Forskjellig

Nytt om regelverket for produksjons- og avløsertilskudd

Fra neste år blir det forandringer på søknadsfrister og telledatoer i produksjonstilskuddssystemet.

Mauritz Aarskog

Advokat og partner i Østby Aarskog Advokatfirma AS

mauritz@ostbyaarskog.no

Landbruket er en politisk preget næring med målsettinger satt av Stortinget. Et av flere virkemidler politikerne har for å påvirke næringen er regler om tilskudd, blant annet om produksjons- og avløsertilskudd. De nærmere reglene om produksjons- og avløsertilskudd framgår av forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket. Forskriften er fastsatt av Landbruks- og matdepartementet den 19. desember 2014 med hjemmel i jordlova. Formålet med reglene om produksjons- og avløsertilskudd er å bidra til et aktivt og bærekraftig jordbruk innenfor de målsettinger Stortinget har trukket opp. I jordbruksoppgjørene i 2014 og 2015 ble partene enige om å endre måten jordbruksforetakene søker om produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning til ferie og fritid på. Regelendringene er vedtatt og vil tre i kraft i mai 2017. I det følgende vil jeg gjøre rede for hovedtrekk i disse endringene:

Nye søknadsfrister og telledatoer

Nye søknadsfrister og nye telledatoer er en del av det nye produksjonstilskuddssystemet. Det blir to årlige søknadsfrister og en årlig utbetaling. I 2017 skal man søke om produksjons- og avløsertilskudd i både nytt og gammelt system. Det vil si at man på samme måte som tidligere må levere søknad innen 20. januar med telledato 1. januar. Utbetalingen etter disse søknadene vil på samme måte som tidligere skje i juni 2017. Den første søknaden i det nye søknadssystemet må leveres innen søknadsfrist 15. mai på grunnlag av telledato 1. mai. Andre søknad i det nye søknadssystemet må leveres innen søknadsfrist 15. oktober på grunnlag av telledato 1. oktober. Utbetaling på grunnlag av disse to søknadene skjer i februar 2018. Fra og med 2018 må søknadene leveres innen søknadsfrist 15. mars på grunnlag av telledato 1. mars og innen søknadsfrist 15. oktober på grunnlag av telledato 1. oktober.

Absolutte frister

De nye søknadsfristene blir absolutte på slik måte at det ikke lenger vil være mulig å levere søknaden etter fristen med et trekk på kr 1 000 per dag forsinket levering. Foretak som har levert søknaden innen fristen kan imidlertid endre opplysningene i søknaden innen en tidsperiode på 14 dager uten å bli trukket i utbetalingen av tilskudd. Videre kan enkelte opplysninger etterregistreres. Det vil si registreres etter 15. oktober, men innen 10. januar. Dette gjelder for avløserutgifter for perioden 15. oktober til 31. desember, dyr på utmarksbeite som er tatt ned fra beite senere enn 15. oktober, livdyr av gris, kylling og kalkun som er solgt mellom 15. oktober og 31. desember og frukt, bær, veksthusgrønnsaker, samt poteter produsert i Nord-Norge, som er solgt mellom 15. oktober og 31. desember, og som man søker om distriktstilskudd for.

Nytt elektronisk søknadsskjema

Nytt elektronisk søknadsskjema blir utarbeidet av Landbruksdirektoratet. Det nye elektroniske søknadsskjemaet vil foreta flere ulike kontroller av opplysningene foretakene har oppgitt før foretakene sender inn søknaden. Blant annet vil det bli foretatt kontroll mot melkekvoteregisteret for foretak som søker om tilskudd til melkekyr eller melkegeiter. Det vil også bli foretatt kontroll mot Landbruksregisteret. Det vil dermed bli sjekket at foretakene ikke oppgir større areal på en landbrukseiendom enn det som er registrert i dette registeret. Disse kontrollene vil redusere risikoen for feil i forbindelse med utfylling av søknaden. I denne forbindelse skal også påpekes at enkelte feil må rettes opp før innsendelse. Derfor bør foretakene være tidlig ute med å søke slik at det ikke oppstår fristoversittelse som medfører at foretaket mister alt tilskuddet som ellers ville vært berettiget i henhold til søknaden.

Mindre ressurskrevende for landbruksforvaltningen

Det nye søknadssystemet skal være enklere og mindre ressurskrevende for landbruksforvaltningen. Representanter for landbruksnæringen har uttalt at det imidlertid ikke vil bli enklere for foretakene. Riksrevisjonen har flere ganger kritisert Landbruks- og matdepartementet for manglende kontroll med utbetaling av tilskuddsmidler. Fra Landbruks- og matdepartementet er det derfor også varslet at det nå vil bli flere og bedre kontroller av søknadene til tilskudd.