Intervjuer/Reportasje

Historisk fjøsåpning

I bitende kulde og lav sol ble Geno sitt nye oksefjøs høytidelig åpnet og besøkende kunne ta det i nærmere øyesyn. Nær 500 gjester var innom i løpet av dagen.

Ingunn Nævdal

Kanal og informasjonsansvarlig i Geno

I nydelig vintervær stod det nye oksefjøset klart til å ta imot gjestene på åpningsdagen 19. januar. Bygget er på over fire mål, det er brukt over 1300 kubikk betong og det er støpt ned nær 1000 stolper og skiller.

Foto: Ingunn Nævdal

Kristin Malonæs prøvesitter benken som ble gitt i gave fra BRI.

Foto: Rasmus Lang­Ree

Vegard Smenes takket alle involverte for et godt resultat i form av et nytt fjøs og så fram til fortsettelsen i hva vi sammen kan utrette til glede for generasjoner med bønder og forbrukere.

Foto: Rasmus Lang­Ree

Vegard Schanche (med mikrofon) var stolt som en okse over å levere det nye oksefjøset som avtalt og til avtalt tid og pris.

Foto: Rasmus Lang­Ree

Partnere, kunder, eiere, kollegaer og naboer var invitert til den høytidelige åpningen. Administrerende direktør i Geno, Kristin Malonæs, ønsket hjertelig velkommen og uttrykte at et slikt prosjekt hadde aldri vært mulig uten gode partnere. Hun takket Knut Reistad hos Sweco og Øyvind Skiager på Kluke Agri som har vært svært viktige rådgivere gjennom hele prosessen. Hun takket også BRI Landbruksbygg AS for å være en fantastisk partner og leverandør av fjøset. En takk ble også rettet til Spare­banken Østlandet. Kristin Malonæs berømmet også røkterne og leder for dyreflyt, Simon Kvasnes Reisvaag, for innsatsen i prosjektet.

Styreleder i Geno, Vegard Smenes sa at investeringen som Geno har gjort i nytt fjøs vil gi ansatte, røktere og dyrene en bedre arbeidsplass og bedre muligheter til å gi sterke resultater fremover.

Entreprenøren er stolt som en okse

Vegard Schanche i BRI Landbruksbygg sa han ikke var stolt som en hane, men stolt som en okse denne dagen. Prosjektet er levert som avtalt, til avtalt tid og til avtalt pris. ­ Det er mange som skal ha æren for dette, men det starter alltid med en god og realistisk plan fra byggherren, sa han i sin tale. Vegard Schanche påpekte at norsk avlsarbeid er en suksesshistorie, og sa de var stolte av at de har fått være med på en del av reisen som skal gi Geno bedre fart i en historie som nærmer seg 90 år.

Herefordskinn fra TYR

Per Sigve Lien (bak skinnet overrakte et Hereford okseskinn til Geno ved Vegard Smenes og Kristin Malonæs.

Foto: Rasmus Lang­Ree

Daglig leder i Tyr, Per Sigve Lien, hilste fra styrelederen i Tyr, gratulerte med dagen og takket for godt samarbeid med Geno. Han hadde med seg en innflyttingsgave som var et skinn av en Herefordokse. ­ Heng det opp i visningsrommet slik at dere husker på å nevne at det også er kjøttfeokser i fjøset når dere har visning av okser, sa Per Sigve Lien da han overrakte gaven.

Snorklipping av ordføreren i Stange

Ordfører i Stange, Bjarne Christiansen, sto for snorklippingen.

Ordfører i Stange, Bjarne Christiansen, sa i sin tale at det Geno gjør for storfeproduksjonen er viktig for Stange kommune, for den enkelte bonde og for hele landet. ­ Gjennom å bedre livskvaliteten ytterligere, både for de firbeinte og de tobeinte, så markerer denne åpningen hvordan framtidig bærekraftig matproduksjon skal foregå og forhåpentligvis også beholde sin posisjon i et tøft internasjonalt marked, sa ordføreren som ønsket alle i Genofamilien lykke til videre.

Etter en flott fanfare av elever ved Toneheim Folkehøgskole klippet ordføreren snoren, og fjøset var offisielt åpnet.

Oksevisning

Hans Storlien viste fram noen utvalgte okser fra det nye visningsrommet.

Foto: Ingunn Nævdal

I det nye bygget er det et flott visningsrom hvor gjestene kunne kikke inn i fjøset og hvor det ble leid frem noen utvalgte okser. Hans Storlien fortalte om oksene og svarte på spørsmål. Besøksrommet har plass til 40 personer om gangen og gjestene ble derfor puljevis presentert for fjøset og oksene.