Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Vi venter i spenning

Denne gangen presenteres to rykende ferske nyheter som kommer ut i felten i løpet av mars. Oksene har flyttet inn i nytt fjøs på Store Ree, og sædproduksjonen går helt etter planen. Dette lover bra for tilgang av disse to oksene, og at både okser og Geno klarer å innfri forventningene for her er det noe å glede seg til.

12349 NR Hallanger

Oksen er den høyest rangerte oksen på avlsverdi med hele 49. Denne vil bli svært populær både i norsk og internasjonalt marked. Oksen er hornet, og vil være i det norske markedet til oktober.

12349 NR Hallanger.

Foto: Turi Nordengen

Mor til 12349 NR Hallanger.

Foto: Privat

Slekt og geografi

Oksen er en skikkelig bra vossing og oppdrettet hos Ivar Lindvik i Vallavik. Faren er 24058 VR Vipes med 12027 Storflor som morfar. Mora er 612 som har fått to kalver, og er inseminert på nytt med sin tredje. 612 har en total avlsverdi på 36. Eier Ivar Lindvik beskriver kua som den beste førstkalvskua som har vært i fjøset. Slekta er innkjøpt fra Voss, og den har gjort lykke, da også bestemor til Hallanger fortsatt er i fjøset. En skikkelig god kufamilie!

Egenskaper

Koblingen mellom mor og far her er veldig god, med gode gener fra mor på mjølk. På melk scorer sønnen med 135 betydelig bedre enn far (avlsverdi 125), mens mor har avlsverdi 135 på mjølk. På fruktbarhet er oksen betydelig bedre enn både mor og far. De gode genene på jureksteriør har han fått fra VR Vipes. På beineksteriør havner sønnen på gjennomsnitt av mor og far. Sterkere holdbarhet enn foreldrene er heller ikke å forakte.

Hallanger har alt en kan ønske seg med tanke på å produsere gode kyr for framtida. Døtrene vil mjølke godt, ha lette kalvinger, gode jur og fantastisk fine bein og klauver. Dette har vært en topp kobling blant nordiske røde raser. Oksen har produsert kjønnsseparert sæd (REDX), og Hallanger vil få en internasjonal karriere etter at den er ferdig i det norske markedet.

12344 NR Haaland-p

Oksen er kollet og har 47 i avlsverdi, og er nr. to på rankingen på avlsverdi. Oksen er tiltenkt både det norske og det internasjonale markedet, og vil etter planen gå som eliteokse fram til oktober.

1244 NR Haaland­P.

Foto: Turi Nordengen

Slekt og geografi

Oksen er født på Kleppe på Jæren hos Elin Rusdal Håland og Asgeir Håland. Oksen er sønn av 12154 Lomunddal og morfar er 24025 VR Elektro. Mor til oksen er 638 som hadde to kalvinger før hun ble slaktet i oktober 2022. Kua hadde gode verdier på mjølk og står med en avlsverdi på 30. Ifølge Asgeir var kua litt mindre av vekst, rolig og fin å ha på fjøset. Kua ble spesielt lagt merke til av avlsrådgiver som ei eksteriørmessig flott ku. Kua ble slaktet på grunn av utfordringer med nyvler.

Egenskaper

Oksen her veldig gode verdier på både mjølkemengde og innhold. I tillegg til å være sterk på mjølk er den helt super på jur og beineksteriør. Døtrenes jur er helt innertier, med skikkelig gode fester og fin speneplassering. Beina på døtrene har også veldig gode vinkler. Oksen er heterozygot kollet og 50 prosent av avkommene vil bli kollet

Denne oksen har produsert kjønnsseparert sæd da den har god profil for dette. Den har stor kapasitet, uten for høye slaktevekter. Med såpass gode verdier for eksteriøregenskaper er den veldig aktuell for mange. Oksen har en liten svakhet på fruktbarhet. Kalvingsegenskapene ser foreløpig gode ut selv med 11955 Skadsem i blodet. Oksen er tatt ut for Geno Global, og vil fortsette i dette markedet etter at den er ferdig i det norske markedet.

Presentasjonen av de to beste blant de nye eliteoksene fra mars viser to ulike typer – en veldig jevn på viktige egenskaper, og en litt mer variert med sine tydelige styrker. Bruk avlsplanen godt, og lag de beste kombinasjonene som er mulig med disse to flotte eliteoksene.