om Lean kan være et nyttig verktøy for å komme videre med å avsløre feil og mangler ved årets grovfôr og fôring med årets fôr. Øvelsen ble gjort ute ved to besetningsgjennomganger. Besetningsgjennomgangene har som mål å gi verten hjelp og støtte i å sette opp en handlingsplan der innsats veies opp mot effekt.

Jeg fant, jeg fant

Erfaringer fra de to gjennomgangene er at bøndene bør tenke mer strategisk når det gjelder grovfôret. Hva skal grovfôret brukes til? Hvor stort volum bør det være av hver enkelt grovfôrkvalitet? Ei fin sinkuavdeling har lite for seg uten sinkufôr, og et mål om 10 000 i ytelse er uoppnåelig uten en svært stabil fôrrasjon. Mål er viktig for å komme videre, men det er hard systematisk jobbing som må til for å komme i nærheten av målet.

Surfôrtolken og verdi­vurdering

Norsk Landbruksrådgiving har et verktøy som tester feil og mangler ved grovfôret. Deltakerne i prosjektet mener tolken gir et visuelt godt bilde og er en god støtte i tolkning av surfôrprøvene. Måten surfôrtolken plukker fra hverandre grovfôrprøva på gir bonden en god input til beslutningsgrunnlaget i forhold til strategi for gjødsling og høsting. Når prøvene legges inn i verdivurderingsprogrammet til Tine så er det lett å avdekke de store forskjellene på rundballer. Gode, mindre gode og dårlige bunter. Buntene har et spenn i verdi fra 250 til 550 kroner. På samme måte avdekker og Tine Optifôr hva som mangler i en fôrrasjon. Dette kan brukes videre for å lage ei bestilling til neste års grovfôrdyrking. Selv om neste års fôrdyrkingssesong er en godt bevart hemmelighet så er det ikke bortkastet å lage seg ei bestillingsliste.

Fôrprøver som grunnlag

Mjølkeprodusenter er flinke til å ta surfôrprøver, og mange kan trolig ha god nytte av å bruke verdistrømsanalyse for å jobbe mer målrettet med om det aktuelle fôret passer til en det aktuelle produksjonsmålet. «Tok du for mye Møllers tran»? I sin iver etter å få til godt grovfôr kan den ivrige bonde dra strikken for langt. Et eksempel på dette er fôr med energiverdi NEL 20 opp mot 7 og et råproteininnhold over 200 gram per kilo tørrstoff. Da må fôringa balanseres med roesnitter eller betfôr for å unngå sløsing med energi og protein gjennom kuvomma. Til tross for store fôrlager er det ikke noe eget fôr som kan balansere rasjonen. Et slikt topp fôr kan i en verdistrømsanalyse rett og slett avdekkes som en feilleveranse til mjølkeproduksjon. På samme måte som for blaute og for tørre rundballer vil være en feilleveranse.

Problemløsing i fellesskap

Å sette opp en verdistrømsanalyse krever at flere leter og avdekker feil og mangler. Gruppegjennomganger ute på garden kan være en svært god arbeidsform. Bønder har en svært praktisk tilnærming til utfordringer som avdekkes, og det er nyttig når en skal sette opp den konkrete handlingsplan. Spørsmål som er viktig å få svar på er: Hvordan kan vi løse det praktisk? For eksempel skader på plasten: Hvordan stables buntene, når blir de kjørt av jordet og kompetansen til den som utfører jobben.

Munne ut i en handlingsplan

I handlingsplanen blir tiltakene vurdert opp mot kostnad og effekt. Handlingsplanen bør også ha tidsfrist og hvem som er ansvarlig for endringa. Etter hvert vil flere bønder i prosjektet 10 % bedre avling og fôreffektivitet få satt opp en verdistrømsanalyse for fôr og fôrdyrking, og flere vil få satt opp en konkret handlingsplan for kommende vekstsesong. Bøndene som deltar i prosjektet har et godt grunnlag for å sette opp verdistrømsanalyse fordi de har tatt ut til dels mange fôrprøver. I tillegg har de og tatt mineralanalyse av fôret.

Eksempel på Verdistrømsanalyse som avdekker feilleveranser og som skal munne ut i en handlingsplan.