Vi i TINE

Vi i Tine

Redigert av
Unni P. Christensen

Bestill vannanalyse fra TINE

Alle med egen vannkilde må analysere vannet hver høst for å tilfredsstille KSL-standarden. TINE tilbyr slik vannanalyse som du enkelt sender med tankbilen. Meld deg på før 1. oktober og få tilsendt prøveutstyr i god tid. Prøveutstyr, med veiledning for uttak, sendes til deg i posten. Prøven returneres til Mastittlaboratoriet i Molde med tankbilen. Vannprøven kan sendes inn fra 4. oktober til 7. november. Husk å sende inn prøvene med tankbilen tidlig i uka, helst i tidsrommet søndag til onsdag.

For å sikre et best mulig korrekt analysesvar bør prøvene være så ferske som mulig. Send helst med tankbilen samme dag som de er tatt ut. Analysepakken koster kr 695 inkl. moms og frakt. (etterfaktureres). Ubenyttet prøveutstyr faktureres med kr 110. Prøver innsendt etter uke 44 vil koste kroner 945,-

Skjema for påmelding ligger på nettsidene (medlem.tine.no) evt. kontakt TINE Medlemssenter på tlf. 51 37 15 00, valg 1. Påmeldingsfristen er 1. oktober.

Utdanningsprosjekt for melkeprodusenter i Trøndelag

Er du en offensiv melkeprodusent med tru på framtida? Da er dette kursopplegget for deg. Gjennom et treårig kursopplegg - «Friskere kyr gir glad bonde» gir TINE Rådgiving deg den nyeste kunnskapen som vil bidra til god helse hos dyrene dine. Målet er å videreutvikle produsentens kompetanse og kunnskap, for å holde god helsestatus i besetningen og en frisk og holdbar ku.

Norsk melkeproduksjon går gjennom store omstillinger med flere dyr pr buskap og større jordbruksareal i drift pr. bruk. Norge er i verdenstoppen med å ta i bruk ny teknologi som melkerobot, automatiske fôringssystemer og styring av fôrproduksjon. Samtidig blir det større press på kua som produksjonsdyr. Bonden får høyere arbeidsbelastning og nye utfordringer som bedriftsleder. Dette krever investeringer og kan gi en tøffere økonomisk belastning. Samtidig så gir det rom for å ta ut økonomiske marginer og organisere arbeidet på mer hensiktsmessige måter.

I «Friskere kyr gir glad bonde» bruker vi spisskompetente lærekrefter og følger opp med erfaringsutveksling. Lykkes en med å få til en frisk og velfungerende besetning blir bonden gladere og kan ta ut større marginer i drifta.

«Friskere kyr» fokuserer på fôring, miljø og stellfaktorens betydning for å oppnå robuste produksjonsdyr, høg fôreffektivitet og god dyrevelferd. «Friskere kyr» vil også bidra å redusere antibiotikaforbruket til dyr.

Gjennom «Friskere kyr gir glad bonde» belyser vi tolv forskjellige temaer:

Fôring for friskere ku

Kontroll med celletallet

Sykdomsforebygging hos drektig kvige, sinku og nykalvet ku

Grovfôrkvalitet

Ku-signaler og adferd

Smittebeskyttelse

Klauvhelse

Kalveoppdrett

Få kalv i ku og kvige

Innredning og klima

Utvikling av buskap

Produksjonsøkonomi

Mer om prosjektet og modulene i kurset kan du lese på medlem.tine.no, og der kan du også melde deg på.

Tilbudet gjelder i denne omgang melkeprodusenter i Trøndelag, men er det eventuelt andre interessenter så ta kontakt med prosjektleder på telefon 90 10 95 69 eller epost kolbjorn.nybo@tine.no.

Pris

Kursprisen er kr. 8.000,- pr. år for 1 deltaker. Det inkluderer fire fagsamlinger og fire gårdsbesøk, inkludert servering. Halv pris for deltaker nummer to fra samme bruk.

Det er bindende påmelding for ett år.

Påmeldingsfristen er 10.10.2021