Reportasje

Meierifest for melkebøndene på Innherred

Over 90 festkledde melkebønder fra Åsen og Frosta i sør til Snåsa og Namdalseid i nord, gikk på rød løper inn i Rådhussalen i Steinkjer kommune første helga i mars. Her var det mange lekre kjoler og stramme dresser og lite som minnet om kuskit og fjøs- sjøl om samtalene rundt bordene var innom både beiting og fjøsbygging.

Inger Hovde

Mjølkeprodusent/frilansjournalist/produsentlagsleder

ingerho@msn.com

Tekst og foto

Fra venstre Ingjerd Kjesbu, Erland Kjesbu, Inger Holde Kjesbu Leif Kjesbu, Peter Finsås og Inga – Britt Finsås. Jan Erik og Inger Seem.

– Målet med festen er hylle oss selv som melkeprodusenter. Det er bare de tøffeste bøndene som driver med melk, det er vi som er kremen på Innherred, sier Jon Olav Skrove, produsentlagsleder på Verdal. - Vi på Innherred samarbeider mye om felles arrangement. Vi ønsker å skape arenaer hvor melkebøndene blir kjent med melkebønder over et større geografisk område og får nye vennskap. Vi skal ha det så artig sammen at ingen vil slutte som produsent, for da går de glipp av denne festen. Kanskje møter man en annen melkeprodusent som man får så bra kjemi med at det er rota til et lønnsomt vennskap, hvor man kan diskutere og utveksle erfaringer og spelle kvartenner god – ja, det e sikkerlig go’ fot- teori bak den her festen, avslutter Jon Olav.

Faglig sosialt nettverk

Meierifesten starta som et sosialt tiltak hvor melkebonde med partner skulle møte kollegaer til trivelig lag med festbuffet fra Grand Hotell og danseband. Konseptet skulle være så enkelt at uansett hvem som var leder, så klarte man å arrangere. De første åra fikk lagene låne rådhussalen gratis via landbruksavdelinga i Steinkjer kommune, for de syntes dette var et bra tiltak for å styrke et sosialt faglig nettverk rundt melkebøndene. Arrangementet skulle gi påfyll både sosialt og faglig. – Og det skulle inspirere uansett hvor involvert man var i drifta, sier Otto Gregersen i Stod/Ogndal produsentlag. – Vi har hatt besøk av en coach, en rosablogger og en som har forsket på partners betydning for driftsresultatet. Da regionmøtene forsvant bestemte de ti innherredslagene seg for å gjøre ekstra stas på de som har fått 20 års plakett. De får gratis middag, blomster og plakett, mens de andre må betale en egenandel.

Tog, buss, bil

Noen produsenter unner seg litt ekstra luksus og tinger seg rom rett over gata for rådhuset, andre lag setter opp busser, andre samkjører eller tar tog.

– Vi kunne fått med flerefra vårt lag, men storbussen var opptatt, så da ble det de første som meldte seg på som fikk bli med. Neste gang skal vi bestille buss tidligere, for dette er veldig trivelig kveld og et bra tiltak, forteller Bjørn Dag Derås fra Namdalseid produsentlag.

Plakettutdeling

Eierutvalgsmedlem Jørn Magne Vaag fikk det ærefulle oppdraget å dele ut 20 års plaketter på årets meierifest. – Dette er en utmerkelse som henger meget høyt. Blant drøyt 8 000 melkeleverandører her i landet, er det 99 som har innfridd kravene i 2016, fortalte Vaag og fortsatte: Kravet for å motta 20 års-plakett er at en må ha levert elitemelk i 20 av 22 år. God kvalitet på melka vi får inn til meieriene våre er avgjørende for kvaliteten på produktene. Derfor vil vi gjøre heder å ære på plakettmottakerne, som legger grunnlaget for det gode resultatet i Tine.

Bi itj fest uten dans

Etter festbuffet og dessert, var det klart for dans. Her var det den populære duo- utgaven av Nordans som stod for musikken. De spiller dansebandlåtene så gode at til og med rockemusikerne liker det og de får bøndene ut på golvet. – Skikkelig artig å spille for melkebøndene på Innherred, for de er så utrolig glade i å danse og det er så god stemning. Da spiller vi gjerne litt lengre, smiler Frank Scott.