Forskjellig

Fokus på datakvalitet i overgangen fra kukontrollen til Eana 360

Ved overgangen til Eana 360 blir det bedre og mer pålitelige data for melkeproduksjon.

Torgeir Wiik

Lead Data Scientist i Mimiro

Tone Roalkvam

Spesialrådgiver i Tine

Som en del av arbeidet med Eana 360 jobber Tine Forskning og Fag og Mimiro nå tett sammen med videreføringen av beregninger man kjenner fra Kukontrollen. En del av dette arbeidet dreier seg også om forbedring og videreutvikling, som vil gjøre at flere nøkkeltall etter hvert vil endre seg. I første omgang vil det dreie seg om tre nøkkelområder som er viktige for produsentene; melkeproduksjon, fruktbarhet og dyrevelferdsindikatoren.

Bedre og mer pålitelige tall for melkeproduksjon

Figur 1. Fôring. Nøkkeltall på fôringen, inkludert fôreffektivitet og norskandel

Figur 2. Produksjonsplanlegger. Anbefalt slaktevindu og planlagt dyretransport

Beregningene rundt melkeproduksjon er kanskje de mest sentrale for mange medlemmer av Kukontrollen. Når vi nå skal beregne melkeproduksjon fra melkekontrollene blir det lagt særlig vekt på å tilpasse alle beregningene i tråd med retningslinjene fra ICAR (www.icar.org), som stadig oppdateres. Det vil gi utslag blant annet på avdrått­, fettog protein­beregningene. I tillegg kommer det etter hvert retningslinjer for å behandle data fra melkerobot, basert på alle melkingene. Til sist vil det også byttes til en mer nøyaktig formel for beregning av EKM, som vil gi litt forskjellig utslag avhengig av kuas fettog protein­innhold. Alle disse tingene vil samlet gjøre beregningene rundt melkeproduksjon bedre og mer pålitelige.

De første som vil merke dette, er produsenter og rådgivere som bruker Klimakalkulatoren. Beregningene fra Kukontrollen i kalkulatoren hensyntar endringene i beregning av EKM mens EKM på årsrapporten er beregnet etter den gamle måten

FS-tall oppdateres til å inkludere etterregistreringer

Figur 3. Melkeproduksjon. Oversikt over historisk og fremtidig produksjon, inkludert melkekontroller

På beregningene rundt fruktbarhet er det særlig FS­tallet som kan påvirkes for noen produsenter. FS­tallet er en indeks sammensatt av mange faktorer, som gjør at små endringer i datagrunnlaget kan gi store endringer i FS­tallet. Det er derfor særlig at etterregistreringer vil bli løpende inkludert som vil kunne gi utslag, og da kanskje aller mest for mindre besetninger hvor etterregistrering av enkeltinsemineringer kan gi store endringer. I tillegg har vi gjort noen mindre feilrettinger og oppdateringer på måten beregningene gjøres på.

Oppdatert dyrevelferdsindikator

Dyrevelferdsindikatoren er også viktig for oss å ta med videre og videreutvikle, og det er derfor også noe vi jobber tett sammen om. Det dreier seg i første rekke om å videreføre beregningene slik de er, men på ny plattform. I den samme prosessen benytter vi muligheten til å evaluere akkurat hvilke indikatorbidrag som skal inngå, være seg om noen gamle skal ut eller noen nye skal inn. Som med FS­tallet har vi også her avdekket noen mindre feil som blir rettet.

Veien videre

Over 700 brukere er allerede inne i Eana 360 og gir innspill og tilbakemeldinger på både brukervennlighet og tallene. Det gjør at vi kan forbedre løsningen løpende og raskere plukker opp eventuelle feil på beregninger eller andre tall.

Totalt skal fokus på datakvalitet og løpende involvering av produsenter og fagmiljø gi bedre og mer pålitelige resultater for alle produsenter, Tine, samt andre som bruker data fra Kukontrollen. Ambisjonen er å gjøre registreringene i Kukontrollen om mulig enda mer verdifulle. Vi vil komme tilbake med mer detaljert informasjon om oppdateringene når de nye tallene er klare til å erstatte de gamle. Hvis du har innspill eller kommentarer, så ikke nøl med å ta kontakt på hei@eana.no