Reportasje

Nei fra Innovasjon Norge

Da fjøset skulle bygges i 2008 fikk de tommelen ned for tilskudd fra Innovasjon Norge fordi «prosjektet var for bra». Men Eidem-bøndene lot seg ikke stoppe. De kjøpte to traktorblandere og støpte gulvet i fjøset selv med egen sand. Med et areal på 1 550 kvadratmeter (62 x 25 meter) sparte de store summer på den egeninnsatsen. Etter oppstarten slet de med å få nok flyt gjennom melkeroboten. Det var kø foran roboten hele tiden. Avdråtten ble for lav og de manglet 100 000 liter på å fylle kvota. Tiltak etter tiltak ble prøvd uten å gi resultater. For to år gikk de til det skritt å installere en robot til og da løsnet det med en gang. Melkingsfrekvensen steg fra 2,5 til 3,4/3,5 og avdråtten gikk opp i 9 000 kg og høyere ønsker de ikke å komme.

For å få inn den andre roboten måtte noen liggebåser ofres. Spalteplank ble lagt oppå liggebåsene og bred dør montert.

GS og kjønnsseparert

Eidemsmoen samdrift GS-tester alle kvigekalver og følger avlsplanen de får fra avlsrådgiver. De har prøvd litt kjønnsseparert sæd og litt Limousin på de dårligste kyrne. De har også ei NRF/Holstein-ku på fjøset, men Gunnar sier han tror det blir med den ene og kua er nå inseminert med NRF. Alle kviger settes på, men i Fram-programmet som de deltar på skal det regnes på om det er lønnsomt å satse på å selge drektige kviger selv om det går på bekostning av noen okser. Både aktivitetsmåler og holdkamera brukes aktivt. Sinkua fôres manuelt med rundball av dårligere kvalitet. Dyrking av eget sinkufôr er derimot ikke aktuelt. Eskild og Gunnar foretrekker å gjøre seg ferdig med slåtten når de er i gang og erfaringen er at det alltids blir noen rundballer som kan egne seg til sinkua.

Eidemsmoen samdrift ble etablert i 2008 og startet opp i nytt fjøs.

Miljøet i kalveavdelingen var ikke bra og sammen med trekk fra fôrsentralen (nå lukket) ga det luftveisproblemer hos kalvene. Kalvene ble flyttet ut i binger i fôrsentralen og det gjorde underverker for kalvehelsa. Derfor ble det bygd en egen kalveavdeling atskilt fra fjøset med 6 binger og 6 kalvebokser. Selv om det kan være en og annen med symptomer fra luftveiene er det bagateller til helseproblemene de hadde før.

Vokse eller redusere?

Den gamle roboten skal skiftes ut i høst og i samdrifta diskuteres og regnes det på om den skal erstattes med en ny eller om de heller må redusere litt på produksjonen. Med to roboter ønsker de større kvote, men foreløpig er kvoteprisen skremmende høy.

Eidemsmoen samdrift har en del å gå på med fôr. De selger rundballer hvert år, og i år har de snart solgt 1 000 rundballer. Når beregninger viser at det koster mellom 4 og 500 kroner å produsere en rundball, er det dårlig butikk å selge dem for 440 kroner. Med 84 liggebåser til melkeku (112 totalt) gir fjøset rom for økt produksjon, men skal den økes mye må det selges noen oksekalver.