Tema: Gjødsel

Kalking – vårt mest forsømte tiltak

Manglende kalking er kanskje den enkeltfaktoren som ødelegger mest for norsk landbruk. Er jorda for sur, vil andre tiltak ikke lønne seg, hverken gjødsling, isåing eller fornying. På mange gårdsbruk vil økt kalking være det enkleste tiltaket for å øke avlinger og lønnsomhet.

Tekst og foto:
Magnus Haugland

Rådgiver i NLR

magnus.haugland@nlr.no

Kalking i et surt kulturbeite.

Når vi rådgivere lager gjødselplaner, er på gårdsbesøk, klimarådgiving og annet, ser vi at manglende kalking er en gjenganger. Dette er det enkleste tiltaket for å øke avlingene på ganske store arealer. Ikke bare er det en forutsetning for å få til akseptable avlinger, men også for at andre tiltak skal være lønnsomme. Hverken fornying, direktesåing i enga, drenering, eller rundhåndet gjødsling er lønnsomt om ikke kalktilstanden er tilfredsstillende – man får ikke nok avlingsrespons om jorda er for sur.

Tilsvarende ser vi også eksempler på gammel eng som i enkelte tilfeller kan gi relativt akseptable avlinger, så sant man holder kalkog dreneringstilstanden i orden. Typisk møter vi på bønder som overtar ny tilleggsjord. Tommelfingerregelen på slik jord er at den er for sur, og man må komme i gang med kalkingen med en gang for å begynne å ta avlinger på den.

Er du i tvil, så hør med rådgiveren din om hvordan du ligger an med kalkingen, og eventuelt hva du kan forvente i avlingsøkning. Og så skal man ikke glemme at kalken gir gode avlinger i årevis etter at den er spredd, så her gjelder det å komme i gang så raskt. Rådgiveren din har også ofte oversikt over hvor din nærmeste kalkentreprenør holder til – de dekker det meste av landet, og er bare en telefon unna.