Helse

Smitte på flyttefot

Om høsten er mange storfe på flyttefot gjennom livdyrhandel. Men det er ikke kun dyra som er på flyttefot, det er også høysesong for spredning av smittsomme sjukdommer.

Lars Erik Heggen

Spesialveterinær/Prosjektleder for BRSV/BCoV-kontrollprogrammet

lars.heggen@animalia.no

Høsten er også høysesong for spredning av smittsomme sjukdommer. Mange storfe er flyttefot gjennom livdyrhandel og det gjelder å tenke smittevern.

Foto: Jumpstory

Akkurat som bladene skifter farge på høsten ser vi også at et økende antall besetninger skifter status fra grønn til rød på både virus og klauv.

Smittevern ved besøk av dyrebil

Det er viktig at alle tar grep og fokuserer på godt smittevern ved besøk av dyrebil. For uansett hvor renslig dyrebil og sjåfør er; dyrebiler er og blir urene soner uansett last den bringer. Derfor er det viktig å ha gode rutiner for inn og utlasting av dyr, slik at dyrebilsjåfør aldri må inn i driftsbygning eller produsent aldri må bevege seg inn på dyrebil. Og må man ved enkeltstående tilfeller inn på urein sone er det avgjørende å utøve gode smittevernsrutiner.

Så vet vi at en del driftsbygninger er av gammel årgang hvor de praktiske forholdene er utfordrende, men da kommer man lang vei med lettgrinder og dyrehenger. Det enkleste forebyggende tiltaket er selvrekruttering av dyr i besetningen. Da unngår du risikoen med uønsket smitte via livdyr. Med god planlegging vil mange kunne unngå å måtte kjøpe inn dyr.

Dokumentasjon ved kjøp av dyr

Dersom dyr må kjøpes er det viktig å kreve dokumentasjon på helse fra besetninger du kjøper livdyr fra. Dette bidrar til å forhindre at du får smittsomme sjukdommer inn i besetningen din slik som BRSV/BCoV, digital dermatitt eller smittsom mastitt. Om kort tid lanseres elektroniske livdyrattester som tilgjengeliggjør relevant helseinformasjon fra husdyrkontrollene om selgerbesetning ved kjøp av livdyr slik at du kan gjøre et velbegrunnet valg om dette er dyr du ønsker inn i din besetning. Det er du som kjøper livdyr som tar risikoen - gjør det du kan for å minimere den. Krev dokumentasjon!

Oversikt over helsestatus i egen besetning

Vi anbefaler alle produsenter å ha oversikt over helsestatus i egen besetning, ha regelmessig klauvskjæring av sertifisert klauvskjærer slik at tiltak kan gjøres ved påviste tilfeller av digital dermatitt og ta ut speneprøver regelmessig slik at smittsomme jursjukdommer kan håndteres i en tidlig fase. Og gjennomfør prøvetaking for BRSV/BCoV slik at du får en bekreftelse på smittevernsrutinene og helsestatusen til besetningen din. For å motivere flest mulig til å ta ut prøve, og spesielt de som driver livdyrhandel, vil analyse av prøve for BRSV/BCoV være gratis ut året.

Fokus på smittevern kan være gull verdt

Som deltager i Tines beredskapstelefon har jeg ved flere anledninger snakket med produsenter som har blitt rammet hardt ved utbrudd av BRSV/BCoV. En allerede hardt presset økonomi nærmer seg bristepunktet med tap i melkeproduksjon, melkekyr som må utrangeres tidlig på grunn av vedvarende lav produksjon og kalvedød. Dette kan også være en mental påkjenning. Tiden og ressursene du legger ned i gode smittevernsrutiner kan være gull verdt. Smittesluser og smittevernsrutiner er en rimelig forsikring mot flere smittsomme sjukdommer og bør være en prioritet i alle storfefjøs.