Geno

Medlemsinfo

Redigert av
Eva Husaas

eva.husaas@geno.no

Velkommen til alle nye tillitsvalgte i Geno

Alle tillitsvalgte i Geno skal motta en epost hver gang vi sender ut nyhetsbrev for tillitsvalgte, som sendes ut ca. 1 gang per måned. Hvis du er tillitsvalgt og ikke mottar nyhetsbrev, ta kontakt.

Saker som tidligere har gått ut i nyhetsbrev for tillitsvalgte finner du nederst på www.geno.no.

Vi har også et menypunkt på Genos nettsider som heter «Medlem». Her kan du lese om tillitsverv i Geno, samt Buskap, utmerkelser og informasjon som er nyttig hvis produsentlaget for eksempel skal arrangere kalvemønstring.

PAG – Drektighetstest på mjølk

Testen er basert på analyse av et protein, pregnancy associated glykoprotein (PAG), som skilles ut fra embryoets fosterhinner, og kan påvises i mjølk. Proteinet er spesifikt for drektighet og har en sikkerhet på nær 100 prosent. Dyr kan testes fra dag 35 etter inseminasjon. Mjølkeprøver sendes til Tine, Mastittlaboratoriet Molde, for analyse. PAG-testen er et supplement til vanlig drektighetskontroll utført av veterinærer eller semintekniker. Det er naturligvis opp til den enkelte produsent om en vil benytte seg av tilbud om PAG-test eller ordinær drektighetskontroll. PAG-test vil først og fremst være aktuelt for produsenter som av ulike grunner ikke benytter inseminør/veterinær til drektighetskontroll. I enkelte områder kan dette bero på at inseminør/veterinær ikke har gode nok ferdigheter til å stille sikker diagnose 5–6 uker etter inseminasjon. Fordelen med tradisjonell drektighetskontroll er at en da får svar på stedet. Produsenten slipper å vente på tilbakemelding fra laboratoriet og tomme dyr kan undersøkes og eventuelt behandles ved samme veterinærbesøk. Testen er naturligvis ikke aktuell for kviger som ikke har kalvet. For kvigene er tradisjonell undersøkelse eneste måte å sjekke drektighet på. PAG kan også være et aktuelt alternativ for testing av ammekyr. Det kan være forbundet med en viss risiko å ta ut mjølkeprøve fra ammekyr, men muligheten er der.

På samme måte som ved tradisjonell drektighetskontroll, må produsenten følge dyr som testes/undersøkes tidlig etter inseminasjon. Dette fordi det er en viss risiko for embryodød også etter dag 35, selv om de fleste embryotap skjer tidligere i drektigheten. Ved mistanke om ny brunst etter positiv test må slike kyr derfor testes med ny prøve eller undersøkes av veterinær.

Les mer om testen på www.geno.no under menypunktet «brunst og semin»/«hjelpemidler»

Prisendring på Viking Rød

Fra 1. april vil ny sædpris på Viking Rød være kr 355,-.

Nå lanserer Tine bedriftsstyring PLUSS

Med pluss-versjonen får du detaljinformasjon om fruktbarhet sammen med ytelse på hvert enkelt dyr. Geno har bidratt til utvikling av produksjonskontroll fruktbarhet og hold. Denne ble det skrevet om i Buskap nummer 2 i 2017.

Tine bedriftsstyring BASIS består hovedsakelig av Kukontrollen med rapporter og analyser, samt økt brukervennlighet, forbedret navigasjon, nytt styringspanel og en enkel app for registreringer.

Første trinn i PLUSS er gratis og vil inneholde (lanseres løpende):

  • Fleksible referansegrupper – i mjølkonomi

  • Produksjonskontroll fruktbarhet – kyr og kviger

  • Produksjonskontroll hold – kyr og kviger

Tine Bedriftsstyring PLUSS er en abonnementsløsning som vi utvikler trinnvis. Ferdige løsninger legges fortløpende inn i PLUSS, og månedsprisen øker i takt med innholdet. Når alt er på plass i PLUSS blir prisen kr 250 per måned. Bestilling gjør du enkelt på siden «Mine abonnement» på medlem.tine.no.

Gratulasjons­plakat nytt fjøs

Kjenner du noen som nettopp har bygget nytt fjøs eller gjort store ombygginger i eksisterende fjøs? Da vil Geno gjerne høre fra deg slik at vi kan sende vedkommende en gratulasjonsplakat.

Vi trenger da opplysninger om:

  • Gårdsnavn

  • Navn på innehaver(e)

  • Telefonnummer

  • Byggeår/år for ferdigstillelse av store endringer

I tillegg trenger vi informasjon om hvem plakaten skal sendes til.

Dette kan sendes inn via et skjema som ligger på Genos nettsider under menypunktet «om Geno»/«Gratulasjonsplakat».