Animalia
Fagsenteret for kjøtt

Storfekjøttkontrollen

Redigert av:
Mina Klaseie

mina.klaseie@animalia.no

Nye avlsverdier publisert

Når du har dette bladet i hånden er mest sannsynlig vårens nye avlsverdier publisert i Storfekjøttkontrollen. Du finner de ved å se på Oppslagstavla di under «Siste innlesning av indekser». Klikk på linken for å komme inn på oversikt over alle indeksene. Høsten 2016 ble det gjort endringer i indeksene. For mer info om hva de ulike indeksene betyr, se tyr.no

Helseattester på plass

Mange har i flere år etterspurt tilpassede helseattester til bruk ved livdyrsalg. Vi har nå laget dette. Det er en på individnivå. Denne finner du lettest i Besetning, klikk på pila ved Detaljer på dyret du ønsker attest på. Videre ligger egenerklæring og buskapsattest på rapportmenyen. Selger du flere dyr av gangen trenger du kun ta ut en av hver av disse. Det skal følge individattest med hvert enkelt individ som selges.

Tips: Enklere slå opp enkeltdyr

Syns du det er vanskelig å bare skulle sjekke en ting på et individ uten å miste det du hadde der du var? Eksempel: Du står i rapporten Kvitteringsliste kalving og skal sjekke noe på ei ku. Klikk med høyre (motsatt av vanlig) museknapp over nummeret på dyret og videre «Åpne i ny fane» eventuelt «Åpne linken i ny fane». Da åpner individkortet seg i en ny fane oppe på toppen av siden. Du kan gå inn, se etter det du skulle sjekke på dyret, lukke fanen og vips så er du tilbake der du var uten å ha mistet søk eller lignende. Dette fungerer alle steder som skulle sendt deg til en side (både rapporter, ørenummer (blå skrift) og andre knapper.

Avlsplan

I 2017 har vi, i godt samarbeid med Tyr, arbeidet med å lage en avlsplan i Storfekjøttkontrollen. Vi har tatt utgangspunkt i avlsplanen som allerede finnes i Sauekontrollen, men den trengte selvfølgelig en del tilpasninger til storfe. I første omgang lages den for reinraseavl (75 prosent rasereine eller mer), men vi håper å få på plass en avlsplan for krysningsavl innen kort tid. Avlsplanen blir liggende under Rapporter. Samtidig endres Planlegg paring navn til Innavl slik at disse to ikke forveksles. Per 1. mars ligger vi godt an til at den kan lanseres før 1. april. Følg med!

Utenlandsk arbeidskraft på gården?

Brosjyra «Smittesikker» finnes på norsk og mange andre språk blant annet polsk og engelsk. Den beskriver norsk husdyrhold og gode rutiner for smittebeskyttelse. Brosjyrene er gratis og kan bestilles ved å ringe Animalia (23 05 98 00) eller sende epost til koorimp@animalia.no