Dyrevelferd
Kusignaler

Når kua krummer ryggen

Kusignaler handler om å se kyrnes kroppsspråk, forstå hva signalene betyr og gjøre forbedringstiltak.

Ola Stene

Fagleder storfe

Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Ku som har stått med sur vom en stund:

Foto: Arnt Stene

På bildet ser vi ei ku med krum rygg. Hvorfor kua står slik kan skyldes vonde bein/klauver eller smerter i vomregionen. Ofte kan disse tingene henge sammen med hverandre. Kua på bildet har sur vom og har gått med det en stund. Ganglaget er stivt og kua går med kortere skritt enn normalt. Kua viser signaler på at tilstanden ikke er bra. Det er ennå ikke utviklet seg til klinisk sykdom, og det gjelder å gjøre riktige tiltak.

Signaler ved låg pH i vom

Låg pH i vomma vil gi smerter i vomma og hvis det vedvarer over tid kan pH i blodet senkes, slik at det lettere oppstår blødninger i klauver. Dette gir først utslag i innerklauver på frambeina og ytterklauver på bakbeina. Da kan en se at kyr kan stå bredbent med bakbeina og samtidig krysse frambeina. Dette gjør de for å avlaste de vondeste klauvene. Denne kliniske tilstanden kalles forfangenhet. Kunsten er å se symptomene tidlig og sette inn tiltak før kua blir syk.

Finne årsak – sette inn tiltak

For å gjøre effektive tiltak må en finne årsaken til sur vom. Ofte er det fôringsrelatert. Det kan være for lite fiber i rasjonen, for mye lettløselig stivelse eller at grovfôropptaket er for lavt. Tidlig vårbeite kombinert med relativt mye kraftfôr gir for eksempel lite fiber og mye stivelse. Kua kan komme seg fort ved å stå inne et par dager med strukturrikt grovfôr. I andre tilfeller kan det være aktuelt å endre kraftfôrsort eller mengde. Det finnes også produkter i handelen som forebygger sur vom. Hvilke tiltak en gjør avhenger også om det er et enkelttilfelle eller om det er flere kyr i besetningen som viser lignende symptomer.