Reportasje

Kommentar fra Tine-rådgiveren

Aud Peggy Høgstad Holand

Rådgiver i Tine

aud.peggy.hogstad.holand@tine.no

Lys farge viser hvor det skulle vært gjødsla mer.

Styret i Tine har bestemt at norskandelen i rasjonen til kyrne må betydelig opp og har satt i gang en satsing i rådgiverapparatet der målet er at melkeprodusenter skal bli enda bedre grovfôrdyrkere. Dette både målt i volum og kvalitet, men også på hvordan grovfôret utnyttes.

Et felles mål for næringen er å redusere andelen importert fôr. Bonden skal fortsatt bruke kraftfôr, men med mest mulig norske råvarer. For oss i nord betyr det å produsere mer av melka på grovfôr.

Ved hjelp av grovfôranalyser, værdata og satellittbilder skal Eidemsmoen samdrift bli enda bedre på å treffe rett slåttetidspunkt. Satellittbildene (Atfarm) brukes også til å følge utviklingen i grasmengde og tilpasse gjødslingen. Yaras satellitt tar bilder ca. annenhver dag som viser biomassen.

Eidemsmoen har tatt grasprøver hver tredje dag for å sjekke nivå og utviklingen i protein- og fiberinnholdet. De startet 14 dager før forventa høstedato. Prøvene ble sendt med tankbil til Molde, analysert og svaret kom via appen Future Farm.

Tine grovfôrpilot, som gjennomføres i samhandling med NLR, innebærer også registrering av avling for hvert skifte pr. slått. Målet er å komme ned mot 25 FEm kraftfôr pr. 100 kg EKM.

I starten på prosjektet ble det gjennomført en grovfôrbestilling gjennom Tine produksjonsprognose. Her var bestillingen fra Eidemsmoen en grovfôrkvalitet på 6,2 MJ med 30 prosent tørrstoff og øke avlingen pr. dekar.

Når grovfôret er gjæra ferdig skal det tas surfôranalyser. Denne blir da brukt videre i vinterens fôrplanlegging. Ved den månedlige fôringsoppfølgingen er det fokus på melkemengde, tidspunkt i laktasjonen, drektighet, hold og grovfôrutnytting. Besetningen har holdkamera som brukes til individuell tilpassing av fôrstyrken.