Tema: Gjødsel

Svovel er det så viktig da?

For å få til et godt fôropptak, må mineraltilførsla via grovfôret være balansert. For drøvtyggere er det ikke bare kravet til dyret som må dekkes, men også kravet til mikrobene i vomma. Svovel (S) er et viktig næringsstoff både for planter og dyr.

Stein Jørgensen

Rådgiver i NLR

Svovel går inn i de svovelholdige aminosyrene, og er derfor avgjørende for proteinsyntesen. Forholdet mellom N (nitrogen) og S (svovel) er mye brukt som indikator på svovelforsyninga. Når N/S­forholdet er over ei viss grense, tyder dette på S­mangel. For storfe er kritisk N/Sforhold satt til 10­12. Det ser ikke ut til å være stor forskjell mellom gras og husdyr i kritisk N/S­forhold.

Organisk svovel må gjøres tilgjengelig

Svovel finnes i både organisk og uorganisk form. Organisk svovel utgjør hoveddelen av det totale svovelet, og det er ofte rikelige mengder i jorda. Organisk svovel er sterkt bundet til jordpartiklene og må gjøres tilgjengelig for plantene gjennom nedbrytning/mineralisering ved hjelp av bakterier i jorda.

Dette krever en jordtemperatur på minimum 10 grader og kan derfor gi mangel for planter som vokser i kald jord. Med stigende temperatur utover våren og sommeren, øker jordas bidrag av svovel til i plantene.

Størst behov for gjødsling på våren

Behovet for svovelgjødsling vil derfor være større på våren enn utover sommeren på grunn av nettopp lav jordtemperatur og lite omsetning av organisk materiale.

Det er ei billig forsikring å gjødsle med svovelholdig gjødsel til aller slåtter. Svovelmangel sees først på unge/yngre blad. De får en bleik grønn til gul farge. I tillegg får vi en sterk veksthemming, og lite proteininnhold i plantene.

Hvis nitrogen fra husdyrgjødsel dekker en betydelig del av totalt N­behov, blir andelen fra mineralgjødsel moderat. Det gir gjødseltyper med lavt N/S­forhold (mye svovel i forhold til nitrogen) økt aktualitet. Videre vil en føre bort mest svovel med avlinga ved intensiv drift og store avlinger.

N/S-forholdet bedre indikator

Likevel er nok S­forsyninga fra jord, husdyrgjødsel og nedbør stor nok til å gi å kunne gi full avling mange steder. Mineralanalyser av fôret er den beste måten å undersøke svovelstatusen på. N/S­forholdet er da en bedre indikator enn å se på svovelinnholdet. Forholdet mellom N og S blir også påvirka av utviklingsstadiet på graset. N/S­forholdet går noe ned med økende utvikling og normalt blir det tatt opp relativt mer N enn S tidlig i vekstperioden slik at N/S­forholdet er høyest på beitestadiet og går ned utover mot skyting og etter skyting. N/S i kløver er høyere enn i gras og ser ut til å være lite påvirka av høstetida.

Behovet for svovel vil variere

  • Bruker du mye husdyrgjødsel, husk svovel

  • Har du kalde jordarter og eller baksider / nordsider / nydyrking, husk svovel

  • Tar du store avlinger, husk svovel

  • Ta fôranalyser for å sjekke forholdet mellom nitrogen og svovel