Organisasjon

Prisutdelinger

Tove Aasheim og Ole Morten Holsen fra Osterøy i Hordaland kunne motta Genos avlsstatuett for 11789 Mæle.

De årvisse prisutdelingene er et høydepunkt under årsmøtemiddagen på Store Ree. Avlsstatuett for beste Norsk Rødt Fe (NRF)-okse brukt som eliteokse i 2016 til toppokse fra Hordaland. Oppdretterne Tove Aasheim og Ole Morten Holsen fra Osterøy kunne motta prisen for 11789 Mæle.

Statuettvinner med 44 i avlsverdi

Mæle ble første gang eliteokse i juni 2016 og er fortsatt eliteokse. Oksen har per 20. mars 44 i samla avlsverdi. Prisvinneren er en jevnt over god okse som gir fruktbare døtre som produserer godt med melk og kjøtt, har gode jur, er friske og har godt lynne. Mæle står for tiden i England for å produsere kjønnsseparert sæd. Mora til Mæle beskrives som ei kjempeku med god produksjon som til sammen fikk fire kalver.

Oppdretterne driver gården Mæle i Osterøy som er på 300 dekar innmark og ei kvote på 145 000 liter. Tove Aasheim driver gården på fulltid, og Ole Morten Holsen har jobb ved siden av. De har melkerobot og 21 årskyr med fullt påsett og håper å utvide kvoten til 200 000 liter.

Delt eksportpris

I år ble Genos eksportpris delt mellom far og sønn Braut og Gopollen. Eksportprisen deles ut hvert år til oppdretter av den NRF-oksen det har vært størst sædeksport av, regnet i kroner, i regnskapsåret. 

10177 Braut mottok eksportprisen for sjette gang. Oppdrettere er Torbjørg og Ommun Braut fra Bryne i Rogaland, men i år var det dagens drivere – sønnen Elling og svigerdatter Inger Marie - som mottok prisen. Oksen har vært veldig populær internasjonalt, og spesielt i Nederland har han en meget høy stjerne. Braut fortsatt positiv avlsverdi på tross av at han er nesten 15 år gammel. Det har vært brukt om lag 63 000 doser av oksen nasjonalt, og 386 878 doser internasjonalt fordelt på mer enn 28 land. 

Den nye stjerna

11078 Gopollen er den nye stjerna på eksportmarkedet. Oppdretterne Barbro Braastad og Bjørn Sønstevoldhaugen fra Fåvang i Oppland mottok avlstatuetten for oksen i fjor, og den holder seg fortsatt godt med en avlsverdi på 34. Gopollen er en god allrounder som en venter vil selge bra på eksportmarkedene framover. Hittil har det blitt solgt 82 000 doser internasjonalt, mens det ble brukt 51 000 doser den perioden oksen var i bruk nasjonalt. Det må også nevnes at Gopollen er far til kua som per februar 2017 hadde høyest avlsverdi i Norge.

Kjøttprisen til ­Nord-Trøndelag

Nortura-prisen til beste NRF kjøttokse gikk i år til Per Magnus og Lise L. Verdal fra Inderøya i Nord-Trøndelag for NRF-oksen 11330 Sakshaug. Oksen har hele 138 i indeks for kjøttproduksjonsegenskapene (per 20. mars) og en samlet avlsverdi på 27. Prisen for beste NRF kjøttokse blir tildelt oppdretter av den norskfødte oksen i foregående kalenderår som har høyest oppnådde kjøttindeks. Oksen må enten være brukt som eliteokse eller spesialokse for kjøtt og ha en kjøttindeks på 110 eller mer. Vedtak om tildeling av kjøttpris blir gjort etter første avlsverdi­beregning i januar påfølgende år.

Lise L. Verdal og Per Magnus Verdal fra Inderøya i Nord-Trøndelag mottok Norturaa kjøttpris for NRF-oksen 11330 Sakshaug.

Bjørn Sønstevoldhaugen og Barbro Braastad fra Fåvang i Oppland (til venstre) og Elling og Inger Marie Braut delte i år Genos eksportpris for henholdsvis 11078 Gopollen og 10177 Braut.