Intervjuer/Reportasje

Kunne brukt mye mer SpermVital

Selv om veterinær Jan Valheim i Hornindal bruker 27 prosent SV-sæd, er det mange av kundene hans som ville brukt mye mer hvis de hadde fått SV-sæd av de oksene som står på avlsplanen.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

Ungdyr og sinkyr høster verdifulle fôrenheter fra utmarksbeitene i Knutsdalen i Hornindal. Ola Inge Seljeset sier han måtte hatt 100 dekar mer å slå hvis han skulle hatt kalving jevnt gjennom året.

Foto: Ivar Børge Seljeset

I Hornindal har de fleste konsentrert høstkalving. Utnytting av «vestlandets beste beitedal» Knutsdalen er en viktig del av ressursgrunnlaget for gårdene på Seljeset og prisbonusen for sommermelk er for de fleste ikke nok til å endre dette driftsopplegget.

Bøndene trekker også fram fordelen av å ha kalving, kalvestell og inseminering i en konsentrert tidsperiode og slippe å tenke på dette i ei travel sommertid. Vinteren kan vare i sju måneder, med snø til langt på våren. Da blir sommeren kort, og beiteslipp er ofte ikke mulig før St. Hans. En ulempe er at kyrne må bli drektige innenfor en relativt kort tidsperiode den tiden av året da inseminasjonsresultatene er dårligst. Honndølene har funnet ut at da er SpermVital et nyttig hjelpemiddel.

Spermvital er ideelt når en har konsentrert kalving

«Inn på Bøna» i Volda kommune i Møre og Romsdal

  • Norunn og Ola Inge Seljeset

  • Sønnen Ivar Børge skal etter hvert ta over

  • Areal: Ca. 340 dekar (eid og leid)

  • Kvote: 460 000 liter

  • Avdrått: Ca. 10 000 kg EKM

  • Ca. 50 kyr

  • Prosent SV­sæd: 37

  • Framfôring av okser avhengig av grasavling

Aktuelle for mye bruk av SV­sæd og gode resultater

Ivar Børge Seljeset sier de safer litt og derfor bruker SV­sæd på noe omløp tidlig og på det meste når insemineringssesongen er på hell. Når de betaler for avlsplan synes han det burde vært tilgjengelig SV­sæd av oksene i planen. Det er viktig og få kalv i dyra til rett tid for å kunne utnytte produksjonen best mulig i vintermånedene slik at en får utnytta resursene på utmarksbeite sommer/ høst best.

Ivar Børge og Ola Inge Seljeset er veldig godt for fornøyd med løsdriftsfjøset med melkerobot som ble bygd i 2013/14. Men som Ola Inge sier: Fjøsen er bra, men melkeprisen er for låg.

Norunn Seljeset sier prioritering av egenskaper har blitt en annen etter at de fikk melkerobot. Hun synes det er kjedelig når det ikke er mulig å få SV­sæd av noen av de fire oksene som er ført opp i avlsplanen.

Hos Ola Inge og Norunn Seljeset og sønnen Ivar Børge har de melkeproduksjon hele året, selv om de har konsentrert høstkalving. De er avhengig av å ha mange av kyrne på utmarksbeite om sommeren, men for å hente litt på sommermelk har de noen kyr (7 siste sommer) som melker på sommeren, og slippes på beite i august da de første kyrne tas inn. Uten utnytting av utmarksbeitene i Knutsdalen måtte arealgrunnlaget ha blitt utvidet. Nå bruker de framfôring av oksene som salderingspost hvis det blir snaut med fôr.

Inseminasjonssesongen begynner 15. november. Når de helst vil unngå kalving etter 10. desember sier det seg selv at kyrne må være drektige før 1. mars. Kyr som ikke har vist brunst 50 dager etter kalving undersøkes av veterinær. Ola forteller at de bruker SV­sæd når det insemineres tidlig i brunsten, etter hormonbehandling med spiral og på kviger med svak brunst, siden de går i det eldre fjøset uten aktivitetsmålere.

- Noen kyr har så svake brunster at det ikke gir utslag på aktivitetsmåler, men kan vise sliming og da bruker vi i noen tilfeller SpermVital, sier Ola Inge. – Vi legger også inn SpermVital hvis Jan er her og inseminerer på lørdag og vi ser at det er ei ku eller kvige som det ville vært aktuelt å inseminere søndag.

Han trekker fram av at de har en veldig god veterinærtjeneste og at Jan er både flink, hyggelig og hjelpsom. Vaktsamarbeidet med Stryn fungerer også godt de få gangene han tar fri.

Bedre utvalg hadde økt bruken

Hvis utvalget av SV­sæd hadde vært bedre er brukerne «Inn på Bøna» skjønt enige om at de hadde brukt en god del mer, for de synes det er et godt hjelpemiddel når en legger opp til en konsentrert kalvingssesong. Norunn kommenterer at det i perioder ikke har vært tilbud på SV­sæd av «robotokser», og det synes hun er for dårlig. Hun sier de i år bare har brukt to av sju SV­okser, fordi fem av oksene ikke tilfredsstilte kravene hun har på egenskaper.










Fjøset ble bygd med gummibelagte spalter og det har vært en svært vellykket løsning. Underlaget blir mjukere å gå på, og det har ikke vært klauvproblemer i besetningen. Foran melkeroboten er det lagt belegg som sliper ned klauvene. (til høyre på bilde 2).

Utvalget av SV-sæd må bli bedre

Seljeset i Volde kommune i Møre og Romsdal

  • Per Seljeset

  • Mona (datter) tar over fra årsskiftet

  • Båsfjøs

  • Areal:ca. 340 dekar (eid og leid)

  • Kvote: 290 000 liter

  • Avdrått: ca. 9 400 kg EKM

  • Ca. 33 melkekyr

  • Full framfôring av oksekalvene

Aktuelle for mye bruk av SV­sæd og gode resultater

Per og Mona Seljeset er fornøyd med at alle de 13 som ble drektighetsundersøkt var drektige. Og 8 var inseminert med SV­sæd.

Mona Seljeset skal overta etter faren Per fra årsskiftet. Hun har vært i funderinger om å bygge nytt løsdriftsfjøs, men prisoverslag på 14 millioner for et nybygg til melkekua i kombinasjon med ungdyr og kalv i båsfjøset har gjort at planene foreløpig er lagt i skuffen. Båsfjøset som siste gang ble renovert i 2011 duger fortsatt. Med skinnebane og automatiske avtakere går melkinga greit. Planen nå er å utnytte generasjonsskiftetilskuddet (inntil 1,3 millioner) til utvidelse av fôrsentralen og ny fôrvogn. Mona velger å drive noen år i båsfjøset og prøve å bygge seg opp litt egenkapital før det blir aktuelt med nybygg.

Vanskelig å følge avlsplanen

Mona Seljeset er avlsinteressert og hadde lagt inn mer SV­sæd hvis utvalget hadde vært bedre.

Per sier det blir vanskelig å følge avlsplanen, når utvalget av SV­sæd er så dårlig. Han og Mona er helt enige om at de hadde brukt mer SV­sæd hvis tilbudet var bedre. Far selv vil helst ikke ha kalvinger etter 15. oktober, og det stiller krav til en inseminasjonssesong uten for mye plunder. Kyr som ikke har vist brunst tre uker etter at de har begynt å inseminere ca. 20. november blir undersøkt av veterinær og behandlet om det er aktuelt. 20. januar er det ubønnhørlig slutt på insemineringene og kyr som ikke har tatt seg med kalv da meldes inn til slakt. Per og Mona produ serer vanligvis ikke sommermelk og har ingen planer om å slakke opp på den konsentrerte kalvingssesongen.













Båsfjøset som sist ble renovert i 2011 er i god stand og Mona Seljeset er sikker på det er lurt å drive videre her noen år før det blir aktuelt å bygge noe nytt.

Bruker mye SV-sæd – kunne brukt mye mer

Jan Valheim har vært inseminerende dyrlege i Hornindal siden 1986. Han forteller at han var rask til å hive seg på da SpermVital kom ut i det norske markedet og nå er nesten hver tredje dose han legger inn SV­sæd.

Levende sædceller dobbelt så lenge

Bakgrunnen for at SpermVital fanget interessen var at de fleste melkebøndene i området har konsentrert kalving. De fleste ønsker kalving fra 1. september til 15. oktober, og da blir det en utfordring å få kyrne drektige tidlig nok slik at de ikke senker kalvingstidspunktet. Med forlenget levetid på sæd på ca. 48 timer mot ca. 24 timer for konvensjonell, blir tidsvinduet for inseminasjon vesentlig utvidet.

Veterinær Jan Valheims bruk av SV-sæd i 2022 og tre kvartartaler i 2023. Med tanke på at SV-sæd både brukes etter hormonbehandling/synkronisering, på svake brunster og på en del problemkyr er det interessant at ikkeomløpsprosenten hans er høyere enn for konvensjonell sæd.

Seed type

Antall inseminasjoner

Ikke-omlopsprosent 56 dager

Konvensjonell seed

827

68,9

SpermVital-saed

317

71,9

Tabell 1. Bruk av SV-sæd i besetningen til Norunn og Ola Inge Seljeset

Seed type

Antall

Prosent SV-saed

Ikke-omlop 56 dager (prosent)

SpermVital

51

37

63,8

Konvensjonell

87|

64,6

Tabell 3. Bruk av SV-sæd i besetningen til Per Seljeset

Seed type

Antall

Prosent SV-saed

Ikke-omlop 56 dager (prosent)

SpermVital

20

26

70,6

Konvensjonell

56

75,6

- Bøndene har hatt god effekt av bruk av SV­sæd, men det store problemet er at det er altfor dårlig utvalg og for få doser av denne sæd­typen. Hvis bøndene hatt fått SV­sæd av alle eliteoksene er jeg sikker på at bruken hadde gått opp med mellom 50 og 100 prosent.

Anbefalinger om bruk av spermvital

Jan Valheim forteller at han har hatt en uformell spørreundersøkelse blant bøndene i Hornindal etter at han visste Buskap skulle komme på besøk. Han har spurt bøndene om hva som skal til for at de skal bruke mer SV­sæd og da er det «SV­sæd av flere okser» og «tilgang på mer SV­sæd» som går igjen. Bare en bonde svarte at denne sæden måtte bli billigere. Selv mener Jan at merprisen på SV­sæd er som ei pølse i slaktetida.

Jan sier han anbefaler SV­sæd når det er tidlig i brunsten, som alternativ til dobbeltinseminering, på dager før helligdager og også etter hormonbehandling. Kyr som ikke har vist brunst 60–70 dager etter kalving ønsker han å undersøke. Hvis det er dårlig med eggstokkaktivitet legger han inn hormonspiral i 10 dager. Så sprøytes kua eller kviga med prostaglandin og insemineres med SV­sæd tre til fire dager etterpå. Fordelen med SV­sæd da er at det er tilstrekkelig med en inseminasjon, mens det må brukes to med konvensjonell sæd. Jan anslår at litt over halvparten av kvigene blir drektige etter slik behandling og litt under halvparten av kyrne. Dersom dyra ikke blir drektig ved første inseminasjon, kommer de fleste i brunst 3 uker etterpå. Det også litt bruk av brunstsynkronisering og da er det også nok med en dose SV­sæd.

Mest krevende siste del av sesongen

Mens det som regel går på skinner i starten av inseminasjonssesongen, merker Jan at det går tyngre den mørkeste tida på året fra midten av desember. Da blir det flere omløp og noen setter sin lit til SV­sæd på kyr som har løpt om flere ganger. Jan advarer mot å forvente for mye av SV­sæd på problemkyr, men det er mange som tyr til dette når ei ku skal få sin siste sjanse til å bli drektig.

Mer sæd og bedre utvalg

Jans ønske er både mer SV­sæd og av langt flere okser. For å prøve å nok SV­sæd møter han opp på to sædruter. Før jul sparte han på dosene for å ha nok til å gjøre det unødvendig med inseminasjon 1. juledag og 1. nyttårsdag.

Etter dårlige inseminasjonsresultater en sesong ble Jan Valheim og Lars Seljeset enige om et opplegg: Kyr som ble brunstige på kvelden ble inseminert neste dag med konvensjonell NRF­sæd og de som ble brunstige på morgenen ble inseminert samme dag med SV­sæd. Dette opplegget ga full klaff og har blir gjennomført også senere om enn ikke med riktig så bra resultater som første året.

Tilgjengelighet på spermvital

Hans Storlien, leder for kunde og medlemstjenester i Geno har denne kommentaren til dårlig tilgjengelighet på SpermVital­sæd: Vi får med jevne mellomrom tilbakemelding på at tilgjengeligheten på SpermVital ikke er god nok. Dette er en stor utfordring som vi skal sette på sakskartet for å øke tilgjengeligheten. Inntil da er det noen tiltak som vi anbefaler sterkt. Gå inn på geno.no ­> Min side der du vil kunne finne hvilke SpermVitalokser som er i beholderen til den inseminøren som kommer for å inseminere. Legg inn de aktuelle okser i oksefila i Geno avlsplan. Da vil det foreslås kun okser som er tilgjengelig i inseminørens beholder. I tillegg kan dere komme med ønsker blant de oksene som har produsert SpermVital til inseminør for å få tilgang på de oksene du/dere mener er ønskelig å bruke. Hvis dere har spørsmål omkring hvordan dere skal gjøre dette i Geno avlsplan ta kontakt med oss.