Intervjuer/Reportasje

God kompost krever at det gjøres riktig

Kompostering betyr at mikroorganismer bryter ned organisk materiale. Med utgangspunkt i talle som kan blandes med halm, surfôr, treflis, grønnsakavfall eller lignende gir det et sluttprodukt med mange fordeler for jordhelsa. Det bedrer jordstrukturen, øker karbonlagringen, reduserer spredning av ugrasfrø og tilfører mikroorganismer.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

Ranke­/kompostvenderen kan heves og senkes 40 cm og har en kostnad på ca. 285 000 kroner. Olav Odden som har utviklet kompostvenderen har 20 års erfaring med økologisk produksjon.

Tidligere fylkesagronom i Buskerud/ Viken, Øystein Haugerud, mener kompostering gir et veldig bra jordforbedringsmiddel så lenge komposteringen gjøres riktig.

Olav Odden har utviklet en kompost­/rankevender som han markedsfører i firmaet Bergrønningen Storfekompost. På et arrangement i regi av Landbrukskontoret for Hadeland og Nittedal ble venderen demonstrert for interesserte bønder. Tidligere fylkesagronom i Buskerud/ Viken, Øystein Haugerud ga først en grundig innføring i kompostering. Og la det være sagt: Kompostering gjør seg ikke selv, men gjort på riktige måten gir det et utmerket resultat.

Tilrettelegging for godt resultat

Tilrettelegging for vellykket kompostering av talle handlet ifølge Øystein om mat, vann, luft og temperatur. Det er enklest å starte om våren eller sent på høsten. Målet er 55–60 grader celsius i tre dager for å hygienisere. Oksygeninnholdet må ikke kommer under 6 prosent og vanninnholdet skal være 50–60 prosent (dryppe ikke renne). Hvis komposten blir for tørr kan det gi risiko for farlige soppsporer.

En temperaturmåler er obligatorisk. Komposttermometer fås kjøpt for en billig penge, men kan også enkelt lages til.

Startfasen

Øystein Haugerud anbefalte å blande fôrrester eller noe rundballgras med tallen for å få satt i gang prosessen. I denne fasen er temperaturen relativ lav (opp til ca. 45 grader). Denne fasen kan vare fra under ett døgn til ei uke, og det skjer en sterk oppformering av mikroorganismer. Innholdet av nitrogenrikt materiale påvirker hvor fort temperaturen stiger. Nedbryting av nitrogenrikt materiale gir ammoniakklukt.

Varmkomposteringsfasen

Temperaturen stiger til over 45 grader og varmeelskende (termofile) mikroorganismer dominerer. De bryter ned de lettest nedbrytbare stoffene i det organiske materialet (Det skjer egentlig i startfaseni varmkomposteringsfasen er det noe større forbindelser som brytes ned). Går temperaturen over 60 grader inaktiveres en del mikroorganismer og artsvariasjonen faller. Hvite felt i komposten er tegn på anaerobe forhold og at den burde vært snudd.

Modningsfasen

Nå er det de mer tungt nedbrytbare stoffene som brytes ned (hemicellulos,cellulose, lignin, store protein og fettforbindelser). Siden nedbrytingen nå går langsommere faller temperaturen under 45 grader igjen og vil etter hvert nærme seg lufttemperaturen. Øystein Haugerud mente komposten måtte få ligge mest mulig i ro i denne fasen, men med nok tilgang på oksygen. – Den skal lukte godt hele tiden, sa han. Hvis du har mistanke om anaerobe forhold var rådet å snu komposten forsiktig. Denne fasen varer lenger enn varmkomposteringsfasen. Komposten regnes som ferdig når temperaturutviklingen i en kubikk snudd kompost ikke har steget mer enn 20 grader i løpet av ett døgn.

Bruk av komposten

Kompost er et godt jordforbedringsmiddel, og det kan brukes 2–4 tonn pr. dekar. Ved spredning rett etter slått kan det være nødvendig å kjøre over med moseharv eller lignende.

Utstyr

Det er viktig å ikke kjøre for fort og sørge for at hele ranken blir vendt.

Nå er det fullt mulig å bruke det utstyret en har for å prøve ut kompostering. Hvis dette er noe en vil satse på kan en investering i en kompost­/rankevender være verdt å vurdere. Den Olav Odden har utviklet sammen med en «Reodor Felgen­nabo» i Alvdal fungerer som en slepesåmaskin. Venderen kan heves/senkes 40 cm. Han forteller at han kjører to til tre ganger første gangen og understreker at det er viktig å få kjørt gjennom alt og ikke kjøre for fort. 0,3–0,5 km/t er hans anbefaling til kjørefart for å få til god utlufting. Han venter 2–3 dager etter første vending før han kjører på nytt og ser så an frekvensen framover. Er det mye varme i ranken kan en nesten kjøre annenhver dag. Etter 14 dager kan en la det gå 4 dager mellom. Kommer det regn bør en vente litt lenger.

Legg rankene parallelt

Etter vellykket vending er det varme utenpå ranken og det kalde inni. Olav Odden anbefaler å legge ranker parallelt. Siden halvparten av massen blir borte passer det da å skyve to og to samen med steinsvans for å få fullført komposteringen. For stor ranke gir dårlig utlufting. Han mener en duk over rankene er en fordel. En ranke­/kompostvender er typisk utstyr flere bønder kan gå sammen om å eie. Noen fylker–som tidligere Viken–har gitt tilskudd til spredning av kompost og Innlandet har gitt støtte til spredning i åpenåker og voksende kultur. Sjekk derfor hvilke tilskuddsordninger som gjelder i ditt fylke.

De viktigste faktorene i varmkompostering

  • 55–60 grader i 3 dager (hygienisering)

  • Ikke under 6 prosent oksygen

  • 50–60 prosent fuktighet («som en fuktig svamp»)

  • For tørr kompost kan utvikle farlige soppsporer

  • Viktig å følge opp med målinger som noteres

Tips!

  • Legg rankene på relativt flatt område

  • Unngå at overflatevann kan renne inn i rankene (ikke legg de på tvers av bakkehelling)

  • Legg rankene parallelt slik at to og to kan skyves sammen når massen har skrumpet

  • Ranken skal være ca. 1,5 meter høy og ca. 3 meter bred