Organisasjon

Trenden internasjonalt er økende bruk av kjønnsseparert sæd

Norske beregninger viser at en avlsstrategi med bruk av REDX i kombinasjon med kjøttfe kan øke inntjeningen pr. årsku med 2 500 kroner.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

kristin.malonaes@geno.no

I sommer har jeg hatt gleden av å besøke noen av Geno sine eiere og kunder på Jæren og i Agder. Tilbakemeldingen var at NRF-kua leverer svært godt på de mål som våre kunder har, men at vi skal fortsette med å forbedre jureksteriøret.

Foto: Elisabeth Theodorsson

I skrivende stund er sommeren 2021 på hell og innhøstingen i full gang. Jeg opplever at de aller fleste bønder i Norge jevnt over er godt fornøyd med vekstsesongen i år, og at det tegner bra for godt fôr til dyra gjennom vinteren.

Fôreffektivitetsdata fra 1 000 kyr årlig

Apropos fôr, i sommer presenterte vi status i arbeidet med fôreffektivitetsprosjektet. Geno har initiert et stort prosjekt støttet av Innovasjon Norge med mål å forbedre fôreffektiviteten hos NRF-kua. Målet er bedre bunnlinje for bonden og enda mer klimavennlig matproduksjon. Prosjektet skal foregå ute i vanlige norske melkeku-fjøs og foreløpig har vi fått på plass intensjonsavtaler med sju NRF-besetninger. Målet vårt er å få ytterligere sju besetninger med i arbeidet, slik at vi årlig kan hente data fra 1 000 kyr. Vi har Tine og NMBU med på laget og har store ambisjoner for at dette forskningsløftet virkelig skal gi god uttelling på lønnsomheten for NRF besetningene.

Fortsette å forbedre jureksteriør

I sommer har jeg hatt gleden av å besøke noen av Geno sine eiere og kunder på Jæren og i Agder. Det har vært svært inspirerende. Hensikten med besøkene har vært å høre hvilke vurderinger som hver og en gjør i forhold til utvikling av egen besetning, samt få innspill til hva som oppleves bra med NRF-kua og hva vi fortsatt må styrke i det videre avlsarbeidet. Vi har fått tilbakemelding på at NRF-kua leverer svært godt på de mål som vår kunder har, men at vi skal fortsette med å forbedre jureksteriør. Vi har dette med i vårt løpende avlsarbeid, samt gjennom forskningsprosjektet «3D -Jurscanner». Vi forventer å kunne rapportere mer fra dette arbeidet tidlig i 2022.

Økt avkastning på kr 2 500 pr. årsku

Geno samarbeider med Tine Rådgivning når det gjelder avlsrådgivning. Gjennom aktiv bruk av Geno avlsplan og alvsrådgiverne til Tine kan du som produsent øke den langsiktige avkastningen i besetningen din. Vi ser en klar trend internasjonalt mot mer bruk av kjønnsseparert sæd på de beste dyra og kjøttfe på de svakeste. Våre beregninger viser at en strategi for bruk av REDX i kombinasjon med kjøttfe vil kunne gi en økt avkastning på kr 2 500 pr. årsku. Geno vil i lag med Tine komme tilbake med en anbefalt avlsstrategi for medlemmene hvor målsettingen er styrket lønnsomhet i drift og produksjon.

Høstmøter og markedsuker

I Geno går vi en travel høst i møte, og vi legger opp til gjennomføring av fysiske høstmøter i slutten av oktober, og til markedsuker både i Trøndelag og Nord-Norge i slutten av november. Vi gleder oss stort til å kunne møtes fysisk igjen. Vi er også i gang med å utvikle en ny spennende versjon av Storfeskolen som blir lansert i løpet av høsten. Jeg ønsker dere en riktig fin høst!