Tema: BRSV og coronavirus

Vær smittesjef

På et åpent møte om kontrollprogrammet BRSV/coronavirus på Julebygda Grendehus i Rogaland 11. oktober ble det understreket hvor viktig det er å tenke smittebeskyttelse og stille krav til besøkende.

Inger Husveg Lassen

Markedskonsulent i Geno

inger.husveg.lassen@geno.no

Fra venstre initiativtaker til møtet Erling Søyland, fagdirektør i Animalia Ola Nafstad og spesialrådgiver helse og fruktbarhet i Tine Anne Cathrine Whist.

Foto: Liv Sola

I overkant av 100 møtte opp for å få svar på sine spørsmål om kontrollprogrammet. Noe av bakgrunnen for møtet var at mange mente det ble informert for dårlig før brevet med svar på tankmelkprøven ble sendt ut. Ola Nafstad fra Animalia og Anne Cathrine Whist fra Tine orienterte om gjennomføringen av kontrollprogrammet og svarte på spørsmål. BRSV og coronavirus forårsaker årlig store tap, slik at nytteverdien ved å redusere disse sjukdommene vil være større enn utgiftene. Det er nå viktig å hindre at smitten kommer inn i de grønne besetningene, og at de røde etter hvert kan bli erklært grønne. Da gjelder det å tenke smittebeskyttelse hele tiden. Husk at det er du som produsent som er smittesjef. På møtet kom det spørsmål om dyrebiltransport og smittesluser. Det er viktig at dyrebil kjører fra grønn besetning ikke kjører til rød besetning, at dyrebilsjåfør ikke kommer inn på fjøset og at dyr som har kommet ut på dyrebilen ikke kommer tilbake på fjøset. Smittesluser må brukes av alle besøkende. Smitte kan leve i klær og sko i ett døgn. Det må være klare grenser mellom ren og uren sone, og slusen må ha klær og støvler og vaskemuligheter. Disse virusene spres ikke med vinden, og fugler, katter er heller ikke den store smittekilden. Beiter representerer en utfordring, og det ble oppfordret til å snakke sammen og bli enige om hvordan en skal takle dette der det er muligheter for smitteoverføring på beite. På fellesbeiter der en besetning er rød vil alle besetningene bli kategorisert som røde til nye prøver er tatt. Hvis BRSV/coronavirus skal utryddes må alle tenke smittebeskyttelse og stille krav. Husk at det er du som produsent som har ansvaret. Gevinsten ved å lykkes er penger spart, bedre dyrehelse og dyrevelferd og mindre bruk av antibiotika.