Helse
Hormonsnadder for nysgjerrige

Progesteron

Latin startet som en lokal dialekt like utenfor Roma.

Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet

 

Hvorfor akkurat det ordet? Det har sitt opphav i latin som startet som en lokal dialekt i Roma og bondesamfunnet rundt for omkring 2500 år siden, og som bredte seg voldsomt sammen med Romerriket.

Språk er en spennende del av verdenshistorien! Progesteron består av pro som betyr for og gestare som betyr «å bære rundt» – et hormon som forbereder livmoren på å bære rundt på et foster. Det er neppe et ord det er vanlig å starte en samtale med, men skulle du trenge et ord som forstås i store deler av verden, er dette blant dem!

 

 

 

Hvordan ser det ut?

Progesteron er et såkalt steroidhormon, akkurat som østrogen. Alle steroidhormonene har det samme «skjelettet» av fire sammenhengende karbonringer. Avhengig av hvilke funksjonelle grupper som er festet til ringene, har molekylene sin helt unike oppgave i kroppen. Bitte små kjemiske ulikheter kan ha stor betydning!

Både progesteron og østrogen er såkalte steroid­hormon. Små forskjeller i funksjonelle grupper gir molekylene helt forskjellig effekt!

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet

Hvor kommer det fra og hvordan virker det?

Det gule legemet kalles på latin corpus luteum, og det er lutein, ett av 600 naturlige karotenoider, som gir fargen.

Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet

Forskere mener at virveldyrenes forfedre hadde reseptorer for progesteron, langt mer enn 500 millioner år tilbake i tid. Mye ville blitt umoderne i et sånt tidsperspektiv, men kroppens intrikate og fascinerende regulering er bare å beundre! Som alle steroidhormoner, lages progesteron av kolesterol, og det produseres både i binyrene, i morkaka (placenta) og i eggstokken. Faktisk er det de samme cellene som produserer forstadiene til østrogen i eggblæra, som brått får en ny oppgave ved eggløsning. De danner det gule legemet og begynner å lage progesteron isteden.

Progesteron binder seg til reseptorer inni cellene. Reseptor-hormonkomplekset bringes inn i cellekjernen, og der dannes budbringer-RNA. Dette sørger for at cellen lager proteinene som gir alle progesteron-effektene på kroppen.

Har det betydning bare for hunkjønn og reproduksjon?

Progesteron har beroligende effekt og gjør at du sover godt.

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet

Nei, selv om det snakkes overraskende lite om, er dette hormonet av stor betydning for begge kjønn! Progesteron er faktisk et forstadium i testosteronproduksjonen. Dessuten har det beroligende effekt, og det gjør at du sover godt. Progesteron er nødvendig både for hjernen, leveren og skjelettet, og det senker kolesterolnivået. Tenk det!

Men progesteron er også avgjørende for slektenes gang. Uten det ville ikke melkeprodusenten hatt store inntekten. Progesteron gjør livmora til et ideelt oppholdssted for embryo og foster, blant annet ved å gjøre innsida tykkere og ved å hindre sammentrekninger. Slik blir det lettere for embryoet å feste seg. Høye progesteronverdier gir god eggkvalitet, er avgjørende for at kua blir drektig og for at juret klargjøres for melkeproduksjon.

Funfact

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet

Gulrot og det gule legemet på eggstokken har noe felles! Det som gir den gule fargen, er karotenoider. Derfor heter gulrot carrot på engelsk. Det gule legemet kalles på latin corpus luteum, og det er lutein, ett av 600 naturlige karotenoider, som gir fargen. Lutein dannes særlig i planter med grønne blad og i gulrøtter!

 

Praktisk nytte av progesteronmåling?

Noen utnytter allerede mulighetene som ligger i progesteronmåling på melk, og det vil nok bli en del av hverdagsteknologien i melkeproduksjonen framover. En god test gjør det greit å skille brunst (lavt progesteron) og mellombrunst (høyt progesteron), oppdage tidlige aborter (progesteronfall) og sannsynliggjøre drektighet dersom progesteronnivået ikke faller 3 eller 6 uker etter inseminering. Men biologi er ikke helt A4, så det er nyttig å ha samarbeid med en dyrlegearm i tillegg.

Går det an å se effekten av progesteron på kua?

Ofte er det progesteron som påvirker ei rolig ku uten brunsttegn. Men husk unntaka og samarbeid med en dyrlegearm!

Foto:Anne Hege Hunskaar Tajet

I de aller fleste fall er det progesteron som påvirker ei noenlunde rolig ku som ikke viser brunsttegn. Men så er det et par brysomme unntak. Ei rolig ku kan ha inaktive eggstokker og lavt progesteronnivå, være satt på «hormonell pause» på grunn av energiunderskudd, sykdom eller smerte. Og motsatt kan kyr med follikkelbølger på eggstokkene vise brunsttegn til tross for høyt progesteronnivå, både i mellombrunst og under drektighet.