Helse

Smittesikring på fellesbeite

Samarbeid om fellesseter eller fellesbeiter krever en del tiltak for å minimalisere risiko for smittepredning.

Harald Holm

Prosjektleder Kontrollprogram Bekjempelse av BRSV og BCoV

brsvogbcov@tine.no

Kontakt med dyr fra røde besetninger vil medføre at grønne besetninger blir røde. Nye prøver minst en måned etter beitesesong kan gi grønn status igjen.

Foto: Rasmus Lang-Ree

I Norge er beite en viktig ressurs for storfeholdet. Det skal det fortsatt være. Bruk av fellesbeiter og felles­setre medfører allikevel risiko for spredning av sykdommer. Det gjelder både klauvsjukdom, jursjukdom og virussjukdommer. Bekjempelse av BRSV og BCoV sammen med spredning av spesielt digital dermatitt, har aktualisert problemstillingen. Det gjør at produsenter som deltar på fellesbeiter må ha en større aktsomhet overfor muligheter for smittespredning.

Fellesbeite kan gjøre grønne besetninger røde

I Kontrollprogrammet er det vedtatt at grønne besetninger som er i nær beitekontakt, eller annen livdyrkontakt, med røde besetninger vil endre status til rød.

Virus liker seg best under kalde forhold. Det er derfor mindre smittefare sommerstid. For deg som produsent er allikevel det viktigste å tenke på hvordan du skal unngå å bli smittet uansett om du er rød eller grønn. De fleste røde besetninger har heller ikke virus i besetningen. Det er en del faktorer som er viktige å ta hensyn til for deg som smittevernleder. Det er viktig at de som samarbeider om ei fellesseter eller for eksempel et inngjerdet ungdyrbeite, samles og blir enige om en del tiltak for å unngå smittespredning.

Tiltak på fellesseter og lignende

  • Status i samarbeidende besetninger bør være kjent. Det vil si at alle besetningene tar prøve (kvigemelk eller blodprøve av kalv) for analyse for BRSV og BCoV. Alle samarbeidende besetninger må sjekke status for de to viktigste smittsomme klauvsjukdommene; digital dermatitt og klauvspalteflegmone. Der klauvskjærer og veterinær rapporterer sjukdomsdata vil denne statusen være kjent.

  • Besetninger som siste måned har hatt mistanke om utbrudd av BRSV eller BCoV, venter med beiteslipp til en måned etter at siste dyr i besetningen ble sykt.

  • Der dyra transporteres med samme dyrebil bør de grønne besetningene transporteres først.

  • Samleplasser for dyra, kveer, fôringsplasser og opplastingsplasser, bør være tørre og ha et drenerende underlag.

  • Samarbeidende besetninger samles om felles mål når det gjelder smitte­vern og forekomst av smittestoff.

Nye prøver etter beitesesong

For de som endrer status fra grønn til rød er det mulig ta nye prøve av dyra etter endt beitesesong. Prøva kan tas minimum én måned etter kontakt med andre besetninger for å vite at dyr som eventuelt har blitt smitta i slutten av beitesesongen, har rukket å utvikle antistoff. Alle besetninger får en prøveanalyse gratis hvert år i prosjektperioden.