Reportasje

Melkebonde starta Ofotlab på Vestfjordens bredder

Ofotlab AS som er lokalisert på Myklebostad på Tjeldøya – vel en time fra Harstad – analyserer surfôrprøver, prøver av korn og skal i gang med jordprøveanalyser. Melkebonden Per Ivar Skaanevik mener norske melkebønder i langt større grad bør ta analyser av avlinga. Det gir bedre dyrehelse, lavere kostnader og dermed bedre økonomi for bonden.

Terje Olsen

Frilansjounalist

terje.olsen@merennhjerne.no

- Jeg mener norske bønder bør ta fleire fôrprøver. Ulike enger og ulike høstetidspunkt kan gi ulike resultater, sier Per Ivar Skaanevik, melkebonde og eier av Ofotlab A/S

Per Ivar Skaanevik startet laboratoriet i 2017. Nå er Ofotlab AS også medeier i et laboratorium i Voxtorp Sverige. Per Ivar ønsker langt større bevissthet omkring verdien av fôranalyser og hvilken verdi de har for drifta på en gård. Han mener det burde tas flere fôranalyser i Norge. Til sammenligning tas det i Finland fire ganger flere prøver årlig. Her har norsk landbruk en mulighet til forbedring, hevder han.

Overtok gården etter brodern

Melkebilsjåfør for Tine, Martin Fredriksen fra Refnes i Kvæfjord er den som bringer melkeprøvene fra bonden til meieriets laboratorium. Det er et ledd på vegen fra jord til bord og beste lønnsomhet for bonden, sier Skaanevik.

Det var storebroren som skulle overta heimgården. Derfor tok jeg teknisk utdanning og var ferdig dataingeniør i 1988. Men av helsemessige grunner måtte brodern kaste kortene. Dette skjedde lenge før næringslivet ropte høgt for å få tak i dataingeniører. Det var svært vanskelig å få jobb som dataingeniør da. Det passet derfor greit å overta da brodern måtte si stopp. Gården hadde da 70 000 liter melk i årsproduksjon på 13–14 kyr. Nå har jeg 200 000 liter på 25 melkekyr.

Tanken kom i 2016

Det var i 2016 at han først fikk ideen om å skape et laboratorium for fôranalyser på Myklebostad. Det krevde planlegging og kunnskapsinnhenting, men allerede året etter bygde han om et lite hus på gården for å etablere Ofotlab AS. Huset hadde hans mamma benyttet som verksted og utsalg for tørkede blomster – godt kjent i Nordre Nordland og Sør-Troms.

– Jeg har så langt brukt egne oppsparte midler og fikk også et tilskudd fra næringsfondet i Tjeldsund kommune da jeg startet, sier Per Ivar. – Stor oppslutning i oppstartsåret 2017 førte til at jeg valgte å utvikle laboratoriet videre. Jeg satset alt på ei vellykket bedriftsetablering her på kanten av Ofotfjorden – fem kvarter fra Harstad. Så langt har Ofotlab skapt mer arbeid til meg selv, og jeg har i tillegg ansatt én person og flere i høstsesongen, forteller Per Ivar Skaanevik.

Arbeidsplasser i liten kommune

Jeg er glad jeg fant en med riktig kompetanse i min egen kommune. Jolita Uleviciene er opprinnelig fra Litauen. Hun og mannen bor med sine to døtre på ti og sju i bygda Grovfjord nord i Tjeldsund kommune – en times pendlerveg herfra. I Grovfjord er det et travelt båtbyggeri og mange fagarbeidere fra utlandet. Der fikk Jolitas mann jobb i 2010. Hun og ungene ble med dit.

Jolita har høyere landbruksutdanning fra Litauen og innehar den kompetansen vi trenger her. Og hun var glad hun slutte som tilkallingsvikar i helsetjenesten og komme inn i en virksomhet der hun får benytte sin kompetanse, sier Skaanevik.

Gründerbonden Per Ivar Skaanevik har investert og fortsetter å investere i analyseutstyr for å utvide tilbudet.

Forbedret programvaren

Da han tråkket på gasspedalen oppdaget han etter hvert svakheter i analyse-programvaren som var tilgjengelig i markedet. Men dataingeniøren forbedret og endret for å få enda sikrere og mer brukervennlige resultater i analysene fra Ofotlab AS.

– Resultatet av virksomheten vi har på Myklebostad reinvesteres i laboratoriet, slik at vi både kan utvide og tilby flere tjenester. Vi har stor kapasitet selv om vi fra 2018 til 2020 tredoblet antallet. Jolita er sikker på at vi kommer til å få 10 000 prøver i 2021, sier Per Ivar.

Til sammenligning tas det i Finland fire ganger flere prøver årlig

Internasjonalt marked

Ofotlab har vært med å starte et laboratorium i Skåne i Sverige. De gjør mye av det samme som oss. I tillegg analyserer de mange kornprøver. De forventer at de skal starte mottak av prøver fra kornproduksjonen i Norge også. Jordprøveanalyser har vi akkurat startet med – etter flere investeringer og utvikling av laboratoriet.

– Det er ikke mye feil du skal gjøre før pengene renner ut av kassa til kraftfôr, sier Per Ivar. – Derfor gir fôranalyser grunnlag for å forbedre fôrkvaliteten. Analysene gir bonden grunnlag for å treffe riktige tiltak. Jeg tror lav analyseprosenten i Norge innebærer at norske bønder har potensial til å bedre fôrøkonomien sin. Norske melkeprodusenter bør drives av å produsere melka si til lavest mulig kostnad. Da er fôrøkonomien sentral, avslutter han.

Bør levere flere prøver

Jolita Uleviciene pendler til Ofotlab på Myklebostad fra båtbyggerbygda Grovfjord en time lenger nord i Tjeldsund kommune. Skaanevik var storfornøyd med at han fant relevant kompetanse i egen kommune.

De fleste fôrprøvene kommer fra kunder som tar ei eller to fôrprøver i sesongen. Etter hvert som melkebruka blir større og krever større høstingsareal vil også variasjonene kunne bli betydelige. En bonde kan høste fra mange teiger og kanskje fra flere enn én kommune. Da er det slett ikke enkelt å sette opp en korrekt fôrplan.

– Behovet for å ta flere enn ei prøve er betydelig. Jeg forstår at bonden kan tenke at det blir kostbart. Hos oss koster for eksempel ei prøve kr 650,-. Men det likevel vil lønne seg med flere prøver fordi risikoen for å tape stort på feilfôring reduseres kraftig.

Per Ivar har skapt to arbeidsplasser med dette laboratoriet på Myklebostad. Han ser ikke bort fra at virksomheten kan utvides. Til kanten av Ofotfjorden kommer landpostbudet med fôrprøver fra hele landet. Uten landpostbudet hadde virksomheten hatt større utfordringer.

– De største utfordringene vi har ligger ikke her i distriktet. De ligger hos Posten i Oslo og den logistikken Posten har når postflyet nordover er for lite. Flaskehalsen ligger sentralt – ikke på bygda, hevder Per Ivar.