Intervjuer/Reportasje

Bretter opp ermene på nytt i 2024

Tok over i 2016, bygde fjøs i 2017, ekstrem tørke i 2018 og storflom i 2023. Inga Marie Trøstaker sier at kollegastøtte og evnen til å sortere arbeidsoppgavene er helt nødvendig for å stå i slike sitasjoner med så stort press.

Tekst og foto:
Solveig Goplen

Trøstaker i Ringebu kommune i Innlandet

  • Inga Marie Trøstaker (ansvarlig for gårdsdrifta) og Tor Sverre Borgedal (ansvarlig for eget byggefirma)

  • 3 barn i alderen 11­18 år

  • Aktive kårfolk

  • 387 000 liter i kvote i 2023

  • 46 årskyr

  • 9 641 kg EKM

  • Dyrevelferdsindikator 122

  • FS­tall 108

Aktuell for å sette ord på stressmestring

Inga Marie Trøstaker forteller at hun fortsatt kan våkne om natta og lure på om hun har fått lagt inn alle opplysningene i søknaden om Naturskade.

Buskap lagde en reportasje fra Inga Marie Trøstaker i Ringebu under tørkesommeren i 2018, kort tid etter at hun hadde tatt over slektsgården og bygd fjøs. Sommeren 2023 blir gården igjen rammet av ekstremvær under storflommen Hans i august. Hvert år rammes mange gårdsbruk av tilsvarende påkjenninger. Derfor tok Buskap på nytt kontakt med Inga Marie for å spørre om hva er viktig i slike situasjoner for å komme seg videre.

Kollegastøtte er avgjørende

Inga Marie forteller om hvor takknemlig hun er for å bo i ei bygd der det fortsatt er mange aktive bønder. Det at det er flere som deler bekymringa og ikke minst det og være flere til å dele på ansvaret. Da uværet Hans nærmet seg første helga i august var det godt å være flere som var i samme situasjon med dyrket mark på andre siden av E6 mot Gudbrandsdalslågen. Fire «gode naboer» fulgte med på varsler, og hadde kontakt med NVE som la grunnlaget for raske beslutninger som måtte tas. Inga Marie kjenner fortsatt på følelsen av å stå der nede og føle seg ganske makteslaus. Da var det godt å få hjelp til den helt konkrete jobben og berge rundballene fra 1 slåtten. Praktisk arbeid er det gull, det å jobbe og gjøre noe konkret. Ved midnatt kunne kulverten åpnes, og vannet fikk trenge inn. Gravemaskin ble rekvirert og det ble gravd unna i nordenden slik at vollanlegget som ble etablert for noen år tilbake sammen med NVE ikke skulle bli ødelagt. Og midt oppi dette «satt humoren løst», da de tok seg en matpause ved kjøkkenbordet. Viktigheten av å sørge for å få i seg påfyll av mat er lett å glemme når stressnivået er høyt.

Vannet trekker seg tilbake

Kulvertanlegget nedenfor E6 ble bygd etter 2018, da det var vårflom i månedsskifte april/mai, avløst av ekstrem tørke og en stor flom i midten av oktober.

Foto: Privat

Etter uværet, fikk de etter hvert oversikt over skadene, 2. slåtten som stod klar til slått var nedsauset i slam. Arealet ble etter hvert høstet og rundballene ble lagt i kompost. Gjenlegget med bygg som dekkvekst, ble gjødslet på nytt og etter hvert ble arealet høstet. For sikkerhets skyld skal det nå brukes til ungdyr som ikke er inseminert og blir fôret kun utendørs.

I situasjonen med liten oversikt og kaos på mange måter kjøpte Inga Marie inn maxammonbehandlet bygg som leveres i 900 kilos storsekk. Siden slutten av august har hun blandet maxammonbehandlet korn i miks sammen med rundballer av ymse slag, både egne og innkjøpte. Et helt konkret tiltak som kunne settes i verk umiddelbart og for hver storsekk tenkte hun at hun kunne spare minst en grasrundball i blandinga.

Lite motivert for rådgiving

- Jeg kunne nok absolutt hatt nytte av rådgiving, men jeg hadde så mer enn nok med å handtere situasjonen forløpende. I stedet startet jeg med restaurering av stua, jeg måtte rett og slett få noe annet å tenke på, sier Inga. Egenpleie var viktigere enn å dykke ytterligere ned i alle problemene. Likevel holdt hun trøkket på fjøsstellet og detaljer som kunne gjøre en forskjell.

Fjøset og dyra ble det jeg konsentrerte meg om og det gikk overraskende bra. For første gang siden jeg tok over i 2016 fylte jeg kvota og melkekvaliteten kvalifiserte til «Eliteku» som produsentlaget bruker penger på som et synlig bevis på at Tine trenger kvalitetsmelk. Ei ku for hvert år…

Nytt år og nye motbakker

Bøndene i området gjorde en formidabel jobb for å redde ballene som fløt i Gudbrandsdalslågen. Inga tror at I forhold til omdømme og for å være føre var vil nok mange som dyrker fôr på flomutsatt område jobbe med å finne flomsikre lagringsplasser. Det er krevende i brattlendt terreng og at det for mange innebærer kryssing av E6 i ferietrafikken.

Foto: Privat

Så kom utfordringen som Inga var litt forberedt på. På tilbakemeldingene fra Tine kom det beskjed om anaerobe sporer. Det var i januar og det ble satt inn tiltak med ekstra vask av robotområde, påpasseligheten med fjerning av fôrrester er forsterket og fôrpartier blir byttet. Når Buskap snakker med Inga Marie, er situasjonen lovende med lav og ingen sporer på de siste prøvene.

På godfot med entreprenører av ulike slag

Inga Marie har sin styrke i fjøset og på administrasjon. Tjenester som møkkjøring, slåing, pressing og pakking samt transport av rundballer leies inn. Inga Marie er svært fornøyd med entreprenørene, hun er påpasselig med å bestille litt i forkant og innrømmer at hun gjerne skjemmer dem bort litt med en matbit i ny og ned. Hun har stor respekt for jobben de gjør og er glad for å få tips hvis det er noe hun kunne gjort bedre. Hun forteller med glimt i øye at hun har blitt konfrontert med stein levert på gårdsplassen, med beskjed om at det var visse mangler ved steinplukkinga.