Avl

Merketang for uttak av DNA-prøve til genotyping av hunndyr

Ingunn Nævdal

Husdyrkonsulent i Geno

ingunn.nevdal@geno.no

Ved uttak av biologisk prøve for genotyping og beregning av genomiske avlsverdier (GS-verdier), er det ønskelig å gå over til å bruke en merketang. Dette er en spesialtang som tar ut en hudprøve fra øret samtidig som det settes inn et lite øremerke. Øremerket vil da indikere at det er et genotypet dyr.

Alle Geno-medlemmer vil få tilsendt merketenger for uttak av prøver for genotyping av hunndyr.

Foto: OS ID

Det er til nå samlet inn DNA fra blodprøver av ca. 6 000 hunndyr. Dette er dyr som er plukket ut av Geno. Disse er genotypet og avlsverdiene inkludert egen genotypeinformasjon, blir presentert i Geno avlsplan og på medlem.tine.no. Disse dyrene er merket med et GS-ikon i dyrelisten. Det skal derfor være tydelig hvilke dyr som har slike verdier. Geno vil fortsette med å samle inn biologisk prøve av hunndyr som er spesielt interessante. I tillegg vil det etter hvert bli mulig for medlemmer i Kukontrollen å bestille genotyping av de dyrene de ønsker å teste.

Alle medlemmer vil få tilsendt en spesialtang

@bt:Geno har besluttet å kjøpe inn merketenger for prøveuttak til samtlige medlemmer. Dette vil bli sendt ut så snart leveransen av tenger foreligger. Når det utpå våren åpnes for bestilling av genotyping for beregning av genomiske verdier for hunndyr, vil det være denne prøvetakingsmetoden som skal brukes. Dette vil være en billigere metode enn å ta blodprøver. Det er ikke aktuelt å sende ut nesesvaber for prøveuttak av hunndyr. Det er også planer om å gå over på biologisk prøve fra øret på seminokseemner og gå bort fra nesesvaber. Det er mest effektivt for BioBank AS, som ekstraherer DNA, å håndtere samme type prøvemateriell fra alle dyr som skal genotypes.

Test av merketang viser gode resultater

Hensikten med å gå over på merketang for uttak av DNA-prøve er at det er en metode som kan brukes på dyr i alle aldre. Utprøving av to ulike merketenger viser godt DNA-utbytte og god DNA-kvalitet. Det skal også være enkelt å ta ut prøven. Ved bestilling og utsending av prøvemateriell (merker) vil det følge med en instruks som må følges nøye. Merkene vil være nummerert med et nummer som er identisk med nummeret på det lille røret hvor prøven oppbevares. Røret inneholder en konserveringsvæske som gjør at prøven kan oppbevares i romtemperatur i flere måneder. Det vil derfor være mulig å ta ut prøver i løpet av en periode og sende disse samla inn til BioBank AS.

Bestillingsløsning i Kukontrollen

Det jobbes med å lage en løsning for at medlemmer i Kukontrollen skal kunne bestille genotyping av hunndyr i egen besetning på medlem.tine.no. Mer informasjon om dette vil komme framover.